Ciobanii de pe Valea Șieului se pregătesc să urce cu oile la munte, așa cum o fac în fiecare an în preajma sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena, însă înainte și-au măsurat laptele muls de la oi și au stabilit care este cantitatea de brânză ce revine fiecăruia.
În satul Ardan din comuna Șieu, Măsuratul oilor a fost o adevărată zi de sărbătoare.
Ciobanii și-au muls oile, laptele a fost apoi turnat într-o căldare îngustă şi înaltă și măsurat cu un băţ de lemn care are gradaţii ce corespund unui anumit volum.
În funcţie de cantitatea de lapte, s-a stabilit și cantitatea de brânză ce revine fiecărui proprietar de animale.
În județul Bistrița-Năsăud sunt peste 450.000 de oi.
Sursa foto: Facebook Pensiunea Rosenhof
Am avut ocazia sa asist la măsuratul oilor o singura data, prin 1990-1993 si habar nu aveam cât de important este acest ritual si catode “sărac” as fi fost sufletește daca nu as fi asistat la acest spectacol, (din punctul de vedere al orășeanului) etnologic, sociologic, cultural, agricol, ….
Era undeva pe un deal, între Dipsa,(Galați Bistritei) si Sîngeorzu-Nou (Lechinta)
La Ardan an fost i singura data prin 1997-1999 si oamenii mi s-au părut mai de moda veche, toti aveau pantofi făcuți la comanda. Asa ceva nu am mai văzut.
Costum la comandă da, mobila făcută la comanda dar pantofi?
In ziua de azi trebuie sa stai bine cu Finanțele ca sa iti faci costum la comandă. Sarantocii isi iau din magazin, bogății isi fac la croitor (manopera, materiale, timp de lucru, etc) trebuie sa dai 1000 euro minim.
Si oamenii ăștia aveau pantofi făcuți la comanda, iar majoritatea europenilor nu-si permit acest lucru.
Am fost o singura data si la Mănăstirea din Nușeni, vara pe caldura de 30 grade Celsius si a fost o experiența culturală de neuitat din toate punctele de vedere. Cum sunt îmbrăcați oamenii? Clop de paie si cămașă de nailon de culoare vișinie, dar femeile?
“Doamne miluiește” “vrednic este”,” in vecii vecilor”. fiii mei si soția o să țină munte acea zi toată viața. Au făcut cunoștința cu România profunda, România spirituală, România rurală.