Actualitate

Turnul din zona industrială a Bistriței, parte a unui proiect imobiliar ambițios

Turnul fostei firme de termoficare a orașului, care are 120 de metri înălțime, va găzdui două restaurante în partea superioară și un business lounge. El face parte dintr-un proiect imobiliar ambițios care se va dezvolta în această zonă.

”Metropolis Bistrița Nouă este proiectul rezidențial și comercial destinat celor care își doresc un stil de viață sănătos, liniștit și relaxant, care își doresc să fie aproape de natură, dar să rămână conectați la ritmul vibrant al orașului. Ansamblul pune la dispoziție un mix de parcuri și spații verzi, terenuri de sport, centru SPA, spații de joacă, grădiniță și colegiu, centru de afaceri, spații comerciale, servicii publice, spital și clinică, cinema, restaurante”, informează compania pe Facebook.

Tot aici prezintă și viziunea arhitecturală pentru turn: ”Reconversia turnului industrial într-un obiectiv turistic, după modele practicate in Europa. Deschiderea a două restaurante în partea superioara, și a unui business lounge”.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=128592518939936&id=116621280137060

Turnul Proditerm a intrat în atenția multora de-a lungul timpului, atât dezvoltatori imobiliari, cât și politicieni.

”Are o rezistență bună. E păcat să-l dărâmăm pentru că un turn de 120 de metri nu știu cine va mai face în viitoarea sută de ani în Bistrița. La un moment dat chiar am discutat cu un om de afaceri, am văzut restaurante rotitoare. Nu trebuie să fie la 120 de metri, ci numai la 100, închipuiți-vă cu 25 de metri mai sus decât turnul Bisericii Evanghelice. Ar fi rezistat turnul, dar până la urmă s-a răzgândit, a venit și criza. Nu văd de ce l-am dărâma. Eu cred că vom găsi o soluție. Dacă nu voi găsi eu, o vor găsi alții. Atâta timp cât expertiza spune că este rezistent și că stă, e păcat să-l dărâmăm”, a spus primarul Ovidiu Crețu în aprilie 2016 așa cum am consemnat AICI.

Despre proiectul ”Bistrița Nouă” s-a vorbit încă din 2011 când acesta s-a aflat pe masa aleșilor locali ai Bistriței. Proiectul prevedea refuncţionalizarea zonei industriale a municipiului Bistriţa și construirea, pe lângă ansamblul rezidenţial de pe terenul pe care a funcţionat fostul Combinat de Prelucrare a Lemnului, a primului mall de la Bistriţa.

Consilierii locali de la vremea aceea şi-au dat acceptul să fie amenajate spații comerciale, birouri, o grădiniţă, cabinete medicale şi spaţii verzi pe terenul de pe strada Tarpiului, pe amplasamentul fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului, în fapt 135.302 metri pătraţi. Conform documentelor prezentate atunci, ar fi urmat să fie edificate 959 de apartamente, parcaje stradale şi garaje subterane pentru folosinţa viitorilor locatari: parcări supraterane – circa 760 şi parcări subterane – circa 1.496.

În 2012, Metropolis a anunțat că renunţă la ideea ansamblului rezidenţial din zona CPL pe terenul pe care l-a cumpărat în 2010 de la falimentara Mopal plus încă 13 hectare de teren.

Între timp, a și vândut o parte din teren.

22 comentarii

 • Iara vin astia cu poze. Ei is in faliment si viseaza la proiecte rezidentiale si comerciale. Sau candideaza si ei la primarie.

  • Aceeasi poveste tot la 4 ani… si cretu a fost ales tot cu minciuna asta.. romanul are mintea scurta si poate tine vrajeala la prosti.

  • Locația este foarte bună pentru a construi un nou cartier de locuințe și un Mall în zona cartierelor de la Soare. În schimb sunt rezervat în ceea ce privește restaurantele din turn, nu cred că investiția ar fi rentabilă, ar trebui să fie făcută doar un sistem de lumini la turn și eventual un lift exterior,

  • Cartierul tinerilor de pe Livezile este și el la Soare acolo ar fi bine să de facă cartierul de locuințe este o zonă mai bună ca de la Proditerm și bineînțeles ca cea din Wanderland unde este zgomot de la avioanele de pe aerodrom și poligonul de trageri.

  • Este mult mai ieftin să cumperi teren în putoarea de lângă stația de epurare și groapa de gunoi dar după aceea este greu să prostești pe cineva să-ți cumpere acolo apartamentele,

  • astia de la metropolis nu trebuie crezuti, o luat pe nimic si o vandut totu , turnul este emblema orasului, ma refer la istoria de aur, industrie.. cand statu mai dadea nu doar lua..

   metropolisu trebuia sa fie in faliment demult.. dar hotia se face cu bani cash, si spaga la fel se da.. de aia inca le merge

 • În 2022 vor anunța iarăși că renunță la proiectul imobiliar. Vor reveni în 2030 cu un nou proiect la care vor renunța în 2032, șamd.

 • Asta o fost scopul, să fie cumpărat la un preț de nimic, apoi vândut la fier vechi iar terenul vândut la un preț bun. Și uite așa au apărut așa ziși oameni de afaceri din domeniul imobiliar. După un timp auzim că s-au sinucis, puscat s-au ale lucruri asemenea.

  • Wou ce bingo si prostim populația din nou , idioții din Mintiu nu se lasă pina nu ajung la mititica .

 • Asta-i similara cu pozele si abureala din NEWARLAND si HEIDENFELD. Cand te gandesti cu ce incearca administratia sa prosteasca alegatorii taman in campanie te ia cu rasul .Amatorii din Primarie nu sunt capabili sa intretina iluminatul de pe pasaje si din Parc precum si inlocuirea cosurilor de gunoi furate pt. ca sunt din fonta si se plateste bine la centrele de fier vechi. Nu sunt capabili sa toaleteze corect ramurile uscate de la copacii de pe Independentei si hurbanistii din Primarie cu Primarul in frunte viseaza elicoptere.

  • Bălane iară vorbește gura fără tine ăsta este un proiect privat care se va construim ce treabă are primăria cu această investiție?
   Oamenii și-au dat seama că locul este ideal pentru un cartier de locuințe și vor să scoată un ban grămadă de acolo.
   Sau poate că ția promis Silvan un apartament la el lângă groapa de gunoi M?

 • alooo…in Bistrita se mai gindeste cineva ca sunt f multe drumuri de pamint, cartiere si zone in Bistrita fara retele de apa, canal sau gaz…

  • Noi asteptam de 15 ani iluminatul stradal dar inca nimic. 15 ani de bezna, 15 ani de indiferenta PSD-ista.Mai asteptati ca acum se face o pista pentru biciclisti. Aruncati cu apa pe drum sa nu va prafuiti. Asa am facut si noi vreo 8 ani de mol si praf. Am udat pamantul ca treaceau prostii in viteza pe strada, am chemat si radarul, au oprit vreo 8 masini care circulau cu viteza. Asta e romania, mandru ca sunt roman. Raducu, primarul si alte PALLE importante stiute si nestiute cu siguranta n-au circulat prin praf si noroi.

 • Pentru corectitudine, cosul de fum al Proditerm- fosta firmă de termoficare a orașului Bistriţa, are doar 80 de metri înălțime si nu 120.
  Încă din anul 2005-2006, în Bistriţa nu mai funcţionează sistemul centralizat de încălzire. Proditerm, compania care furniza energie termică în oraș a dat faliment, adunând datorii în valoare de peste 6,5 milioane de lei. Primăria Bistriţa a reuşit să preia 25 dintre cele 32 de puncte termice care au asigurat căldura locuitorilor oraşului, urmând să le transforme în grădiniţe, sedii pentru instituţii şi chiar parcări . Cu compania pe butuci şi cu pierderi uriaşe pe care le plăteau tot consumatorii, bistriţenii au fost nevoiţi să găsească o altă soluţie pentru a-şi încălzi locuinţele şi a-şi asigura apa caldă. De atunci bistriţenii au trecut pe centrale de apartament alimentate cu gaz. Din păcate, nici pentru punctele termice si nici pentru turnul Proditerm nu s-a găsit până în prezent vre-o utilitate.

 • Greșit, turnul aduce FOARTE MULȚI bani lunar în casieria primăriei. Numărați câte antene GSM sunt pe turn și înmulțiți cu 500 euro și aflați câți bani încasează lunar municipalitatea!

 • Este sfidător sa vezi la fiecare 4 ani proiecte MĂREȚE pt.Bistrita(pe hartie), iar probleme mai importante de care te lovești zilnic sunt ignorate cu aniiiii! De exemplu lângă podul Jelnei este o groapa enorma, in care încap toți din primărie cu mașini cu tot…

 • Atențiune națiune!
  Vin alegerile, se zice ca un prost se naște la 5 minute,,, totul e sa îl găsești!
  Situația sta cam asa:
  Primăria în frunte cu viceprimarul, taman de 2 săptămâni sa apucat a gauri trotuarele pe str Romana, sparge țevi de rămân oamenii fara apă, și ca să fie totul ok, lansează cireașa de pe tort!!! Face și desface vrajeala ptr prosti, acum în plina pandemie, cu străzi de tot rasul (Decebal), și vine cu proiecte SF, gen restaurante rotitoare la 120 metri, cartiere ptr bogați, etc
  Azi mâine se va face o gondolă cu legătură directa din turnul Proditerm spre dealul Cocoș la schiat, apoi spre piața de mașini de la viisoara (oborul de vite) cu retur în pădurea sulevard,
  Sa de a Dumnezeu sa se termine cu harababura asta, cei ce mănâncă banii noștri sa fie arestați și sa ii vedem după gratii ca ar fi cam vremea…
  Era o vorba:La toată vremea îi vine vremea și gardienii de la Gherla și penitenciarul Bistrița va așteaptă cu căldură și gel ptr lubrifiere,

 • Ați uitat proiectul cu Piața Decebal de acum 8 ani. A fost anunțat proiectul, publicat imagini și fraieri au vândut chioșcurile la un preț de nimic iar băieții deștepți le-au cumpărat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS