Actualitate

Turnul Dogarilor, în proprietatea municipalității pentru a fi restaurat. Cum va fi folosit terenul

Municipalitatea a obținut promisiunea Consistoriului Evanghelic Sibiu că Turnul Dogarilor va fi transmis în proprietatea sa, nu doar în administrare, în vederea restaurării, a anunțat primarul Ioan Turc.

”Atât turnul cât și zidul vechi vor face obiectul unei restaurări din bani europeni. În ceea ce privește terenul de lângă Turnul Dogarilor, acesta va fi amenajat sub forma unui teatru de vară, tot din bani europeni. Până una-alta îl folosim așa cum este și îl folosim cu succes, după cum s-a putut constata anul trecut la evenimentul organizat de Primărie în parteneriat cu Asociația Mocănița Transilvaniei (n.r. – ”Povestea vinului în pasajele Bistriței”)”, a declarat primarul Bistriței, Ioan Turc.

Turnul Dogarilor din zona parcului municipal, singurul care a mai rămas din cele 18 turnuri de strajă ale sistemului de fortificaţii al Bistriței, are o înălţime de 25 de m. Construcţia are trei nivele, din care cele superioare au spaţii cu încăperi şi ferestre. Partea inferioară, necompartimentată, a fost folosită ca magazie, având un portal masiv spre oraş. De aici se asigura, printr-un tunel subteran, legătura cu Abaţia Benedictinilor, de unde tunelul continua spre Biserica Evanghelică, ca apoi să ajungă pe dealul fostei cetăţi de pe Burich, un deal situat în apropierea oraşului. Turnul Dogarilor face parte din patrimoniu cultural al Bistriţei alături de alte clădiri cu o valoare istorică deosebită, conturând specificul naţional al culturii oraşului. Acest turn a rămas în peisajul orașului ca o mărturie clară a evoluţiei sale istorice.

7 comentarii

 • Tocmai bine, tunelul poate deveni adăpostul suficient despre care tocmai se vorbește.
  Lăsând gluma la oparte, este de salutat acest transfer, care nu face decât să repare o nedreptate. Turnul a aparținut orașului fiind acordat în anii 30 organizației germane de tineret, cu obligația neonorată de a asigura întreținerea și punerea sa în valoare.

 • Dacă o să mai autorizați niste blocuri langa turnul Dogarilor apoi l ați luat degeaba.
  Orașul se degradează văzând cu ochii, un amestec de case cu blocuri și alte funcțiunii așa ceva n am văzut nicăieri decât Bucureștiul.
  Domnule primar puneți va urgent un arhitect bun care dorește binele orașului nu distrugerea lui.
  Acoperișul blocurilor ceaușiste cu tot felul de cuști improvizate, , fațade murdare și degradate, altele colorate că un papagal.
  Se vede că orașul nu are la cârma un specialist adevărat.

  • Aveti dreptate, Titus!!! Este imperios necesar ca primăria să aibă arhitect(arhitecti) talentati și bine intenționați fata de micul nostru burg. Să nu fie afiliați politic pentru a fi obligați să aplaude ideile unui partid.
   Într_adevăr, la București ți se rupe sufletul să vezi blocuri de locuințe îndesate(da, acesta este cuvântul) între biserici și alte clădiri, reprezentative și unele și altele pt. arhitectura orașului.
   Domnule primar,nu urbanizarea hidoasă a Bucureștiului trebuie să vă fie model! Uitați _vă către Oradea, Timișoara!!!

 • Turnul Dogarilor
  Conform evidentelor cadastrale Turnul Dogarilor, precum si terenul aferent se afla in proprietatea Parohiei Evanghelice C.A. Bistrita, care a incheiat cu municipalitatea un contract de administrare al acestui imobil. Ne-a fost adresata verbal intrebarea (de doamna secretar Gaftone), daca nu putem sa-l cedam in proprietatea municipiului. In prezenta doamne curator Borsos (care a fost de aceeasi parere) am declarat ca hotararea in acest sens poate fi luata doar de organele statutare ale parohiei (prezbiteriul si adunarea reprezentantilor) avand nevoie si de avizul favorabil al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, si ca suntem dispusi sa supunem votului organelor statutare aceasta propunere dupa incheierea lucrarilor de reabilitare ale bisericii.

 • Propun ca in Turnul Dogarilor sa fie inchisi si legati de limba toti comentacii care nu se semneaza dupa ce posteaza pe Timp Online.

  • Am rămânea câțiva pe aici care am lucra la suprafață. Ceilalți ar da bir cu fugiții. Să fim serioși noi nu suntem nemți sau vikingi. Unii dintre noi, chiar daci liberi. Specific românesc, „ Dă tu, că eu fug”!

 • Pentru a pune în valoare parte istorică a orașului respectiv Zidul Cetății trebuie interzis accesul autovehiculelor și permis doar pietonilor și bicicliștilor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălnicianu ( porțiunea din spatele Casei de Cultură ) și Ecaterina Teodoroiu ( între Casa de Cultură și Sala Polivalentă ), de aici realizarea unei piste pe strada Barbu Lăutaru ( pe lângă sala polivalentă ) care să facă legătura cu pista de pe strada Roman Vivu care se continuă pe pista de pe Bistriciorei și pe lângă prefectură până la pista de pe Crinilor, mai de parte pe pistele de pe Slavici și Subcetate. De pe Subcetate trebuie să se realizeze o potecă un pic mai mare decât o cărare unde să încapă concomitent numai un biciclist și un pieton , potecă care să ducă până pe Dealul Cetății la situl arheologic Ruinele Cetății Bistrița. Până la Cetatea de pe deal trebuie făcută doar o potecă și nu stradă sau parcare etc… care să distrugă area de la Cetate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS