Reprezentanții ”Petrus Italus Trust – Asociația pentru Patrimoniul Bistrițean” au făcut o vizită la Dumitra, la invitația preotului Marius Cristian Moldovan, care a cerut ajutor pentru salvarea Turnului Slăninilor. Acoperișul acestuia are nevoie de o intervenție rapidă, fiind necesare țigle de tip ”coadă de rândunică”.
”La inițiativa părintelui Marius Cristian Moldovan din Dumitra (Mettersdorf), se întrezărește o posibilă intervenție la Turnul Slăninii. Echipa de la Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean în frunte cu Ștefan Vaida, Lavinia Oniț, Ionică Pomuhaci și Cornel Ban au aruncat o privire azi mai în amănunt. Turnul se prezintă într-o formă destul de bună, mai puțin acoperișul care are nevoie de o intervenție cât mai rapida. Avem nevoie de niște țigle tip coadă de rândunică”, a scris pe Facebook Cristian Roth-Gross, președintele organizației Bistrița-Năsăuda Forumului Democrat German.
”Turnul Slăninilor este de mulți ani un simbol al satului Dumitra. Acesta a fost construit în centrul satului, pe o movilă, iar pe o primă intrare în turn este săpat anul 1488. Turnul este ridicat, de locuitorii sași, separat de actuala biserică, la o distanță de 8 m de aceasta, iar după configurație avea inițial scop de apărare.Turnul este construit din piatră și are 4 etaje, iar la subsol o încăpere, unde exista un pod rulant.
În încăperea de sub turn locuia paznicul care își făcea rondul de noapte la ultimul etaj. Mai târziu, acolo au fost ținute materiale pompieristice din localitate.
La etajul al II lea era marea cămară pentru slănină. Fiecare familie își avea aici cuierul, unde atârna slănina pentru păstrare. Astăzi se mai păstrează parțial cuiele de care se atârna. La finalul săptămânii, populația adunată de sunetul clopotului venea să ăși ia din turn cantitatea de slănină necesară pentru o săptămână. Tot atunci se făcea un bilanț și se ironizau ”marii consumatori”.
La etajul al III lea se găsea încăperea în care era zidit ceasul vizibil din 3 părți, montat în anul 1905, adus tocmai de la Viena. La etajul al IV lea există o platformă de pe care se văd împrejurimile satului și tot de aici era dată alarma în caz de incendiu.
Acoperișul turnului este în 4 canturi, ascuțit, specific turnurilor săsești. Sub acoperiș sunt cele trei clopote ale bisericii. Biserica actuală ridicată în piatră este inaugurată în anul 1899, în anul 1976 și apoi în 2018, biserica a fost renovată, scrie în lucrarea ”Dumitra – 700 de ani de atestae documentară”.
Trebuie inclus neaparat in cadrul traseelor turistice din judet alaturi de alte biserici si castele emblematice. Cred ca slanina se putea lua numai cand toti „depozitarii” erau prezenti pentru a se evita posibile „evaziuni”. Ca de , si sasii cei cinstiti , oameni erau! Legenda mai spune ca era si o incapere in care ar fi fost „inchise” (pentru o vreme) perechile care aveau probleme in casnicie. Se pare ca in cele mai multe cazuri lucrurile se reasezau pe fagasul normal iar „fericirea” pierduta reaparea , uneori nascandu-se prunci frumosi .Legende…
Da Leo ,vor sta turiștii cu ochii holbați ca măgarul lui Buridan .
Nu vor ști ce să admire mai mult , Turnul Slaninilor sau Biserica Ortodoxă , că arhitectural se potrivesc al dracului de bine una lângă alta !
Unii au construit biserica si turnul iar altii nu sunt in stare sa pastreze ce au construit ei. Au o biserica primita gratis si acum sa vina altii sa o renoveze. Comunitatea cu vile si masini scumpe din Dumitra au ramas fara bani???
Au cerut ajutorul celor de la Petrus Italus Trust și atunci când au refăcut acoperișul fostei Biserici Evanghelice (actuală Ortodoxă ) ?
Arată mortal șarpanta acoperită cu tablă și cele trei turnulețe (doar în zona Huedin mai vezi așa ceva) !
Cum cel mai adesea tensiunile din cuplu apar mai ales dintr-o comunicare precara , „inchisoarea” pentru tinerii insuratei permitea anumite introspectii si reflexii care duceau dupa un timp la impacare. Altfel , din cate stiu , s-ar putea intampla ca acel tip de tigla sa se fabrice (dupa metode traditionale) intr-un atelier din Viscri , satul in care are casa (sau case) actualul rege al UK (fostul principe Charles). E bine de verificat…
Ce să mai verifice , Leo ?
Nu înțelegi că întreg ansamblul arhitectonic (turn+biserică) a fost compromis în momentul în care au pus tablă pe biserică .
Degeaba vrei să pui țiglă solz pe Turnul Slaninilor când pe biserica de alături ai pus tablă ca pe Cantina Zonală !
„Specialistilor” ălora de la Monumente istorice oare nu li s-au uscat mainile cu care au semnat avizele de renovare a bisericii ?
Peste inca 500 de ani tabla LINDAP pusa cu maiestrie va avea o valoare deosebita asa ciuruita si ce va mai ramane din ea.Noua specie robotizata cu inteligenta artificiala si copii facuti in incubator la un clik distanta se vor mira ca au fost meseriasi in timpurile noastre care au folosit cuie si ciocan de tabla.