Recomandări Social

Purtați pe drumuri de doi prefecți, sătenii din Telciu îl așteaptă pe al treilea să organizeze referendum

Inițiatorii referendumului pentru demiterea primarului și a Consiliului Local Telciu așteaptă numirea celui de-al treilea prefect din ultimii ani care să le dea voie să-și ducă mersul până la capăt fiindcă atât Stelian Dolha, cât și Mica Oprea i-au purtat degeaba pe drumuri.

”Am depus semnăturile pentru organizarea referendumului pe vremea când prefect era domnul Stelian Dolha. S-a spus atunci că ar fi niște semnături suspecte, nouă celor care am completat tabelele ni s-au făcut plângeri penale de către Prefectură. Până în 2022 a durat. Ne-au luat și nouă declarații și, până la urmă, s-a ajuns la concluzia că avem dreptate. Toate semnăturile erau bune. Câteva persoane care nu au recunoscut că au semnat până la urmă au recunoscut și s-a clasat dosarul de către judecătorie.

Între timp, a venit domnișoara Mica Oprea pe post. Am fost în audiență la dânsa de vreo două ori și ne-a spus că ea nu poate face nimic până nu se soluționează cazul în care Prefectura a făcut plângere către Poliție. Prin august 2022 s-a clasat dosarul, am primit și noi, și Prefectura că, pe baza expertizelor care s-au făcut, totul e ok. Doamna prefect a declanașat după un timp procedura pentru formarea comisiei și pentru referendum, o validat probabil semnături.

De atunci s-au tot cerut documente pe baza a ceea ce am declarat noi în motivație de la Primăria Telciu și de la alte instituții. Când am fost la dânsa în audiență anul trecut, ne-a promis că, până în 15 decembrie 2022 o să ne dea un răspuns. Bineînțeles că a trecut ziua de 15 decembrie 2022 și nu am primit niciun răspuns, am insistat cu telefoane la Prefectură că așa ne-a promis domnișoara prefect. Am mai trimis pe cineva pe acolo și am aflat că s-a amânat din nou decizia că s-au mai cerut niște documente pe la primărie și că s-ar da o soluție anul acesta în 20 ianuarie 2023.

Acum nu știm ce se mai întâmplă dacă domnișoara prefect își dă demisia din 1 februarie. Și noi am depus 1400 de semnături pentru demiterea primarului și 1400 pentru Consiliul Local. Nu mi se pare corect că un an și ceva au ținut semnăturile la sertar și poate vor să le mai țină un an și jumătate până în 2024 și să nu ne dea niciun răspuns oficial. Probabil mai trebuie încă un prefect să putem iniția o procedură de referendum pentru un primar. Se pare că e mai puternic un primar ca trei prefecți”, a declarat Nelu Pop, liderul mișcării de la Telciu, care ne-a trimis și unele documente.

14 comentarii

 • Procesul de schimbare implică două faze.
  1. Demolarea
  2. Reconstrucția
  Am observat că Răzvrătiții din Telciu sunt foarte buni in a distruge dar nu sunt capabili să pună ceva mai bun în loc.
  Au ieșit din Aquabis și ce au pus in loc? Nimic.
  Daca sunteti nemulțumiți de Primar, sau de faptul că banii încasați de către Ocolul Silvic nu sunt folosiți de către comunitate, sancționați politicienii la vot.
  Votați alți politicieni, eventual să candideze un independent, care să explice cetățenilor cum va distribui banii Ocolului Silvic etc.
  Răscoala are nevoie de doua tipuri de oameni.
  Mai întâi intra in lupta Războinicii care calcă totul in picioare, iar când acest lucru s-a petrecut, trebuie să preia conducerea alți oameni (organizatorii, Diplomații, oameni cu talent orator, cu carisma, tehnocrați). Exact cum a făcut Iliescu la Revoluție. Unii au distrus sediul PCR si comunismul, iar alții au pus in locul lui democrația si economia de piața.
  Din întâmplarea cu la Aquabis, cred că Telciu are doar războinici nu si administratori care să reclădească.

  28
  10
 • În vara lui 2022 drumurile mele cu a unui cetățean al comunei Telciu s-au intersectat și anume l-am întrebat despre ceea ce se întâmplă în comuna lui cu apa și primarul de acolo….. cu o jumătate de gură mi-a răspuns că într-un fel e bine făcut ce sa făcut, iar ce nu-i convine lui și multora e că nimeni nu ia întrebat nimic doar dintr-o dată au de făcut plăți pentru apă, apă care o aveau gratuit înainte, și nu le rămâne alt remediu să plătească de acum înainte.
  Nu a avut o atitudine foarte negativă mai bine echilibrată.

  5
  12
 • Neimplicarea cetateneasca si lipsa de reactie naste MONSTRI.
  Bistrita Civica a fost singura entitate la Bistrita si in istoria acestui oras care a initiat un astfel de demers prin care bistritenii au votat soarta centurii neocolitoare prin padurea Codrisor si care o putea lua la vale in urma defrisarilor masive avand in vedere compozitia solului.
  Desi referendumul a fost pierdut totusi cei de la minister si factorii de decizie din alte locuri si-au dat seama ca traseul nu este cel bun.
  Democratia prost inteleasa si lucrarile de mantuiala executate de mai toate primariile din tara, scumpe si cu mari sume de bani insusite de edili (a se vedea numarul mare de plangeri si dosare penale) a dat posibilitatea ca in diferite orase si orasele sa se organizeze referendumuri locale.
  Romania nu are decat sa urmareasca cam ce se intampla in orasele civilizate in special din nordul Europei, unde mici comunitati organizeaza foarte des asemenea exercitii democratice dar care sunt si respectate cu sfintenie.
  Acolo unde administratia greseste este consultata obstea si putem vedea unde au ajuns ei si unde ne aflam noi.
  Mai precis in afara SCHENGEN si suntem tratati pana si de bulgari ca o tara de linia a doua.

  11
  25
 • Sigur e un demers democratic și politic, doar că alegerile se fac din 4 în 4 ani. Primarul din Telciu e la al 4-lea mandat și indiferent de la ce partid a candidat, a câștigat cu peste 50%. Anul viitor sunt alegeri de toate felurile și au posibilitatea să-și depună candidatura și alții. Legea zice că în ultimul an, înainte de alegeri, nu se mai organizează, rămâne un interimar, dacă s-a întâmplat ceva cu primarul în funcție. Nu există nici o sentință să-l condamne pe primar, deși reclamații au fost cu duiumul. Puțintică răbdare, zic și eu.

  17
  6
 • Din poza nu prea vad ca domnii stiu administra o comuna…poate cel mult un….colhoz! Poate si de asta ii cam plimba ca au pe cine!

  18
  11
  • Caută un pește mare și gras care să cântărească puțin…
   Telciu e o comună cu oamenii gospodari cu mult tineret în Occident …. acești tineri sunt care le-ar trebui să le deschidă ochii de beneficiile de a avea apă curentă în propria gospodărie, de a duce nivelul de trai al părințiilor, familiei, prietenilor, tuturor un pas înainte, la alt nivel.

   5
   6
 • Corect ar fi fost un titlul de genul „Purtati pe drumuri de doi prefecti , UNII (sau mai multi) sateni din Telciu il asteapta pe al treilea sa organizeze referendum”. De fapt cei mai multi telceni nu-l asteapta… Asta e perceptia mea.

  14
  6
 • Asta e democrația FSN Bistrița-Năsăud! Atât valorează cetățeanul pentru gașca PSD-PNL-UDMR care ne conduce și care își pune mâna la piept la ceremoniile dedicate Revoluției din 1989. Ne mai mirăm de ce nu intrăm în Schengen, zona Euro sau de ce milioane de români pleacă din țară…

  9
  13
 • 99% dintre demnitarii care au condus tara sau judetul asta amarat au fost securisti,comunisti si alte lichele ale ciumei rosii.Unii si au inscriptionat numele pe o placa de marmura la intrarea in prefectura,dar nu mai incap,trebuie alta!!Asteptati dreptate?In vecii vecilor!!

  8
  2
 • @raspuns
  E doar un punct de-al tău de vedere, nimeni nu trebuie să-și facă nici cea mai mică zgârietură….
  Au soluți toate, până atunci când nu învățăm să ieșim la vot și să votăm PRINCIPII în loc de PERSOANE așa cum se întâmplă în țările Occidentale vom avea același Patem…. Din nou și din nou, odată și încă o dată!!!
  Dumnezeu face minuni dar bătrâne însărcinate nu-ți lasă.
  În ziua în care ne vom iubi, pe toți ăștia între toți îi vom trimite la NAIBA!!!

 • In romania , indiferent cu cine votezi tot ei sunt la guvernare!!!
  Tu chiar nu stii cum s a format actualul guvern? Cum vor ei sa si schimbe prim ministrul; 2 ani tu , doi ani ei…parca cei ce ah votat nici nu conteaza!

 • Prefer să fiu mai optimist.
  Bineînțeles că văd alba/neagra ce ne-au făcut!!! Și cu același gust amar am rămas ca toată lumea, nu sunt mai diferit.
  Mă simt util și acestora elemente nu le voi permite să-mi condiționeze viața.
  Un salut🙂

 • Telceni, nu veti rezolva nimic. In toata tara s-au amanat alegerile anticipate, vezi S-Bai, nu sunt bani. In cazul referendumului lumea nu vine la vot… specific romanului, da tu, ca eu fug. In septembrie 2024 poate este o sansa de schimbare. Dar riscam populisti fara solutii viabile. Pana atunci „Bea Grigore agheazma”!

  3
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.