Social

Un sfert din populația comunei Telciu a semnat pentru demiterea primarului și a CL prin referendum

O delegație formată din patru localnici din comuna Telciu a venit luni dimineață la Bistrița să depună la Instituția Prefectului semnăturile adunate de la un sfert dintre locuitori pentru demiterea primarului Sever Mureșan (ALDE) și a Consiliului Local Telciu prin referendum.

Nelu Pop, Ion Magdău, Valeri Scuturici și Niculae Botârlă au ajuns luni la ora 8.30 la Bistrița cu dosarele cu tabele.


”Am adunat semnături din fiecare sat al comunei, peste procentul de 25% cât ne trebuie, și vrem să le înregistrăm la Instituția Prefectului astăzi fiind și o zi mai specială, sunt peste 1.400 de semnături, dacă nu chiar 1.500. Motivul pentru care s-a ajuns aici este că nici primarul, nici Consiliul Local nu au reprezentat corect comunitatea în ce privește apa, pădurea, cadastrul. Sunt vreo 300-400 de familii care au probleme cu cadastrul, acolo chiar nu știu cum o să se rezolve. Ocolul silvic, tot ce taie, folosesc numai ei, foarte puțini bani se dau la comună, deși pădurea e a comunității, a cetățenilor, dar ei taie și de acolo se întrețin cei de la ocol. Ce să înțelegem? Ne taie nouă toate pădurile și cetățenii nu au niciun drept? În ce privește apa, noi o să cerem expertiză să vedem dacă dăm noi banii, de la comună, sau dau cei de la județ pentru lucrările proaste pe care le-au făcut?”, a spus Nelu Pop.

”A venit ziua cea mare pentru locuitorii comunei Telciu, a celor care s-au implicat în tot ce s-a întâmplat în comună și mă refer la demascarea ilegalităților. Nu ne-a împins nimeni de la spate, am văzut că nu se mai poate și ne-am apucat și am adunat semnături. Probleme mari sunt nu numai cu apa, ci și cu pădurea, cu cadastrul. E dezastru. S-a dovedit că am avut dreptate și în problema furturilor din pădure. A fost cea mai mare descindere din țară, 25 de percheziții, cu mascați. Din ce cauză? Că erau toate bine la Telciu? Primarul comunei Telciu a știut tot, dar nu s-a implicat pentru că sunt mână în mână toți, ocolul silvic fiind subordonat primăriei. Sperăm ca după ce depunem aceste semnături să se declanșeze referendumul. Vă dați seama că am ajuns la Telciu, al doilea ocol silvic din țară, să ne confruntăm cu criza lemnului de foc? Au zis că nu este lemn de foc pentru oameni”, a spus Ion Magdău.

”Când ne-am dus să strângem semnături, am văzut că oamenii sunt de acord cu demiterea, dar vom vedea ce se va întâmpla la vot”, a spus Niculae Botârlă.

”Eu cred că se va ajunge la demiterea primarului și a Consiliului Local Telciu pentru că nemulțumirile sunt foarte mari. Apa din Telciu s-a dat la Aquabis, lucrare nemuncită de ei”, a spus și Valeri Scuturici.

Întrebați dacă au interese politice, cei patru au răspuns că nu au de gând să candideze dacă se vor organiza alegeri parțiale, dar ar vrea să susțină un candidat independent care să slujească întreaga comunitate.

Delegația din Telciu s-a întâlnit în holul de la parterul Instituției Prefectului cu prefectul Stelian Dolha, care le-a explicat că va urma o perioadă scurtă în care va fi verificată autenticitatea semnăturilor și apoi se va da un răspuns legal cererii lor.

13 comentarii

 • Citeste legea demararii unui REFERENDUM bre gica contra la toate.
  Felicitari civicilor din TELCIU !
  Democratia asa functioneaza .

 • Un demers legal și absolut democratic, doar că la fel de legale și democratice au fost și alegerile. Primaru, din cîte știu este la alt 4-lea mandat. N-am nici-o îndoială, că o parte dintre semnături, sunt și a celor plecați în străinătate.Greu, spre imposibil, să demiți prin referendum un primar, ba și CL. Încercări au mai fost, ba la Sg. Băi, ba prin țară, dar încă n-a fost nimeni demis, nici măcar turnătorul Petrov. Nu se prezintă 50% + 1, nici cînd sunt alegeri, d-apoi la referendum. Sigur, încercarea, moarte n-are.
  PĂREREA MEA !

  • Sper ca nu dumneata ai complectat documentele necesare demiterii primarului !
   Nu de alta dar la modul in care scrii , n-o sa priceapa aia nimic !
   Înțeleg ca te războiești cu primarul ,cu Aquabis-ul, cu ocolul silvic , cu cadastrul …dar cu limba romana ce-ai , de-o schingiuiesti in halul asta ?

  • În hol se primește delegația unui sat cu o tolbă de semnături? Și iobagii erau primiți într-o sală de împăratul de la Viena. Chiar așa de puțin suntem în fața dvs. Grofule Dolha?

 • Un referendum ca să fie valabil trebuie să îndeplinească condiția ca prezența să fie cel puțin 25%. Pentru demitere trebuie să voteze 50%+1 din condiția minimă de prezență de 25%.

  • Cu scuzele de rigoare: s-a modificat nițel legea
   – Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
   – Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
   -Apoi se aplică criteriul de 50%+1 care au votat DA din cei 25% înscriși

  • La noi, în România, lucrurile sunt făcute ,,încâlcit”. Legea 3, legea referendumului, prevede că referendumul este validat, doar cu participarea a 50% +1 din cei cu drept de vot, iar Codul Administrativ, spune că trebuie doar 30% participare, din care 50+1%, hotărăsc într-un fel sau altul.

 • Echitabil ar fi ca un primar (sau un CL, etc.) să poată fi demis prin referendum valabil desfășurat cu participarea unui procent egal sau mai mare cu cel al participanților la alegerea sa (lui) și cu votul pentru a jumătate plus 1 din votanți.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS