Se împlinesc aşadar opt ani de televiziune. Cum au trecut?
Da, în 16 ianuarie 2014 se împlinesc 8 ani de când am dat play. Privind retrospectiv, anii au trecut diferit. Când sunt supărată şi nu-mi ajung banii, când am de plătit rata la bancă, impozitele la Fisc, mi se pare că au trecut greu, când îmi iese bine ceva, un business, o emisiune, atunci mi se pare că au trecut repede şi frumos. Deci totul depinde de starea pe care o am.
E vârsta unui copil de şcoală.
Dacă nu rămâne corigent sau repetent, ar trebui să fie chiar în clasa a II-a (râde).
Proiectul media a început într-un fel, a continuat în alt fel. Din câte îmi amintesc, TV Bistriţa era acuzată că a „otevizat” presa bistriţeană.
Da, pentru că noi am avut o viziune, şi când spun noi îl implic şi pe Zorin Diaconescu, – noi am anticipat unde va ajunge presa românească, nu uitându-ne la Dan Diaconescu pentru că nu doar el a „otevizat” presa românească. Românii sunt puţin ipocriţi, dar ştii bine că, în toată lumea televiziunile sunt altfel decât erau acum 70 de ani. Peste tot e genul acesta de emisiuni pentru că, peste tot, omul vrea divertisment, vrea show. Dacă se duce acasă după job se uită la televizor ca să se relaxeze. Numai românii au făcut o fixaţie că televiziunea trebuie să cultive, să educe, dar televiziunea nu e facultatea nu ştiu care şi nici seminarul de maici. Audiovizualul este un instrument de divertisment.
Crezi că oamenii nu înţeleg că şi televiziunile, ziarele sunt afaceri care au sens dacă fac profit?
Sunt convinsă că oamenii cred că ne dă bani statul, dar, în ultima vreme nu mă mai interesează. La început mă intriga şi mă indigna. Sunt convinsă că foarte mulţi cred că suntem finanţaţi de la buget, din taxa care se plăteşte la Electrica. Lumea nu e interesată, dar, până la urmă, nici nu e treaba ei. Foarte puţini cred că o televiziune, chiar şi locală, merge pe principiul unei societăţi comerciale, ca un magazin, ca un coafor, etc. Funcţionăm ca un SRL sau SA cu toate taxele şi impozitele.
În plus, faţă de ziare, televiziunea e supervizată de Consiliul Naţional al Audivizualului (CNA).
Da, dar TV Bistriţa are o relaţie foarte bună cu CNA. Eu apreciez că CNA, cel puţin cu TV Bistriţa, a avut o relaţie corectă. Dacă am greşit, ne-au sancţionat, iar dacă nu am greşit nu ne-au sancţionat, ba chiar ne-au felicitat. Am avut foarte multe reclamaţii în opt ani, enorm de multe, cel puţin pentru emisiunile în care sunt direct implicată. Numai în 2013 am avut cinci sau şase.
Din partea telespectatorilor sau a concurenţei?
Politica CNA este de a nu spune cine te reclamă, dar oricum nu contează. Noi locuim într-un oraş mic şi ştim care e zona din care vin reclamaţiile, dar am demonstrat că am încercat să facem bine şi nu am avut probleme.
După opt ani încă mai are duşmani TV Bistriţa? Nu s-a obişnuit concurenţa cu ideea că există acest post de televiziune, nu a început să trateze corect alt competitor de pe piaţă?
Nu, pentru că este o lecţie la care noi, media locală din judeţul acesta, nu cred că am trecut clasa. Nu este fair play. E părerea mea după opt ani de TV Bistriţa şi câţiva ani de Bistriţa Online şi după activitatea mea de 18 ani în media locală. Nu este fair play.
De aceea te-ai gândit să faceţi, de aniversare, o dezbatere despre condiţia presei?
Nu a fost ideea mea. Eu şi Geta am vrut să facem altceva. Geta e redactorul şef al TV Bistriţa şi, de când eu am deschis Restaurantul „Casa Doamnelor”, Geta se ocupă efectiv de partea editorială a televiziunii, iar Alina Banu de cea administrativă. Ele conduc TV Bistriţa pentru connaisseurs. O conduc mai bine decât am condus-o eu vreodată. Noi am vrut să facem altceva şi chiar am discutat să dăm un live de la Restaurantul Casa Doamnelor cu invitaţi, programe diverse, am gândit puţin altfel programul. Zorin, care este totuşi patriarhul nostru şi ne consiliază chiar şi din umbră, ne-a sugerat să nu mai facem spectacol şi zgomot, iar anul acesta să facem altceva, să vorbim despre un deceniu de presă la Bistriţa, să vorbim despre noi, despre realizările şi neîmplinirile noastre, ce ne-a ieşit din ce ne-am propus. Am stat şi am analizat şi am ajuns la concluzia că e o idee bună care sper să se concretizeze bine şi să le placă oamenilor.
Va fi o ediţie în care vă analizaţi pe voi sau tot ce-a făcut toată presa locală?
Nu analizăm. Va fi aşa un fel de şezătoare filmată în care fiecare va veni cu caierul lui. Domnul Lucian Adrian Ungur va veni cu linia dânsului, domnul Doru Ghineţ la fel. Vine Marius Chiuzan. Mi-a făcut o surpriză şi a acceptat să vină, vine Lucian Moldovan fiindcă lucrăm cu el. Ultimul intrat în familia TV Bistriţa este Viorel Negru. În emisiune va mai fi Geta, eu. Bine, am fi chemat mai multă lume, dar nu încăpem mai mulţi în garsonieră.
Cum a evoluat presa în anii aceştia după părerea ta?
Ca şi societatea românească, haotic. Ca şi politicul, ca şi economicul, presa este o altă oglindă a societăţii noastre.
Bistriţa are totuşi foarte multă presă.
Nu am stat să-i număr pe jurnalişti, dar am auzit că suntem foarte mulţi, motiv pentru care eu am hotărât să calc pe delături şi să le fac loc altora.
Cum de ai decis să deschizi un restaurant?
Să am o cârciumă era un vis pe care l-am avut chiar dinainte de a mă apuca de presă, dar, în viaţă, lucrurile nu se aranjează chiar cum vrei. Acum i-a venit rândul. Iniţial, am vrut anul trecut să încep proiectul cu cârciumăreala, dar m-am îmbolnăvit, a trebuit să mă operez şi nu am putut să fac, dar anul acesta m-am apucat. Am făcut cât am putut. Dacă vor veni vremuri mai bune şi vor fi bani în pungă, în 2014, 2015 o să ne dezvoltăm.
Într-o vreme ai renunţat la TV Bistriţa. Acum înţeleg că cele două afaceri merg în paralel.
Aşa este. Mă gândesc să continui aşa. Sunt într-un proiect şi pentru Bistriţa Online să se ocupe cineva de el. Câtă vreme se autosusţin financiar, nu e nicio problemă între cele trei. Pot merge foarte bine.
Mai are viitor televiziunea locală?
Eu nu mă pricep şi nu pot proroci, dar eu cred că încă mai are. Cu toate că nu avem măsurători exacte ale audienţei, există telespectatori. Eu cred că proximitatea are nevoie de mijloacele ei de informare. S-a dovedit chiar şi cu online-urile că este loc şi că lumea vrea informaţii despre proximitate.
Tot aşa va evolua televiziunea, în direcţia aceasta, a şezătorilor?
S-a demonstrat economic faptul că omul vrea şezători. Dacă Antena îţi dă şezătoare de la 17.00, iar Pro TV îţi dă altă şezătoare de la 17.15, şi toate televiziunile de ştiri dau şezători, tu, de la Cuca Măcăii, degeaba faci altceva. Eu cred că un pas înainte ar fi ca mediul economic să înţeleagă că publicitatea e importantă. Publicitatea e un serviciu ca un abonament la telefonul mobil, fix, la curent. Ar fi foarte bine să nu mai fie percepută publicitatea ca un favor pe care firmele îl fac instituţiilor media. E de vină şi politicul pentru că stă cu ochii pe publicitate. Dacă critici partidul sau omul, sună firma şi-i spune Ce caută reclama ta pe televiziunea care pe mine mă face praf?Poate că ar trebui la masa noastră rotundă de joi seara de la TV Bistriţa să vorbim şi despre asta. Eu cred că noi nu suntem pregătiţi mental pentru o piaţă liberă şi pentru un stat de drept. Noi nu ne-am pregătit mental pentru democraţie, corectitudine şi statul de drept.
În perioada următoare vei mai face emisiuni?
Nu am ce face. Am promis Fundaţiei Mirela şi Lucian Ungur că voi continua să apar la televizor. În plus, nu vreau să mă rup definitiv. Pentru 2014 mi-am propus să mă ocup de mine fiindcă mi-am neglijat sănătatea, garderoba, look-ul, toate. La sfârşit de an îmi fac un proiect şi, pentru 2014, mi-am propus să merg la coafor, la SPA, vreau să ţin dietă. Vreau să mă concentrez pe mine, iar cele trei business-uri în care sunt implicată, şi în care nu sunt singură, să meargă mai departe fiecare cu tipologia şi independenţa ei economică. Asta îmi propun.
Pentru TV Bistriţa ai vreun proiect?
Da, ne extindem la Lechinţa, Sângeorzu Nou, Sânmihaiu de Câmpie. Vrem să face şi noi live-uri, să facem transmisiuni în direct, cu toate că nu merită. Sunt fanteziile Getei. Fiecare are câte o fantezie. Important e că mergem mai departe.
Crezi că va veni vreun moment în care presa bistriţeană va depăşi acest moment al individualismului?
Nu cred. Dacă nu am reuşit în 20 de ani să fim o breaslă, nu vom reuşi nici de acum. Noi, jurnaliştii cei din Bistriţa-Năsăud, gândim micro.
Succes pentru TV Bistriţa în cel de-a nouălea an.
Mulţumim. Ce nu am spus este că joi facem şezătoare la televizor, iar vineri facem o mică petrecere la Restaurantul „Casa Doamnelor”. Getei i-am spus că, dacă are alt proiect de sărbătorire, îl putem concretiza fiindcă aniversarea de opt ani a TV Bistriţa nu trebuie să ţină o singură zi. Fiecare e liber să facă ce doreşte.
Respecţi libertatea presei.
Da, să ştii. Cred că e singura chestie pe care nu am încălcat-o, deşi se plânge Cosmin Botezat că l-am cenzurat, dar, în fine.
La mullţi ani pentru voi toţi şi mai ales pentru TV Bistriţa!
Mulţumesc. Mi-ai făcut o mare surpriză cu telefonul şi interviul acesta. Probabil o să iscăm discuţii, dar ne asumăm.
Interviu realizat de Cristiana Sabău
felicitari ptr. acest post si sa va vad la majorat. succes !!
Din fericire, utilizez varianta digitala a transmisiei posturilor tv prin cablu. Multumesc din inima, asadar, firmei R-R pentru grila oferita si protectia impotriva unor astfel de specimene ce confirma regula de aur: GI -GO.
pt informer
Exista totusi telecomanda, can can tv de bistrita e poate utila pt unii
eu din grila Mi-am sters de ex TARAF TV, si alte bazaconii ca sa nu mai trebuiasca sa sar de ele, deci existau variante draga INFORMER
Prost TV de ex il tin pt fotbal cand E!
Asa ca se poate!