Actualitate Recomandări

UDMR: Elevă la CNAM Bistrița, agresată de colegi fiindcă vorbea limba maghiară. Apelul Uniunii

”O elevă din clasa a V-a a Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” din Bistrița a fost agresată de doi colegi, în pauza dintre orele de curs. Eleva vorbea în limba maghiară cu două colege în momentul în care doi elevi din clasa a VI-a de la secția română a aceliași școli au agresat-o verbal și fizic. Mai întâi i-au adresat injurii, apoi au lovit-o cu umbrelele, pe eleva care, de altfel, vorbește foarte bine și limba română. Ulterior, băieții au recunoscut că i-a deranjat faptul că eleva vorbea în limba maghiară”, se arată într-un comunicat al UDMR Bistrița-Năsăud, care a precizat că incidentul a avut loc joi 21 septembrie.

Uniunea Democrată Maghiară din România și organizația UDMR Bistrița-Năsăud condamnă ferm comportamentul elevilor agresori și au luat legătura cu părinții fetei, cărora le acordă tot sprijinul pe parcursul anchetei interne, inițiată de conducerea școlii.

”Este regretabil faptul că acum, când ne apropiem de centenarul din 2018, în această zonă a comunităților dispersate apar astfel de manifestări antimaghiare. De data aceasta într-un oraș în care de altfel românii și maghiarii conviețuiesc în relații pașnice în viața de zi cu zi. Deși se cunosc împrejurările în care a avut loc acest incident, considerăm important să specificăm faptul că atât mass-media română, cât și o parte a zonei politice au un anumit rol și o responsabilitate în ceea ce privește provocarea unor astfel de incidente. Pe parcursul ultimelor luni au incitat în permanență la ură împotriva comunității maghiare, accentuându-se permanent faptul că maghiarii ar reprezenta un pericol pentru România. Din nefericire, realitatea o dovedește, că de la agresiunea verbală se poate ajunge cu ușurință la agresiune fizică, că instigarea la ură are un preț mult prea mare și poate avea oricând consecințe neprevăzute. Facem apel din nou reprezentanților mass-media și politicienilor din România să renunțe la instigări care au scopul de a dezbina cele două comunități. Persoanele responsabile, liderii de opinie nu ar trebui să dea curs unei astfel de retorici ci să promoveze calea dialogului”, mai transmit Uniunea Democrată Maghiară din România și Organizația Județeană a UDMR Bistrița-Năsăud.

38 comentarii

 • Asta și urmăresc. Sa provoace, sa instige, sa determine. Asta e rolul funcțional al politicii duse de UDMR, ca sa obțină in plus drepturi și liberalități etnice.
  Păcat ca politrucii UDMR nu au timp sa coboare din înălțimi in rândul populației și sa vadă lesne ca ei sunt singurii care creeaza artificial conflicte de care etnia maghiara nici măcar nu a auzit.
  Acum s-au trezit sa se vaite pentru un pseudo conflict interetnic stârnit între trei persoane lipsite de discernământ.
  Halal politica!

 • Stati putin… si eu am urmat cursurile sectiei maghiare din Andrei, si noi ne băteam frecvent cu colegii de la română (si la fel de des si cu cei din clasa paralelă de maghiară), dar niciodata nu ne-a trecut prin cap ca asta ar fi un conflict interetnic! Pur si simplu eram copii vs copii! Niciodată nu m-am simtit și nu am discriminat la Andrei, in liceu eram toti prieteni, si când spun prieteni inseamnă PRIETENI (gagici, sport, muzică, beri), nu conta cine e la maghiară si cine la română și nici măcar nu ne-a trecut prin cap că ar fi vreo diferență intre noi! Și situația era EXACT LA FEL cu prietenii de la bloc! Scuze că vorbesc și în numele colegilor de la română, dar sunt SIGUR că sunt de acord cu tot ce am scris! Și am rămas prieteni chiar și acum, după mulți ani de la absolvirea liceului!

  • @Papa Francis back to school. De la domnia voastra, cu liceul inceput la CNAM si terminat la CNLR, avem mai multe pretentii. Ati e corect nu cum ati scris dvs.

 • Și încă ceva, din când în când se întâmpla să lipsească vreun cadru didactic de la maghiară sau pur și simplu era personal lipsă, și atunci ne preda materia respectivă un profesor de la secția română, de multe ori situația dura un trimestru întreg, dar nimeni nu era deranjat, nici măcar nu ne trecea prin cap să comentăm ceva, nimeni nu încerca să dea vina pt notele slabe pe faptul că ni se preda în lb. română. E valabilă și viceversa, profesori maghiari predau provizoriu la secția română (bineînțeles în lb română) și n-am auzit pe nimeni să se supere, nici măcar sa comenteze situația! Poate ca fapt divers! Nu știu unde se întâmplă conflictele astea interetnice, poate între semianalfabeți, dar între oameni cu o minimă educație, nu cred!

  • Şi eu cred că e o exagerare fără sens a unei hârjoneli între copii. La fel de bine s-ar putea plânge copiii graşi că restul râd de ei şi îi batjocoresc, fetele că băieţii le spun diverse răutăţi. La vârsta adolescenţei poate fi o problemă şi faptul că vorbeşti. Nu mai contează ce spui dacă un adolescent rebel e supărat pe toată lumea.

  • Eu gasesc ca e INACCEPTABIL gestul celor doi copii si dovedesc carente de educatie. Ceea de acasa si cea scolara.
   In privinta scolilor ar trebui sa functioneze principiul de toleranta zero privind agresiunile fizice si verbale, iar cadrele scolare responsabile sa intervina acolo unde sunt situatii problematice.
   Nu e vorba de spanzura copii, insa e vorba de asigura un climat sanatos si tolerant si de respect fata de ceilalti copii in comunitate.
   Exista o retorica antimaghiara, antistraina , anti-celor-care-nu-sunt-la-fel, exista actiuni ale UDMR care probabil nu se inscriu in linia modernitatii si convietuirii cu majoritatea, dar aici vorbim de un gesturi fizice care depasesc limitele bunului simt.
   Nu se accepta violenta la adulti, dar in cazul elevilor ar trebui educati , sensibilizati si urmariti.
   Intr-o democratie consacrata nu poti limita dreptul altora de a vorbi o alta limba in conversatii private folosind forta. Si nici forta persoana din fata ta sa-ti vorbeasca in limba ta..daca nu doreste. Dreptul la tacere de asemenea e garantat.
   Depaseste statul de harjoneala ..
   Daca s-ar aplica rationamentul asta, „nu ne place limba, nu ne place accentul” copii aceia care au lovit fetita , pot beneficia de acelasi tratament in vizita in Spania etc…
   BIneinteles, ar fi la fel de inacceptabil sa fie loviti doar pentru ca vorbesc o alta limba.
   Zero toleranta pentru intoleranta.

  • Si ca sa intelegeti ce consecinte pot avea comportamentele discriminatorii..urmariti documentarul de aici .
   Blue eyes-Brown eyes.
   Studiul lui Jane Elliot sunt clasic.
   Urmariti impactul emotional asupra copiilor.
   https://www.youtube.com/watch?v=KHxFuO2Nk-0
   Sau adultii.
   https://www.youtube.com/watch?v=tAE3UqxIhfE
   Vorbim de un experiment in care unora dintre copii li s-a sugerat ca avand o culoare a ochilor diferite sunt mai buni decat ceilalti. Desigur criteriul ar fi putut fi inlocuit cu limba vorbita, cu inaltimea , cu culoarea t-shirtului purtat etc.. aleatorie.
   Efectul psihic e devastator.
   Nu vorbim de adulti care au mecanismele psihologice de autoaparare.
   In acest caz, UDMR-ul are toate argumentele in a protesta.

 • uniunea defaimatorilor mizerabili ai romaniei
  astia ar trebui desfintati
  astia numa instiga la ura si violenta
  nici macar nu-i reprezinta pe ungurii din romania

 • Da, e-adevărat…și eu am terminat acolo și chiar n-am avut nici un conflict cu cei de la maghiară…mergeam in excursii si se auzeau pe autocar si cântece in română și in maghiară…era chiar frumos

 • Sa invoci o cearta la curtea scolii ca sa te plangi asta insemna ca ori plangacios la tine ori nu ai auzit in viata ta de localitatile TRAZNEA si IP (pentru voi prieteni plangaciosi ve rog cautati pe google aceastea doi localitati)

 • La reuniunile de la liceu care se tineau dupa teze, mama ce mai dansam la sentiment cu colegele unguroaice de la maghiara. Erau cele mai faine, parfumate si corpolente. Nici un cavaler maghiar de la ei nu reactiona in vreun fel. Ce mai eram prieteni adevarati cu totii. Din pacate in lumea asta de trepadusi politicul baga zanzanie uneori intre noi. Si astazi am amici cu duiumul maghiari care sunt cu o clasa peste romani. Cel putin la nici unul din ei nu am vazut invidia si impostura mioritic romaneasca traditionala.

  • Asa este domnule Bălan doar ca pe vremea aceea toți stiam sa fim prieteni pentru ca politicienii si popii din ambele tabere nu instigau la ură!

  • Așa e dl Bălan. Mie îmi plăceau colegele de la română. Combinații diverse, încrucișate. Nimeni nu s-a supărat vreodată. Cei mai buni prieteni de-ai mei erau la secția română. NICIODATĂ nu s-au folosit cuvinte ca bozgor, opincar, valah împuțit. Nici măcar nu le gândeam. Eram ca frații. Ce s-a întâmplat cu noi? 🙁

 • Decsei Atila trebuia sasi vada de partidul lui nu sa sa bage in treaba scolii caci sasa nui sustine pe unguri cu nimica numai la instigare de ura dl Balan

 • Intrebare.
  Cati dintre cei care au dat like-uri la comentarii si care sunteti parinti si care incearca sa banalizeze incidentul „harjoneala ” intre copii…ati accepta ca si copilul dumneavoastra sa fie loviti in curtea scolii pentru un motiv oarecare.
  In plus de catre doi.
  Gasesc ca e absolut gresit sa consideri ca cei trei implicati in incident sunt vinovati.
  Plus ca au fost 2 BAIETI contra unei FETE.
  Personal gasesc ca sunt ceva probleme cu comentariile, in loc sa fie o condamnare fara echivoc a comportamentului ..se cauta circumstante atenuante… in loc sa se adreseze problema dintr-o perspectiva simpla. Violenta de orice fel nu e acceptata in scoala. O societate care pemite sa se intample acest lucru nu e una stabila. E incurajarea urii.

  • Corect, violenta e inacceptabila in scoala. Despre asta vorbim aici. Nu despre conflicte interetnice.

 • CC ; de exemplu in comentariul meu ce ati gasit anume ca ar fi instigare la ura ? Chiar acuma ma pregatesc sa ma duc la BISERICA de Odobescu. Adica sunt crestin ortodox si nu se leaga de mine URA . VIATA LUNGA tuturor MAGHIARILOR !!! si bineinteles si ROMANILOR !!!

 • Eu ma întreb, simultan in aceeași zi, câți copii au fost bullied din alte diverse motive in aceeași scoală: sunt prea grași, prea slabi, prea înalți, sunt prea țigani, prea romani etc pretexte se pot găsi. Fetita a fost agresată sub un pretext, putea fi oricare altul, dar ei l-au ales pe asta ca era la îndemâna. Sunt sigur ca nu are nicio legătura cu ura fata de maghiari, cel putin nu la vârsta asta. De asemenea trebuie sa menționez ca orice acțiune de acest tip, indiferent de motiv, trebuie respinsa și sancționata IN INTERIORUL INSTITUȚIEI.
  Dar, problema este ca niște neghiobi, întâmplator unguri, se folosesc de acest motiv pentru a creea o isterie naționala. Tot întâmplator tocmai ce s-a rezolvat un alt diferend legat de liceul catolic din Marosvásárhely care a creeat o alta isterie gratuita și probleme diplomatice cu un alt stat. Eu unul nu cred in coincidente. Probabil ca inteligenții politicieni (a se citi gunoaie) din UDMR Bistrița vor cobori ulterior la incidentele la creșa in care un copil de 1,2 ani s-a uitat in mod șovin la un maghiar de 1,5 ani, nu de alta dar la vârsta aia încă nu comunica verbal…
  Bravo UDMR Bistrița cu cei 4% populație de etnie maghiara in județ reușiți sa creați probleme cat 50%. La asta sunteți magnifici! Poate reușiți pana in 2100 sa faceți și ceva constructiv, pana acum nu ați făcut nimic pentru întreaga comunitate, dacă va duce capul evident sau sa plecați acolo unde limba maghiara se utilizează exclusiv. Ma refer exclusiv la politicieni!

 • pentru cei ce defileaza cu sloganul „Traiesti in Romania trebuie sa vorbesti romaneste” va dedic sa cititi Carta europeana a limbilor minoritare, carta la care a semnat si Romania. Va copiez cateva articole, restul le puteti citi pe site-ul guvernului
  a. recunoaşterea limbilor regionale sau minoritare ca o expresie a bogăţiei culturale;
  b. respectarea ariei geografice a fiecărei limbi regionale sau minoritare, în aşa fel încât diviziunile administrative existente sau noi să nu constituie un obstacol pentru promovarea respectivei limbi regionale sau minoritare;
  c. necesitatea unei acţiuni hotărâte pentru promovarea limbilor regionale sau minoritare în vederea salvgardării lor;
  d. facilitarea şi/sau încurajarea folosirii oral sau şi în scris, a limbilor regionale sau minoritare, în viaţa publică sau în viaţa privată;
  http://www.dri.gov.ro/carta-europeana-a-limbilor-regionale-sau-minoritare/

 • E incredibil.
  Exista rasism.
  Uitati in comentarii.

  Unii ajung sa spuna ”Plecati” acolo unde lumea vorbeste majoritar limba maghiara.
  Uitand ca cetatenii de diferite etnii au acelasi drept sa locuiasca si munceasca unde au locuit parintii lor si parintii parintilor lor.

  Argumentul principal este, sunt copii la varsta minora, deci relativizarea responsabilitatii.
  Nu stiu varsta celor implicati.
  Dar stiu ca linia psihologica la care se admite apararea legata de minoritate (iresponsabilitate criminala) in traditia dreptului occidental e pe la 12-13 ani, datorita unor factori obiectivi, stadiul dezvoltare psihologic.
  Dar de la 15-16 ani adolescentii sunt capabili sa rezoneze in cazul propriilor fapte, ce e bine si ce e rau.
  De altfel societatea se asteapta de la un adolescent cu toate starile rebele sa actioneze mai mult ca un adult decat ca un copil.
  Copii la anumita varsta nu sunt capabili sa faca diferentierea intre ceea ce este bine si rau.

  Dar cel mai mult ce ma fascineaza e diabolizarea UDMR-ului in sensul, unei organizatii care cauta agravarea tensiunilor etc. Fals.

  In acest caz,in opinia mea UDMR-ul a actionat de o maniera legitima ca reprezentant al minoritatii maghiare. Acceptarea unui asemenea comportament ar fi fost iresponsabila in primul rand in fata copiilor membrilor acelei minoritati. Ar fi dat semnalul ca e o ok sa lovesti copii unor cetateni romani de etnie maghiara sau alta atunci cand nu intelegi ce discuta.
  Ce e suprinzator, in primul rand, nu am avut reactie din partea scolii in mod public.
  In al doilea rand, nu au fost facute publice masurile luate.
  Care sunt programele implementate pentru a aplana intoleranta
  S-au intalnit parintii elevilor respectivi?
  Au fost prezentate scuze victimei?
  Au fost doi agresori(hiar si minori )si o victima, nu discutam de responsabilitati egale in conflict…unii incearca sa sugereze asta.
  Asta ca si in conflictele clasice familiale cand barbatul snopeste femeia in bataie ‘m-a provocat’ si nu m-am putut abtine.
  De unde au avut copiii perceptia ca fata ar avea obligatia sa vorbeasca limba romana in prezenta lor??Au auzit in ce mediu? TV, familie, clasa?

  Uitati-va la cei care se plimba cu tricolorul la Marasesti si Bucuresti,care au reactionat imediat.
  Dl Bojor si dl Tiberiu Camaras.
  Capabili sa ceara drepturi pentru cetatenii care vorbesc limba romana in Moldova rusofona…dar incapabili sa ceara acelasi tratament pentru vecinii maghiari in Romania.Nu e o contradictie?? :)))
  Ah, da sunt mari romani .Se culca cu tricolorul in pat se scoala cu tricolorul in pat. Se duc la Marasesti sa cinsteasca eroii, dar uita in discutie(intentionat) sa aduca aminte ca acel mausoleu reprezentativ pentru Romania moderna s-a construit si prin gestul benevol unor minoritari, primarul de origine greaca Negroponte nu ar fi fost obligat sa cedeze terenul…
  Eu numesc asta fals patriotism si falsa discutie.
  Romanismul nu trece obligatoriu prin ortodoxie sau tricolor sau iea purtata zilnic.
  Sunt simboluri artificiale.
  Trece prin comportament civic zilnic, respectarea drepturilor si libertatilor altora , zi cu zi, a unor norme comune de convetiuire pasnica si a rezolvarii argumentate a discutiilor.
  Nu poti tine responsabili in locul unor schelete, tineri de azi pentru comportamente deviante care s-au petrecut in trecut. Prezentul e azi, trecutul a fost.

  Dau un alt exemplu.
  Vorbind de mici gesturi.
  Serbarile comunei Chiochis.
  In spiritul traditiei multiculturale si a respectului specificului populatiei rurale din comuna….oare invitatia unui artist sau artiste sau formatii care sa cante din folclorul local maghiar la o sarbatoare campeneasca cu traditie foarte veche ar fi fost impotriva liberalismului reprezentat de primar??? Sau cetatenii din Strugureni , Vita, Bozies ar fi trebuit sa se prezinte la proba de limba romana ca sa cumpere-vinde un porc animal sau sa se dea cu linghishpirul…??
  Sau sasii din zona Tecii etc.
  E doar o reflectie, care poate zgaria orgoliul unora , convinsi ca au adevarul.
  Dar copiii, ar fi primii care nu ar trebui sa sufere ca sunt nascuti intr-o familie care e diferita.
  Cu totii , individual suntem diferiti de ceilalti, daca e sa luam din orice perspectiva.

  • cc ai dreptate!! EXISTĂ RASISM. Fiecare ungur e un șovin (vorbrsc în cunoștință de cauză).

  • Argumentarea cu tragedii din trecut incercand sa sugereze continuitatea comportamentelor in prezent se construiesc pe o falie de logica. Reaponsabilitatile sunt individuale si apoi de sistem. Fiecare parte are atrocitatile comise intr-un razboi si da evident trebuie sa fie clarificate si condamnate persoanele responsabile de asemenea grozavii fiecare la nivelul rolului sau. Dar sa aduci in discutie pentru a alimenta ura tragedii din trecut face parte din retorica urii si nu a istoriei. Nu e vorba de a cinsti memoria unor victime e vorba de a alimenta neintelegerile cu oameni care 1.nu au fost acolo 2. Nu au nici un rol si nici implicare in ceea ce s-a petrecut . Insa daca vorbim de prezent, da unii pot fi judecati dupa actiunile si faptele lor. Iar orice grup social are o grila morala. Violenta verbala si fizica nu e permisa ca reglare a diferentelor. Majoritatile de orice tip au obligatia de a respecta minoritatile, deoarece au de obicei instrumentele puterii. E un principiu de baza pt ca majoritatile se pot schimba in timp.

  • Am putea vorbi pe linia asta protocronica de gandire de multe masacre din istorie. Fiecare razboi in sine are grozavii care pot fi atribuite participantilor. Eu nu cred ca o parte din romanii de azi se simt responsabili pentru progromul impotriva evreilor din localitatile din jurul Iasilor in perioada istorica similara, si nici nu au de ce. Multi manifesta compasiune fata de victimile, familiile care au sfarsit macelarite. Ideea e, de a se aduce aminte din grozaviile din trecut si sa incercam sa nu se repete. Dar daca unii se orbesc voluntar si scot din sacul argumentar ideea ca azi nu e nici o problema sa fii prin prisma actiunilor din prezent pe partea celor care incurajeaza violenta …e o problema. Si chiar ma intreb: cum ar reactiona lumea sa spunem daca dna Galatan Suzana ar vorbi in maghiara cu o alta persoana iar doi colegi din consiliul profesoral i-ar trage doua umbrele in cap? Ar fi acceptabil? Filmele TV contin 70% la suta cu personaje care vorbesc o limba straina si nimeni nu se simte deranjat sa inchida televizorul..Sa ajungi la afirmatii de genul „fiecare ungur e sovin” denota derapaje serioase mentale.

  • Inainte sa vorbeasca „Avram Iancu” ar fi bine sa se spele pe maini:
   Masacrul de la Aiud
   Răsculații români și sași din Munții Apuseni de sub comanda lui Axente Sever și Simion Probu Prodan au intrat în localitate la 8 ianuarie 1849 (ziua Crăciunului după calendarul iulian). Aproximativ 800-1000 femei, bătrâni și copii maghiari ar fi fost torturați și omorâți cu securi și furci, iar Colegiul Național Bethlen și valoroasa sa bibliotecă au fost incendiate. Teroarea s-ar fi terminat la 17 ianuarie 1849. Trupurile morților ar fi fost aruncate în șanțurile cetății.
   Masacrul de la Zlatna
   La 24 octombrie 1848, trupe conduse de Petru Dobra au atacat în timpul nopții orașul Zlatna, au dezarmat gărzile maghiare și ar fi omorât câteva sute de civili maghiari pe câmpia din Presaca Ampoiului.

  • Dar nu este mai bine ca Romania sa intre de-a binelea (fara sa simuleze) in Europa cu comportamentele, cutumele civilizate si politicile aferente?

   Fara ciocane .. si fara Pomohaci, si cei ca tine…pierduti printre craci…

   Si gata conflictul , a avut un raspuns oficial enfin.
   Bun, ca se practica musamalizarea…imi aduc aminte, dar probabil vremurile s-au mai schimbat. Asa ca luam ancheta obiectiva si sanctiunile- reale.
   De altfel nu de reactie e nevoie si de educatie.

  • Avramut, daca tot iti inspiri ura din atrocitatile istorice, ia ceva ca sa te mai echilibrezi. Sa nu uiti ca si romanii au facut atrocitati, e greu de spus care au fost mai sfinti. Incearca sa avansezi si sa lasi in trecut evenimentele odioase. Uite aici crime facute de romani, recunoscute, doar ca n-au ajuns si la urechiusele tale. Masacrele savarsite de romani la Tarcaia si Gradinari. Daca ai rabdare citeste si despre Aita Seaca
   http://infooradea.ro/satele-tarcaia-si-gradinari-din-judetul-bihor-au-fost-declarate-localitati-martir/

 • Auzi Alexandru,

  M-ar interesa si pe mine unde au trait sasii din Muntii Apuseni, care i-au masacrat pe maghiarii din Aiud? Apropo de anul 1849, cine a incendiat Reghinul Sasesc si a distrus intreg orasul? Nu cumva trupele lui Bem?

  Sasul

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS