Actualitate

Ultima zi din 2020, întâia zi de vaccinare în Bistrița-Năsăud. Cine au fost primii vaccinați. Mesajele lor

(FOTO) Prima etapă de vaccinare a început și în centrele de vaccinare din județul Bistrița-Năsăud. În această fază, vaccinarea se adresează personalului medical şi medico-social.

Șefa DSP Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, a precizat că aseară au fost aduse 250 de doze de vaccin (80 distribuite la SJU Bistrița, 60 la Sanovil, 60 la Beclean, 50 la Năsăud), urmând ca în continuare să sosească alte tranșe. La SJU Bistrița s-au înscris deocamdată peste 575 de persoane pentru prima etapă.

Ea a menționat că vaccinul nu poate fi păstrat mai mult de 5 zile din momentul în care pleacă de la centrul regional din Cluj-Napoca. ”De aceea este important să aducem doar câte doze știm că vor fi folosite, apoi tot la 3-5 zile, în funcție de necesități, o să vină altele. Avem o mașină dedicată, de la Unifarm, pentru Bistrița-Năsăud și Maramureș, ei ne deservesc. Toată lumea de astăzi s-a înscris în platformă, urmează să se înscrie medicii de familie, stomatologii, cei de la ambulanță, SMURD-ul, cei din centrele rezidențiale”.

AICI comunicatul Centrului Național de Coordonare referitor la distribuirea vaccinurilor în Bistrița-Năsăud.

Spitalul Județean de Urgență Bistrița

Prima persoană vaccinată la Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost asistentul șef de la UPU Bistrița, Valentin Habor, urmat de managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, după care procesul de vaccinare a continuat cu alți angajați ai spitalului.

După ce i-a fost administrată prima doză de vaccin Pfizer BioNTech, Valentin Habor, care s-a oferit voluntar pentru a fi vaccinat, a spus că a vrut să fie ”precum un motor” pentru colegii săi: ”Am vrut să spargem miturile privind vaccinarea și să arătăm că sunt lucruri bune pe care trebuie să le facem, la fel cum ne vaccinăm pentru gripă sau orice altceva. Chiar n-am simțit absolut nimic, nu e nimic rău sau care să îți provoace durere. Din fericire, nu am avut Covid, acum sunt mai optimist că va fi bine pentru mine și pentru toată lumea dacă ne vaccinăm și respectăm măsurile sanitare. Trebuie avută mare grijă, boala nu iartă. Am văzut destule cazuri de decese în UPU, oameni care nu au mai avut șansa de a ajunge în spital. Îi rugăm pe toți să respecte regulile și să se protejeze cât pot”.

Managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, a declarat după ce s-a vaccinat că se simte foarte bine: ”Chiar nu am simțit absolut nimic, înțepătura este nesemnificativă, acul la aceste seringi este foarte subțire. M-am vaccinat cu foarte multă speranță și așa vreau să intru în noul an. După 9 luni de pandemie, zi de zi la spital unde am văzut foarte multe tragedii, cred că vaccinul este singura noastră șansă ca anul 2021 să fie începutul sfârșitului acestei pandmii. Și 2021 va fi un an greu, campania de vaccinare va dura pe aproape tot anul următor. Trebuie să dăm puterea exemplului. Am fost a doua persoană vaccinată în spital. Inițial ni s-a spus că vaccinarea va începe în 29 decembrie, furnizorul a întârziat o zi livrarea vaccinului, apoi ni s-a spus data de 30, vaccinurile au ajuns în 30 dar mai târziu, așa că am început imediat vaccinarea, în 31 decembrie. Vaccinarea va continua în 1 și 2 ianuarie, până se va finaliza primul lot de vaccinuri furnizate. Am decis să începem cât mai repede pentru că fiecare zi pierdută înseamnă mult”.

Până acum s-au înscris pentru vaccinare 575 de persoane din cei 1.500 de angajați ai spitalului, însă peste 300 au avut Covid-19 și au dezvoltat anticorpi, ei urmând să se vaccineze într-o etapă imediat următoare.

Gabriel Lazany a precizat că în momentul de față situația este una îmbucurătoare la SJU Bistrița față de ultimele două luni. ”Numărul pacienților a scăzut semnificativ, avem acum 62 de pacienți, fără ATI. În ATI sunt 12 pacienți. Au fost perioade când aveam 150 de pacienți internați. Lumea a fost prevăzătoare și a înțeles că restricțiile trebuie respectate”.

La momentul vaccinării primelor persoane la SJU Bistrița, alături de șefa DSP Anca Andrițoiu a fost prezent și prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha.

Spitalul Orășenesc ”Dr. George Trifon” Năsăud

Unitatea spitalicească a primit în 30 decembrie, la ora 23.30, vaccinurile necesare personalului programat pentru vaccinarea de astăzi. Prima persoană vaccinată a fost directorul medical, dr. Liana Mureșan.

Spitalul Orășenesc Beclean

Prima persoană vaccinată în această unitate medicală a fost dr. Teodora Mariașiu – medic medicină de laborator.

Ulterior, au fost vaccinate și alte persoane.

Startul oficial al campaniei de vaccinare în toată Uniunea Europeană s-a dat în 27 decembrie, până în prezent fiind vaccinate doar cadre medicale din 10 spitale Covid din prima linie.

În județul Bistrița-Năsăud vaccinurile vor fi aduse, pe măsură ce vor sosi în România, de către Armată de la centrul regional din Cluj-Napoca.

Pentru prima etapă de vaccinare, care constă în imunizarea lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi cel social, public sau privat, vor funcţiona centrele de vaccinare de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, Spitalul ”Dr. George Trifon” Năsăud, Spitalul Orășenesc Beclean și Clinica Sanovil.

În total vor fi însă 11 centre de vaccinare pentru campania de imunizare contra Covid-19. Dintre acestea, patru vor fi în municipiul Bistriţa, incluzând Spitalul Judeţean de Urgenţă, Policlinica şi două unităţi medicale private, alte trei vor fi în oraşul Beclean (spitalul orăşenesc, un centru medical şi o clădire în care a funcţionat anterior o grădiniţă) şi câte unul în oraşul Năsăud (spitalul orăşenesc), Teaca (unitate de asistenţă medico-socială), Maieru (policlinică) şi Prundu Bârgăului (dispensar).

În a doua etapă, poate primi vaccinul populația din grupele de risc, vârstnici și bolnavi cronici, precum și lucrătorii din domeniile esențiale. Apoi va demara vaccinarea populației generale.

https://www.facebook.com/spital.bistrita/posts/3600409650013757
https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/3339740146155452

VEZI ȘI:

6 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.