Actualitate Recomandări

Ultima zi în care se mai poate mânca brânză. De mâine, 40 de zile de post

Creștinii ortodocși se pregătesc de cel mai aspru post din an, astăzi fiind Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, a Lăsatului/Lăsata secului de brânză. În 15 martie, începe Postul Paştelui 2021. Are şapte săptămâni şi două zile cu dezlegare la peşte, în 25 martie, de Bunavestire şi în 25 aprilie, de Florii.

Cea mai cunoscută superstiție privind Lăsata Secului este că, în această zi, nu este bine să împrumuți bani sau obiecte personale. De asemenea, efortul fizic nu este recomandat. La fel și mâncatul nesărat, care este de evitat.

Lăsata Secului joacă un rol extrem de important în zonele rurale ale României, motiv pentru care oamenii au creat foarte multe tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare, care încă se mai păstrează.

Potrivit tradiției, în această zi copiii trebuie să meargă în vizită la părinți, iar finii, la nași. La sosire în locuința gazdelor, musafirii trebuie să le sărute mâna, să ceartă iertare ori, după caz, să ierte.

Cuvântul „sec” folosit în sintagma „lăsatul/lăsata secului” face trimitere la ideea de alimente uscate, lipsite de grăsime.

Pe lângă schimbarea dietei alimentare obișnuită, postul îndeamnă și la schimbarea percepției asupra vieții zilnice și îndreaptă pe creștin spre rugăciune, potrivit doxologia.ro.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.