Actualitate

Un brad dezrădăcinat pe stema comunei Şanţ, o oaie de argint pe cea a comunei Mărişelu

Guvernul a aprobat luna aceasta stemele a două comune din judeţul nostru, Şanţ şi Mărişelu. Pe stema comunei Şanţ va apărea un brad dezrădăcinat cu trunchiul verde şi rădăcinile de argint, un cerb şi un berbec de aur, iar pe cea a comunei Mărişelu un măr cu două frunze de aur şi o oaie de argint păscând.

Conform hotărârii Guvernului publicată în Monitorul Oficial, stema comunei Şanţ se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, scartelat de o cruce de aur.În partea superioară se află un brad dezrădăcinat cu trunchiul verde şi rădăcinile de argint şi un cerb de aur, alergând spre stema 2dreapta. Tot pe stemă mai apar un brâu undat de argint, un berbec de aur şi o coroană murală de argint cu un turn crenelat. Crucea de aur simbolizează forma de cruce a localităţii, bradul şi cerbul reprezintă bogăţia silvică şi cinegetică a zonei, brâul undat reprezintă râul Someşul Mare, care izvorăşte din această localitate, iar berbecul simbolizează una din ocupaţiile de bază ale locuitorilor, zootehnia. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Stema comunei Mărişelu se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat, având partea superioară despicată. În partea superioară, în câmp albastru, se află un măr cu două frunze, de aur, în câmp roşu, o crenguţă de stejar cu o frunză şi două ghinde de aur. În vârful stema 1scutului, în câmp verde, se află o oaie de argint, păscând spre dreapta, iar scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat. Mărul şi crenguţa de stejar simbolizează bogăţia pomicolă şi silvică a zonei. Oaia reprezintă ocupaţia de bază a locuitorilor, zootehnia. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Conform unor informaţii prezentate de o firmă specializată la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România filiala Bistriţa-Năsăud, realizarea stemei costă 3500 de lei.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.