Un aparat modular care face acelaşi lucru ca şi o imprimantă 3D, construit din materiale reciclabile de un elev de liceu din Bistriţa, este perfect funcţional. Costă mult mai puţin şi este capabil să facă acelaşi lucru precum imprimanta, spune inventatorul ei. Ionel Chereja, care frecventează Cercul de electronică de la Palatul Copiilor Bistriţa, e decis să pună gratuit la dispoziţia celor interesaţi schiţa aparatului său.
Ionel Chereja este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa la profilul matematică-informatică. Pentru că la şcoală învaţă numai teorie, iar acest lucru îi diplace total, s-a gândit să îşi pună în practică undeva cunoştinţele şi a venit la Palatul Copiilor la Cercul de electronică pe care îl coordonează profesorul Dorel Nicoară.
„Am lucrat o perioadă mai lungă la acest CNC modular. E un aparat cu care vreau să fac aceleaşi lucruri ca şi cu o imprimantă 3D. M-am uitat la cele profesionale, am construit totul de la zero, iar după ce va fi gata, vreau să-l pun gratuit la dispoziţia oricui. Oricine poate descărca planul, să îl facă după schiţe şi să dea drumul la treabă. Poate imprima orice. Eu asta am vrut să fac, un aparat modular care să imite imprimanta 3D care se poate cumpăra din comerţ, numai că eu am făcut asta la un preţ mult mai scăzut şi cu mai multă funcţionalitate. O imprimantă 3D, cea mai ieftină, costă în jur de 160 de dolari. Corpul pe care l-am făcut eu costă în jur la 80 de dolari şi o parte ce-i mai lipseşte pentru a încălzi plasticul costă undeva la 30 de dolari, deci în total 110 dolari faţă de 160. Imprimantele performante costă chiar o mie de dolari”, a explicat Ionel Chereja.
„E o maşină autonomă inteligentă. A folosit multe materiale refolosibile şi aici. Spre exemplu, motoarele pas cu pas sunt din imprimante care s-au defectat. Piesele din plastic sunt făcute de el într-o imprimantă 3D. În plus, faţă de imprimanta 3D va putea face mult discutatele cablaje pe care elevii construiesc, plăcuţele cu cupru pe care acum le facem chimic le vom putea grava”, a spus prof. Dorel Nicoară, potrivit căruia maşina-unealtă cu comandă numerică este o noutate în domeniu. „Veţi mai auzi de ea, dar mai ales de realizatorul ei”, a menţionat prof. Nicoară.
Cu o imprimantă 3D și o imaginație bogată se poate creacam totul, de la lentile pentru aparatul foto până la carcase de smartphone, haine, ceasuri sau jucării. Unii au dus tehnica atât de departe încât au printat chitare electrice, roboți, arme sau chiar proteze. În 2008 a fost creată chiar și o imprimantă capabilă să printeze 3D o altă imprimantă 3D. Mai multe despre subiect, puteţi citi AICI.
Acestea sunt directiile spre care trebuie sa ne indreptam si sa le sprijinim.
Nicidecum premierea unor concursuri anonime si oferirea unor titluri de cetateni de onoare!
corect. acesta este drumul Roamniei si al tinerilor.
daca baiatul vrea sustinere sau bani………………stie unde sa ma caute.
cu stima !!
Felicitari baiatului!Toata stima pentru profesorul Nicoara!