Timp de gândire

Un exercițiu de imagine complet inutil și ineficient

Eu nu văd rostul unei zile de curățenie în oraș la care să participe angajații Primăriei Bistrița, cei 1023 câți înțeleg sunt acum, cum nu văd rostul niciunei acțiuni de salubrizare organizată de vreo autoritate a statului care are la îndemână pârghii legale să mențină curățenia într-o comunitate.

În loc să adune mucuri de țigări din iarbă – acțiuni care s-au dovedit în timp nobile, dar fără niciun efect pe termen lung – mai bine angajații statului ar da amenzi celor care le aruncă.

La ce mă ajută pe mine că directorul de la taxe și impozite strânge PET-uri? Cui folosește faptul că arhitectul șef pierde o zi aiurea umblând pe lângă calea ferată cu un sac în mână? Cât va dura curățenia pe care o face fiecare dintre ei? Cel mult o zi dacă nu schimbăm pe fond lucrurile.

Prima și cea mai importantă schimbare ar fi, în opinia mea, legată de asociațiile de proprietari. În ultimele decenii au ajuns niște simple casierii. Partea gospodărească a rămas la voia întâmplării, așa încât viața fiecărui bistrițean care locuiește la bloc începe și se termină la ușa propriului apartament. Dacă fiecare ar fi implicat măcar într-o zi din lună (de regulă sunt 40 de apartamente într-un bloc) în salubrizarea spațiului comun în care locuiește, de la casa scării, până la locul de parcare sau stația de autobuz, eu cred că altfel s-ar păstra curățenia.

Pot să înțeleg că nu toată lumea vrea să adune după alții sau nu are timp. Ok! Atunci plătește și angajăm o firmă, noi, locatarii acestor blocuri, 3-4-5, facem un ADI local. Și aceasta pentru că, dacă nu ne costă pe fiecare dintre noi propriul confort, sub formă de amenzi, muncă în folosul întregii comunități sau angajarea altuia care să facă ordine în locul nostru, vom continua să constatăm că orașul e veșnic murdar, iar scoatea salariaților din Primăria Bistrița la o plimbare cu sacul în mână prin oraș va rămâne un simplu exercițiu de imagine fără niciun efect pe termen mediu sau lung. Eu asta cred.

Fiecare bloc sau ansamblu de blocuri ar trebui să aibă un mic punct gospodăresc din care să nu lipsească mătura, sacul de gunoi, un tomberon mai mare, mănuși, lopată de zăpadă. Fiecare să știe când e el programat să facă ordine, iar atunci când nu se face, să știm cine vrea doar să profite de munca celorlalți și să-i impunem o taxă în plus la asociație. E o teorie. Nu spun că este bună pentru că nu mă pricep la administrație.

Eu fac ordine în urma altora de câte ori pot. Adun mizerii lăsate de câini și mucuri de țigară din iarbă. Văd exact apartamentul din care au fost aruncate, dar nu m-a mandatat nimeni nici cu voturi, nici cu vreun job de supraveghere a vecinilor. Lucrurile trebuie organizate altfel dacă vrem să trăim într-un alt fel de oraș.

Apoi, parcă-mi amintesc de faptul că era criticată schimbarea de trei ori pe săptămână a florilor din rondoul aflat în fața Primăriei Bistrița și se promitea în campania electorală că Serviciul de spații verzi va fi peste tot în acest oraș, că vom avea flori și arbori în fiecare cartier. Mă așteptam să văd măcar un afiș sau vreun anunț că acest serviciu ne oferă sfaturi celor de la blocuri legat de ce fel de copaci să plantăm, ce fel de gard viu să punem, ce sămânță de iarbă să luăm. Eu, una, chiar aș fi interesată cum să am mai mult spațiu verde pe lângă bloc. Și chiar aș fi dispusă să dau bani în propriul buzunar pentru asta. Nu-mi trebuie nimic de pomană de la Primăria Bistrița, nici măcar un fir de iarbă.

Așadar, dacă vrem să trăim într-un oraș curat, trebuie să schimbăm lucrurile pe fond. Una dintre schimbări e legată și de cei cu veste portocalii care împrăștie gunoiul prin iarbă ca să nu fie obligați să se aplece să-l adune. Pentru așa-zisul lor măturat de străzi, plătim bani mulți de la buget.

Îmi amintersc cum nu cu mult timp în urmă, un viceprimar care are azi în subordine DSP, era indignat de felul cum se mătură de mântuială. Azi nu s-a schimbat nimic pe fond. Dacă are cumva aspiratoare, firma de salubritate le utilizează doar pe lângă primărie pentru același exercițiu de imagine care nu folosește nimănui decât celor care ajung la putere și, dintr-o dată, își dau seama ce dulce și amăgitoare este ea, ca o bomboană care îți crește pe moment glicemia, dar foamea nu ți-o astâmpără și nici alt bine nu îți face.

19 comentarii

  • util ar fi sa vada primarul care ce lucra prin primaria aia si cu ce rezultate,1000 de oameni pentru un amarat de oras,majoritatea taie frunza la caini sau isi vad de jebul lor.

    • 1000 de oameni din care 80 la suta erau adusi de Cretu. Poate asa ii pune noul primar la ceva munca, sa se vada ceva dupa ei, macar pentru o zi. E clar, oricum, ca se va cerne graul de neghina, iar facutul de curatenie prin oras ar fi proba practica.

  • Una din imaginile frumoase, din vacanța în Grecia, este dimineața devreme când l, în drumul spre plajă, la majoritatea hotelurilor vezi chiar pe proprietar măturând și stropind strada din fața proprietății sale.
    Țin minte că la fel se întâmpla și în satele românești în vremurile „alea”, și primăvara își văruiau oamenii și pomii din fața casei și curățau șanțul să se scurgă apa.. Lucruri care s-au perpetuat mult timp și după ce Revoluția ne-a adus „democrația”, ca să nu fim „de ocară” cu strada necurățată.
    Pentru generația nouă, nu mai contează „ocara celorlalți”, că democrația le dă dreptul că să nu facă treaba celor cu veste portocalii, chiar dacă gunoiul se așterne „covor” în fața casei lor.
    Cred că educația în spiritul ideii că un mediu curat nu este folositor doar pentru bucuria ochilor ci este necesar pentru sănătate, ar trebui făcută intens în școală, și mai ales în familie, iar administrațiile locale să „corecteze” cu amenzi acolo unde „democrația zoaie” a câștigat prea mult teren.

    • trebuia sa subliniezi mai adanc…
      ala era grec…..
      celalalt era sas….
      romanul era la bodega

      acum la spa!

  • Printre primele masuri ce trebuie luate , ar fi dupa opinia mea , imprejmuirea punctelor de colectare existente , cu acces pe baza de cartele , numai pentru utilizatorii arondati. Ca angajatii matura gunoaiele pe spatiile verzi am vazut si eu in multe randuri dar daca zici ceva e vai de capul tau…Auzi niste expresii ! Ce ma deranjeaza este si faptul ca acesti angajati nu lucreaza noaptea sau dimineata foarte devreme ci tocmai cand merge lumea la lucru sau dupa cumparaturi. Esti „parfumat” , de cum iesi din casa …Daca eu as fi printre decidenti as face echipe care sa asigure curatenia de baza , noaptea sau foarte de dimineata iar in timpul zilei un fel de servicii de mentenanta (a curateniei). Sunt convins ca cei mai multi dintre concetateni fac ce depinde de ei dar nu pot sta de paza la containere sa opreasca „cautatorii de comori”. In legatura cu utilizarea containerelor existente cred ca trebuie facute informari in cadrul unor adunari cetatenesti sau cum s-or numi ele , prin care sa se explice la fata locului (langa punctul de colectare) cum trebuie facuta colectarea selectiva. Desi toti suntem „specialisti” , sunt sigur ca multi au indoieli in legatura cu modul in care fac colectarea . Sa nu uitam , in Romania exista un ghid de colectare selectiva , aparut in toamna anului 2020. Nu am vazut nicio autoritate sa faca referire la acesta.In legatura cu iesirea „in colectivitate” a salariatilor din Primarie cred ca nu e un lucru rau . Poate le vin niste idei bune si au ocazia sa cunoasca orasul , cu bune si rele. Totusi , avand in vedere intinderea acestuia (dimensiunile fizice) as face lunar aceasta actiune impartind salariatii in mai multe grupuri . Azi nu pot sa merg dar pot in sambata/duminica viitoare etc. Trebuie sa ne gandim ca dorim sa avem un oras curat in fiecare zi , nu o data pe an ! Actiuni asemanatoare (periodice , dar nu o data pe an ) ar trebui sa aiba si alte entitati din oras (fabrici , agentii , directii, departamente , scoli etc.) sub deviza „Sa adoptam un parc , sa adoptam o strada „. Curatenia trebuie impusa! Dupa informari si explicatii trebuie sa urmeze verificari si mai apoi amenzi.Asta e calea de urmat. In final as vrea sa stiu (curiozitate , ce mai!) daca City Managerul , d-l Peteleu , are vreo atributiue in ce priveste curatenia orasului si asa in general cam care sunt atributiile dansului…Sa auzim numai de bine !

  • excelentă analiză, dna Sabău! Autoritățile publice și instituțiile publice sunt învestite cu putere publică și cu putere decizională pentru a lua măsuri, pentru a adopta acte normative, de care or fi ele, și de a implementa politici publice și nici într-un caz de a desfășura activități de curățenie sau de imagine, pentru a impresiona habar n-am pe cine cu aceste gesturi inutile, ineficiente și fără impact nici măcar pe termen scurt, darămite pe termen lung. Din păcate, la noi, în ultimii 31 de ani, pentru că suntem un popor destul de naiv și slab educat, astfel de evenimente prind și își ating scopul, fiind destui cei care pun botul la așa ceva. Este mult mai simplu să orchestrezi o astfel de acțiune decât să elaborezi un set clar de măsuri și acțiuni care să aibă impact pe termen lung, care să fie implementat și urmărită aplicarea sa, astfel încât chiar să fie obținute efectele dorite. Toate aceste lacune sunt rodul lipsei educației noastre, indiferent că facem referire la cea civică sau la cea generală. Cât timp în școală nu există o disciplină care să trateze încă din clasa I problema mediului, importanței acestuia și necesitatea protejării sale, cu acțiunile concrete în acest scop, care să fie inoculate copiilor încă din fragedă pruncie, e foarte dificil ca lucrurile să se schimbe. Situația fiind valabilă și în alte probleme cu impact general. Și atunci, așa cum este normal și firesc, toate aceste probleme și perpetuarea unor astfel de lacune, se găsesc în educația precară pe care o avem. Ne pasă prea puțin de mediul în care trăim, ne pasă prea puțin de semenii lângă care trăim, ne pasă prea puțin de mediul înconjurător și de felul în care el arată, ne pasă prea puțin de lucrurile de care ar trebui să ne pese fiecăruia în parte, ne pasă prea puțin de lucrurile din afara propriei locuințe, ne pasă prea puțin de obligațiile pe care le avem, fie că sunt formale, informale, morale etc., dacă ne pasă de toate atât de puțin, avem exact ceea ce merităm, pentru cât dăm, atâta și avem! De problema mediului nu-i pasă nimănui, deși ar trebui să ne pese tuturor, pe toți ne afectează în egală măsură, nu-i așa? Lipsa educației și ale sale efecte criminale!

  • Am fost in Barcelona si intr-un parc era o Doamna imbracata ca atare si avea un catel .Saracu animalut s-a oprit pt nevoile lui fiziologice .Am fost uimit sa vad cum scoate Doamna manusile si farasul si aduna intr-o punga,Fara ifose,fara rusine,fara sa-i impuna cineva din jur,Ar putea fi un exemplu pt multi dintre noi!Prea adeseori intalnim semeni de-ai nostri.care scuipa pe strada ca-n codru,care scot ramasitele din buzunar si le arunca cu nepasare,unii arunca mucurile in mersul masinii…Si as face referire la cei pe care Primaria ii plateste cu o suma de ajutor social;oare nu li s-ar putea impune sa taie niste lastaris de langa drum ,sau sa adune niste hartii din parc?

  • Putem include la exerciții de imagine și vizitele în teren ale prefectului însoțit de o liota de directori pe la depozitele ilegale de gunoi. Trebuie doar să între pe trashout și sa vadă dezastrul cu ochii lui. Despre halda de zgură de la Ario sa îl întrebați pe Borș Ioan, mare pnlist, pe timpul căruia la Garda de mediu s-au făcut șmecheriile cu halda, ca să îl scape pe nasul Mureșan Adrian de o problemă de câteva milioane de euro. Borș zis și John a lucrat în halda cu un excavator, a primit bani pentru asta și apoi se face ca ploua. Acum prietenul lui John, un anume Turc, întâmplător primar, vrea sa ecologizeze halda. Foarte interesant. Și prefe hop și el.

  • Sunt multe camere de supraveghere în oraș și totuși se distruge spațiul verde, mobilierul urban. În Parcul Municipal sunt multe coșuri de gunoi cu capacul rupt(asta pe lângă copacii tăiați și neînlocuiti de nimic) sunt stâlpi metalici pt iluminat stradal în oraș care sunt rupți și neînlocuiti (pentru fier vechi cred). Este parcul din Subcetate deschis cu surle și trâmbițe de puțin timp, mobilierul stradal este distrus. Sunt zonele unde „votanții sociali” își duc zilele. Sunt camere de supraveghere… Pe „locali” ii vezi doar când nu trebuie. Sau poate plimbă sacoșe? Nu este mai econom să întreții decât să construiești?

  • Degeaba va lamentati si dati explicatii. Poporul roman de astazi este foarte comod si din experienta mea din 2007 de cate ori am organizat actiuni de ecologizare dar si de informare pe diferite teme cu colegii de la B-ta Civica nu au fost prezenti mai mult de 15-25 persoane din tot orasul si uneori din tot judetul. Nu sta in ADN-ul poporului roman gena administratiei, a curateniei si a organizarii muncii. Nu suntem nordici ci balcano- bizantini care umbla dupa ciubucuri si de fiecare data musai sa pice ceva si daca nu , stam acasuca .Tocmai de aceea am ajuns la concluzia ca nu mai merita sa ma obosesc pe aceasta speta.

  • Oricum incet si sigur cat a mai ramas din inteligenta naturala a omului va fi inlocuita de inteligenta artificiala inclusiv in armata, economie si la capalit.Atunci vom putea spune PA la toate traditiile si in general comportamentului uman . Pe National Geografic ni se explica cum va arata lumea peste 100 de ani. Vai de cei care vor poula planeta atunci.

  • Mai încet cu gălăgia
    E prea mare pălăria
    Turcului pe cap s-o pui
    El are turbanul lui
    ****
    Doar din mâini gesticulează
    Dolha îl acompaniază
    Or mai trece 4 ani țeapă,țeapă
    La mulți ani!

  • Am citit articolul si comentariile ,cu unele sint de acord,bine,bine ,dar cum curațim malurile apelor,drumurilor,căilor ferate, pădurilor?Mie îmi este rușine de ce văd. E nevoie de o acțiune cetățenească pentru curățare si apoi dat amenzi,numai că și amenzile încarcă bugetele administrațiilor publice locale care au un grad redus de colectare ca și la impozite si taxe.

  • Esti foarte aproape de adevar, insa mai asteptam pana la toamna sa se faca un an ca sa ne dam seama ca pamfletul tau a fost real.

  • Tema articolului era despre crezul d-nei Sabau in legatura cu actiunea pe care mult stimabilul primar doreste sa o promoveze in urbe. Printre cititori se mai gasesc cetateni certati cu bunul simt care nu comenteaza nimic despre tema articolului (curatenia orasului si protectia mediului) si confunda curatenia cu politica. Adica inteleg „ezact” pi dos. Dar de unde nu-i , nici Dumnezeu nu poate lua !

  • De ce sunt ciubucar bai raby ? Ai vazut tu asta si m-ai vazut sa intind mana dupa avantaje. Tinere sau cine dracu esti ? Ai face bine sa sti ca dupa VILELE mele care se numesc doua case statul primeste la randul lui tot la trei luni o cosarcuta cu bani si nimic nu primesc la schimb. Ai face bine sa cunosti tu omul in direct inainte de ati deschide gura puturoasa de minciuni scornite din capul tau invadat de mizerii.

  • Eu as vrea sa-i scoata saptamanal la strans de gunoaie. Chiar si mai des. Pana se satura. Pana li se face acru. Si atunci vor incepe sa ia masuri si sa caute solutii. Daca nu, sa continue cu adunatul gunoaielor. Asa vom avea un oras curat. Ati vazut ce simplu e.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.