Social

Un film documentar despre istoria comunei Șieu-Odorhei rulează, începând de vineri, la Happy Cinema (VIDEO)

Un film documentar monografic, care îmbină date istorice cu poveștile localnicilor din comuna Șieu-Odorhei, realizat de Paul și Georgeta Ionele, va avea premiera, vineri, la Happy Cinema Bistrița, fiind prima producție locală care rulează în rețeaua privată de cinematografe.

Ideea i-a venit lui Paul, care a copilărit la Șieu-Odorhei și a prins drag de locul respectiv și a pus-o în practică alături de soția lui, Georgeta Ionele, împreună cu care a lucrat 4 ani la acest proiect.

”Am avut ocazia să parcurg împreună cu Geta niște monografii, lucrări unice despre comuna Șieu-Odorhei, care nu sunt publicate și probabil că nici nu vor fi. Ni s-au părut foarte interesante și ne-am gândit că ar fi foarte bine dacă am reuși cumva să le transpunem într-un format video pentru a rămâne mai departe pentru generațiile care vin. A ieșit un reportaj ceva mai lung, dacă putem spune așa. Le-am dat localnicilor cu care am discutat timpul necesar să-și amintească anumite lucruri, dar șansa noastră a fost aceea că zona a dat țării și poate chiar lumii personalități cu care am stat de vorbă, printre care și prof. dr. Liviu Petru Zăpârțan, fost ambasador al României, care ne-a ajutat cu informații interesante. Am folosit tot ce am avut la îndemână pentru înregistrări, de la telefon mobil, la aparat foto, la tot ce se putea. Fiind primul nostru proiect de acest fel poate că are unele scăpări din punct de vedere tehnic – pe parcurs, noi am tot îmbunătățit mijloacele cu care am lucrat de-a lungul celor 4 ani de filmări – dar cred că am suplinit eventualele neajunsuri cu poveștile fascinante ale oamenilor. Le mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat cu materiale și cu mărturiile lor”, a spus Paul Ionele.

Istoriile răsfoite de cei doi sunt, în fapt, lucrări de diplomă sau dizertații.

”Acolo am găsit informații care nu ajung la tineri pentru că nu mai au răbdarea să asculte poveștilor bătrânilor. Noi, am stat de vorbă cu oameni în vârstă din comună și am legat datele istorice de poveștile lor. Am filmat ore întregi în care am încercat să scoatem ce am crezut că se potrivește cel mai bine în firul epic al acestui material, a fost dificil să punem cap la cap toate aceste mărturii ca ele să se completeze, o provocare. Am filmat cu dronă, cu aparat foto, cu cameră, cu telefoane, iar la final am încercat să echilibrăm lucrurile, să fie un sunet bun, o imagine, un stil vintage și sper să placă”, a spus Geta Ionele.

Filmul durează 156 de minute și va rula începând de vineri, de la ora 18.00, la Happy Cinema Bistrița.

”Noi am mers spre Happy Cinema și ne-am bucurat să vedem că au salutat proiectul nostru. Din ce am înțeles, nu sunt multe proiecte de acest fel la nivel național care să ruleze în cinematografe. Probabil că și pentru ei reprezintă o provocare și au primit propunerea noastră cu entuziasm”, a adăugat Paul.

La premieră vor participa protagoniștii din film, dar sunt așteptați pasionații de istoria județului Bistrița-Năsăud, dar și cei care caută oportunități de investiții într-o comună încă prea puțin cunoscută care are multe de oferit inclusiv din punct de vedere turistic.

2 comentarii

  • Extraordinar!
    Nu-mi vine să cred! Felicitări realizatorilor și “Happy Cinema Bistrița” pentru că difuzează filmul.

  • Una dintre cele mai importante figuri ale comunei Șieu Odorhei este și profesorul universitar dr. Liviu Petru Zăpârțan, de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca. Dascăl la șapte universități din Europa, diplomat de carieră și ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la Vatican și în Luxemburg – prof. dr. Liviu Petru Zăpârțan mărturisește, în documentar, că a revenit întotdeuna cu mare drag acasă, în Șieu Odorhei. Ca ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, el a avut o contributie determinantă in organizarea vizitei Sanctității Sale Papa Francisc în România, pe 31 mai-2 iunie, 2019. Iată cum explică profesorul Zăpîrţan ecoul internațional al vizitei Papei în România: ,,Vizita a avut un bogat conținut în ceea ce a însemnat dialogul politic, pastoral și ecumenic în România, dar a avut și o relevantă reverberație internațională, pentru că Papa Francisc a venit într-o țară membră a Uniunii Europene care susține și promovează proiectul european, se află la o întâlnire dintre culturi și religii și este o punte între cele patru puncte cardinale. Nu întâmplător Papa a privit această vizită ca pe un prilej potrivit de a-și exprima convingerile privind contradicțiile care macină societățile dinlăuntrul lor, dar și în relațiile dintre ele. Astfel că a fost simbolică vizita Papei în toate cele trei provincii istorice românești, maniera în care a pledat pentru pace, pentru respectul persoanei umane, pentru marile valori de cultură și civilizație, pentru dialog pe baza unor punți și nu confruntându-ne peste ziduri ridicate de ideologii, populisme, utilitarisme, pentru a îngriji casa noastră comună care este pământul”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS