Actualitate

Un inginer silvic din Mijlocenii Bârgăului s-a spânzurat în casa de vacanţă. Era cercetat penal

Teama de justitiţie l-a făcut pe un bărbat în floarea vârstei, de profesie inginer silvic, să-şi ia zilele. Împreună cu alte persoane de la Ocolul Silvic Tihuţa-Colibiţa, Cristian Monda (34 de ani) era cercetat într-un dosar de furt de arbori cu un prejudiciu calculat la circa 600.000 de lei. Bărbatul a cedat psihic după ce anchetatorii i-au pus sechestru pe maşină.

Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Cristian Monda în vârstă de 34 de ani din Mijlocenii Bârgăului a fost găsit spânzurat în casa de vacanţă din Mureşenii Bârgăului. „Cadavrul a fost transportat la Secţia Prosectură din cadrul Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud în vederea efectuării necropsiei. Serviciul de Investigaţii Criminale face cercetări în acest caz”, anunţă purtătorul de cuvânt al IJP Bistriţa-Năsăud, Virginia Roşca.

Cristian Monda era şeful Districtului Heniu din cadrul Ocolului Silvic Tihuţa- Colibiţa de unde, în decurs de trei ani, s-au tăiat ilegal peste 3000 de arbori de pe proprietatea comunei Prundu Bârgăului.

Primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crişan, a fost cel care a sesizat autorităţile în legătură cu situaţia de aici şi s-a  început o anchetă.  „Am constatat o pagubă de peste 5 miliarde de lei vechi care se va împărţi în funcţie de răspunderea pe care a avut-o fiecare la pădurar, inginer silvic, şeful pazei şi şeful ocolului silvic. Se va împărţi la cei patru. Nu se punea problema să dea el (Cristian Monda -n.r.) singur aceşti bani înapoi. De fapt, nici nu se pune problema încă de dat bani înapoi. Acolo se va face o expertiză nouă fiindcă tot ce li s-a imputat iniţial a fost dublu faţă de valoarea reală a copacilor tăiaţi. Vorbim despre o pădure din grupa întâi silvică, adică nu e valoarea cu care se vinde lemnul, ci una mult mai mare fiindcă era o pădure de protecţie a muntelui. După noua expertiză cu siguranţă că valoarea pagubei scădea undeva la jumătate şi acea jumătate se împărţea între cei vinovaţi. Ancheta este în derulare. Ieri (marţi -n.r.) din câte am înţeles, i s-a pus sechestru pe maşină lui Cristian Monda. Nu ştiu de ce fiindcă noi, Primăria Prundu Bârgăului, nu suntem încă parte în proces. Nu ne-a chemat nimeni să ne constituim parte civilă. Probabil însă că sechestrul a fost pus pentru că anchetatorii trebuie să-şi ia măsuri asiguratorii”, a declarat primarul Doru Crişan pentru Timp Online.

Edilul a spus că regretă ceea ce s-a întâmplat. „Din păcate, eu nu am sesizat autorităţile fiindcă aşa am vrut eu. Sunt obligat să apăr bunurile comunei pe care o conduc. Legea mă obligă să continui un proces până la ultima formă de atac, nu pot opri un demers început în justiţie nici dacă vreau. Nu am nicio putere. Altfel, risc să fiu condamnat eu şi să-mi fie mie imputate toate”, a spus Crişan.

Din păcate, Cristian Monda a lăsat în urma lui un copil mic şi o familie îndoliată. „Era căsătorit, avea un copil de doi ani şi ceva. Noi ne-am cunoscut şi vă daţi seama că vestea m-a zguduit. Nu am vrut să-i fac, Doamne fereşte, nici cel mai mic rău. Repet: procesul nu a ajuns la noi, eu nu sunt pus în situaţia să mă constitui parte civilă. Am avut numeroase discuţii cu el şi i-am spus să stea liniştit fiindcă e un proces care durează ani de zile. El nu era un om cu probleme materiale. Socrul lui era viceprimarul din Tiha Bârgăului. Noi, Ocolul Silvic Prundu Bârgăului, cu Ocolul Silvic Tiha Bârgăului suntem asociaţi. Dacă eu luam o decizie, nu o puteam lua fără socrul lui din Tiha. Deciziile ne aparţin în mod egal. Spun asta şi pentru cei care mă acuză acum că i-am făcut un rău”, a adăugat Doru Crişan.

Surse locale au mai declarat pentru Timp Online că bărbatul avea şi alte probleme printre care şi unele de sănătate, însă ceea ce l-a împins cu adevărat spre moarte a fost spaima de Justiţie.

Sursa foto: Facebook

24 comentarii

  • tu chiar crezi ca primaru asta ii un sfant? cate interese sunt la mijloc nici nu-ti poti imagina, de banii care ii invarte nici nu mai vorbesc.

 • De ce sa il aibe pe constiinta primarul?
  Daca a furat trebuia sa isi asume responsabilitatea, scurt, mare branza ca ii lua masina… dar probabil nu avea de isi asumat nimic ca il rezolva ‘tata socru’!

  • pentru ca si el are partea lui la nenorocirea asta. stie destul de bine, nu vezi cat se scuza in articolul asta?

  • Sunt sigura ca la mijloc sunt interese mari si se invart bani cum nici nu ne putem imagina, dar nu cred ca atunci cand esti total nevinovat recurgi la un asemenea gest, iar daca ai recurs la acest gest asta nu te martirizeaza si nu resposabilizeaza pe nimeni pentru alegerea ta!
   Ce ar trebui? Sa nu mai fie nimeni cercetat, anchetat pentru ca nu se stie cum reactioneaza?
   Iar despre primar…ce sa zic…daca este in aceeasi oala cu ei si se preteaza sa faca afaceri similare nu are decat sa fie tras la rapundere.

 • inainte de a acuza intrebati cine maie vinovat compartimentul paza de la acest ocol e numai scriptic nu sa implicat in paza padurii mai mult a fost in campanie electorala si a distrus doua masini pentru nevoi personale

 • cum sa fie rotiti mai ionica ? tu crezi ca ei vroiau asta ? fiecare isi lua cantonu unde putea fura mai mult… daca era sa fie schimbati…ii schimba primaru asa cum a facut acuma, a schimbat toti padurari cum l-a taiat capu… e mai bine acuma ? sau asteptam alte sinucideri ?

  • aici ,e un caz istoric tipic-romanesc „hotul toarna hotul „:
   DE CE? primarul a furat averea comunitarilor a furat TOT (averea granicereasca teren ,paduri ,cladiri ) CUM? legal ,fratilor !..prin Comisia funciara ,le-a respins mafiotic-politic indreptatitii la retrocedare (lantul e pana sus ,primarul e ”coada -capului ”: pREFECTURA ,ANRP ,”nelutu oltean et gasca’..retrocedari-averi -nene!!!!…. ) iar acum -a vent ceasul : isi dau in cap intre ei ,HOTII .Ca sa se dea sfant fata de oameni ”Doru de Craciun ” se face ca nu pricepe si ataca hotii din silvic.Hotii se spinzura .Pe mormantul sanzuratilor se ridica primarul !!!… e OK?

   Stie ca padurile nu-s ale primariei ca nupot fi ,n-au cum, dar cita vreme ai prostii la gramada , de ce sa nu le iei padurea si sa te dai sfantut SI SA DEMONSTRZI CA LE-AI APARAT DREPTURILE ,NU ? sa mai faci unmandat ca om ”cinstit ”,fara sc oala ,inept ,traseist …si tu conduci oamenii cu scoala, aperi averea oamenilor ,nu ? si meriti sa fi prim-ar ,nu ? Nelutu ce zice?.AR -ul te asteapta ,ineptule !

 • cind sau facut cioatele nu era acest primar de ce e el de vina poi daca neam lua cei mai vinovati sunt fostul sef de ocol si cu ing de la paza de ce nu lau controlat la timp pentru ce mai erau in functii de conducere sa fie trasi la raspundere nu sa incerce sa se scoata

 • din cate stiu paduraru a fost dat afara atunci … primaru asta nu are ce comenta,.a uitat cand cei de la ocol ii vindeau lemn ? acuma a venit sa se razbune ? din pacate toti is hotii

 • da le platea nu le lua pedegeaba nici cum nu e bine si luau toti bani infrunte cu ing de la paza si cu fostul sef de ocol

 • padure ,padure ,n-are cine sa te fure,,,,,nu ii normal sa se spanzure ,altfel nu am mai avea padurari,,,praf toata padurea in acest judet,,,,si cine sunt marii oameni de afaceri ai judetului,,,cei care taie tot,,,

 • pacat ca fost tinar. dar toata povestea a inceput din campania electorala pentru ca padurarul nu ia facut campanie lui leon vlad. dupa alegeri s-a facut primul control si de acolo au iceput. primarul nu are nicio vina. dar cind carau feciorii lui leon cu doua perechi de cai aceasta intrbare nu vati puso cine platea cioatele

 • a distrus doua masini rupt de beat care au fost cumparate de pe banii comunei ci ce ia facut si itrebati daca a platit 5 lei.

 • Sa ne așteptăm atunci la sinucideri in masa….si toți padurarii sa-si pună streangul acuma ca avem primar responsabil .in Bargau toată lumea cunoaște pe toată lumea,cândva au fost toți prieteni…pana au ajuns care cum in funcții sau te miri ce șefi .d-zeu sa-l ierte pe Cristi ca a avut un moment de slăbiciune si-a uitat ca ce are acasa(familie ,copilaș) …

 • Dupa tragedia care sa intamplat la ocolul silvic Tihuta-Colibita in mare parte din cauza primarului Doru Crisan,care a vrut sa recupereze paguba destul de mare fara sa-si dea seama ca cu nici 10 ani in urma si el era Agent ,si a debitat o cantitate mare de fag din cantonul Heniu,cu toate acestea fara sa ii pese de tragedie el a facut mare chef cu joc si voie buna pentru aniversarea zilei de nastere in postul pastelui el dandu-se mare crestin cand vin oficialtitati la biserica ,anume Ioan Oltean care la facut primar ,dar care acum trage spre alta ramura politica (Radu Moldovan,Stescu) .Sa tinem cont si de faptul ca Doru cand si-a inaintat candidatura de primar spunea ca va angaja oameni din comuna in schimb a angajat la primarie din Bistrita-Bargaului,la ocold in Tiha si Mureseni ,total deopotriva celor spuse de el in campanie(padurar nepotul lui Stescu) pe la care nu trece in control sa vada cate cioate are in cateva luni. Favorizeaza agentii economici din comunele alaturate pentru ca aia dau mai multa spaga.Si pretul la lemn la ridicat enorm tot ca sa nu ajute localnici,sa beneficiee tot alti agenti (Trisca) care il si expluateaza ,ca noi in Prund nu avem tafuri si oameni care vor sa lucreze.Sa aliat si cu Gicu Ruscau care in urma cu cateva luni a vrut sa il mazileasca dar sa razgandit si cu acesta ca este corupt ca si el!

 • domnule rusine…mi se pare mie sau ai ceva personal cu primarul:)))))))))))) cred ca da……o dai naspa rau si cred ca esti unul frustrat asai?te am citit raule
  am impresia ca esti si din sistem,de la ocol oare?sau de la vreo institutie din comuna?fiiiiii oneeest si da informatii adevarate frate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.