Social

Un mal al lacului Colibița rămâne fără rețele de apă și canal. Cine a blocat investițiile și de ce

În timp ce pe malul drept al lacului Colibița lucrările la rețeaua de apă sunt gata, iar cele la canalizare urmează să înceapă în cel mai scurt timp, malul stâng rămâne în voia sorții. Totul din cauza unor proprietari de terenuri care nu au vrut în ruptul capului să permită Aquabis să îngroape conductele pe terenul lor sau să vândă teren ca să se poată face o stație de epurare, a spus managerul Aquabis, Ion Șandru, miercuri, într-o conferință de presă.

Pe malul drept, investiții de 7 milioane de lei în rețea de apă, bani de la CJ și Aquabis

Apa care va curge la robinete este captată din pârâul Fundoaia Popii. S-a construit un rezervor, s-a montat decantor, denisipator, stație de tratare cu filtre sub presiune încât să fie potabilă și de cea mai bună calitate. Sunt prevăzute și branșamente și stații de pompare. Rețele de aducțiune de apă și de distribuție se află sub drumul modernizat, sunt finalizate, iar acum se fac probe. Rețeaua de alimentare cu apă se va finaliza în decembrie, așa a promis constructorul. Vor beneficia de ea toți cei care dețin imobile pe malul drept al lacului și cei din satul Mița până la punctul de măsură pe râul Bistrița al celor de la Apele Române, cam la un kilometru amonte de sat. Investiția pentru rețeaua de apă potabilă este de 7 milioane de lei.

Canalizarea costă 10 milioane de lei și va fi gata anul viitor

În ce privește canalizarea, s-au depus ofertele., însă prima licitație a fost anulată întrucât acestea nu erau complete. Drept urmare, contractul a fost scos din nou la licitație, iar acum a depus ofertă o singură firmă.

”Cât de repede se va da câștigătorul și ordinul de începere, cu finalizare undeva spre sfârșitul anului viitor. Aici discutăm de racorduri de canal, stații de pompe ape uzate, cele care vin pe malul lacului, pe cele nouă străduțe care coboară spre lac. Stația de epurare care va fi conform cerințelor, normativelor în vigoare, va fi amenajată pe actualul amplasament al stației vechi, să putem descărca apa epurată în emisarul amonte de coada lacului, în râu. Avem autorizație de mediu, va fi o stație care va funcționa automat, cu SCALA, va fi urmărită 24 de ore din 24. Apa va trebui să corespundă din toate punctele de vedere și să se încadreze în parametri. Debitul nu va fi mare pentru că și cel captat și calculat pentru malul drept este undeva până în 6 metri/s. Canalizarea costă 10 milioane de lei, dar și lucrările sunt destul de consistente”, a spus Ioan Șandru.

Întâlnirea din biserică, pentru malul stâng, un eșec

”Rămâne fără apă malul stâng și nu din cauza noastră sau a CJ care inițial alocase fonduri și pentru malul stâng. Sursă de apă am găsit, dar, deși ne-am plimbat, fiindcă nu pot spune altfel, cu Primăria Bistrița Bârgăului și cu Primăria Tiha Bârgăului prin pădure, pe malul stâng, ca să găsim un amplasament pentru stația de epurare, nu a vrut nimeni să vândă teren în apropiere de coada lacului pe motiv că, pe urmă, scade valoarea terenului în zonă. Au fost multe promisiuni, multe negocieri care au durat vreo 2 ani de zile. De-asta s-a întârziat atât de mult cu licitațiile fiindcă am vrut să mergem cu ambele (maluri -n.r.) deodată. Al doilea motiv pentru care a fost malul stâng au fost discuțiile eșuate cu Uniunea Comunelor Grănicerești. Am avut o întâlnire cu preotul din Rusu Bârgăului, la biserică ne-am întâlnit într-o duminică seara, nici nu au vrut să audă de investiții. Noi am vrut să amplasăm niște cămine din 50 în 50 de metri pe drum pe care dânșii îl revendică și conducta pentru canalizare care venea îngropată. În rest, nu le deranjam terenul. Nu au vrut. Sunt în proces cu statul român, nu știu cu cine nu sunt în proces și s-a renunțat la investițiile în rețele de apă și canalizare de pe malul stâng. Un an, doi, nu se va face nicio lucrare acolo”, a adăugat managerul Aquabis.

Urmașii ”grănicerilor” nu au fost singurii care au ținut cu dinții de pământ în dauna apei

”Pe malul stâng s-ar fi găsit o soluție, dar trebuia intrat pe terenul privat al unei familii din Bârgăului. Este vorba de cineva care deține mai mult teren și vrea să construiască un hotel. Nicicum nu a dorit să ne lase conducta pe drumul lui. I s-a explicat că, dacă își construiește hotelul, va trebui să aibă și el utilități. Chiar dacă vrea să acceseze ceva fonduri, nu ți le dă nimeni dacă nu demonstrezi că ai utilități și atunci primești. Nici nu a vrut să audă. Din punct de vedere tehnic, era singura rezolvare la data respectivă când s-a făcut proiectul, acum 4-5 ani. Ne-am dus la fața locului, a fost întâlnire la Bistrița Bârgăului cu toți deținătorii de terenuri și cabane din zonă. A participat inclusiv conducerea județului. Persoana respectivă care vrea să facă hotelul nici nu a vrut să audă să ne permită să trecum cu conducta chiar dacă noi, pentru viitoarea construcție a stației de epurare, am fi dus și rețea electrică, mulți ar fi beneficiat și de treaba asta. Nu am înțeles de ce s-a opus, dar fiecare proprietar face ce vrea”, a explicat el.

Ce s-a ales de conductele cu deversare în lac

”O parte aparțineau Aquabis. Aveam acel decantor Imhoff, la coada lacului, mai în sus, pentru satul Mița, unde aveam 22 de case racordate, unitatea militară, ocupată doar în week-end, magazinul, școala și căminul cultural. S-a spus că noi poluam. Dacă noi poluam cu un litri/s lacul Colibița ne asumăm poluarea. S-au făcut atunci niște comisii, s-a verificat, nu s-a găsit nimic. Doar Aquabis a fost atenționat că poluează. Atunci am zis că mă duc și torn o cifă de beton, blochez canalizarea, reziliez contractele și mi s-a comunicat să nu o iau așa în tragic. Acum facem o stație modernă. Aceea era la tehnologia anilor 70”, mai spus managerul Aquabis.

În prezent, întrucât nu există rețea de canalizare, proprietarii de hoteluri și pensiuni apelează la vidanje. ”Avem contracte cu majoritatea. Unii apelează aproape lunar, alții mai rar. Depinde cât de întrebați și de verificați de cei de la Garda de Mediu”, a spus Ion Șandru.

Etichete

5 comentarii

  • Colibita va ramane in continuare fosa de la munte. Oameni salbatici, constructii facute anapoda, un stat care nu stie sa gestioneze nimic, politicienii au interesele lor, la luciul apei nu se poate ajunge (doar cu balonul sau cu drona)… . Daca mergi in vest totul este altfel. La noi lipsesc regulile care trebuie respectate de toata lumea.

  • În situațiile astea se pot face expropieri. Dar cum statul eșuat nu a fost în stare să elibereze malul lacului (cei 6m) conform legii, nu va fi în stare nici să exproprieze oamenii cavernelor.

  • Totul este o poveste. In urma cu 4 ani erau in jur de 20 de cabane pe malul sting care erau dispersate in diferite locuri departe una de alta. Deci nu era interes sa se introduca apa. Acum ca sunt zeci de cabane si pensiuni care sunt grupate exista interes din partea Aqabis. In alta ordine pe malul sting exista un nr de sapte decantoare de apa care au fost constrite pentru a aduce apa la fostul hotel neterminat. Imi pare rau dar nici cu un drum nu suntem in stare sa-l intretinem pe malul sting. A fost asfaltat in jur de doi km, drum care nu a tinut un an.Deci acum este interesca sa se introduca apa. Ori ce propietar isi da seama ca pretul terenului creste daca are toate utilitatile. Deci fara minciuni. O seara frumoasa.

  • Simplu .. declari investitia de intetes public si bagi in gura pumnul…daca nu poti bagi ce caca….daca nici asa …vorbim putin cu cine trebuie , adica cu putin…sa ne imprumute patru blindate si i radem

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.