Actualitate

Un nou club, gata de inaugurare. Ioan Pintea: Se potriveşte de minune tinerilor (interviu)

După tragedia petrecută în Clubul Colectiv din Bucureşti, mai multe localuri din ţară şi-au închis porţile întrucât patronii ştiau că nu pot asigura condiţii de securitate celor care le trec pragul. La Bistriţa însă, se deschide un nou club. El se află la subsolul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud şi este destinat iubitorilor de lectură. Despre noul proiect, am stat de vorbă cu directorul instituţiei, Ioan Pintea.

Reporter: Domnule director, în ţară se închid cluburi, la Bistriţa se deschide unul.

Ioan Pintea: Aşa este noi deschidem Clubul Cultural Cooşbuc. Îl pregătim de foarte multă vreme şi credem că va fi un spaţiu extrem de adecvat pentru tinerii din oraş, pentru elevi şi studenţi. E într-adevăr un spaţiu absolut cultural, un spaţiu în care se vor desfăşura şi manifestările culturale ale bibliotecii, dar tinerii îşi vor putea desfăşura propriile manifestări culturale: lansări de carte, dezbateri, simpozioane. Prin acest club, reuşim să dezvoltăm şi spaţiile bibliotecii. Aşa cum se ştie, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” nu are spaţii foarte mari – abia acum construim o nouă aripă a instituţiei în care vom avea depozitul de carte şi o sală de lectură modernă – prin urmare acest club are şi rolul de a dezvolta spaţiile culturalea le bibliotecii. E foarte important pentru utilizatori să avem şi asemenea spaţii, să avem un club în care putem şi noi, şi utilizatorii noştri, să desfăşurăm activităţi culturale.

Va fi şi un spaţiu de socializare, iar din câte am văzut, la deschidere e programat şi un concert.

Noi avem foarte mulţi cititori tineri şi la ei ne-am gândit deschizând acest club. Poate ei simt nevoia să bea o cafea, un ceai – pentru că am pregătit şi o asemenea adecvare – poate poartă o discuţie despre o anumită carte, iar acest spaţiu le permite lucrul acesta. Pe de altă parte, clubul îşi propune să aducă tradiţia culturală locală în atenţia tinerilor. Avem în club foarte multe fotografii cu marii scriitori – Rebreanu, Coşbuc, Veronica Micle, Ion Pop Reteganul – dar în acelaşi timp avem o serie de fotografii, aproape o expoziţie, cu marii scriitori ai lumii. Toate aceste fotografii au rolul să-i determine pe tineri să citească. De asemenea, în acest spaţiu, e şi fotografia lui Carol al II-lea care a stat un an în această clădire, iar el a fost un mare ocrotitor al culturii şi literaturii. Când pronunţăm numele lui, ne aducem aminte de fundaţiile culturale regale, de editura acestor fundaţii unde au debutat corifeii perioadei interbelice.

Spuneţi-mi dacă aveţi toate autorizaţiile, aceasta fiind tema acestor zile.

Avem toate autorizaţiile fiindcă acest club face parte integrantă din clădirea Bibliotecii Judeţene, deci autorizaţiile s-au primit, nu e nicio problemă în acest sens. Capacitatea lui nu e foarte mare, însă pentru noi e un mare câştig fiindcă avem foarte puţine spaţii. Dacă vor fi, vor fi miniconcerte, e un club care are o intimitate aparte, o intimitate specifică şi care se potriveşte de minune tinerilor care iubesc cartea, lectura şi sunt pătimaşi în acest sens. Noi pentru această categorie am creat acest club.

I-aţi dat şi o denumire cool, Coşbook. 

Aşa este, deşi unii ne mai acuză pe ici pe colo pentru că trebuia să îi spunem pur şi simplu Coşbuc, însă noi ne-am gândit să venim în întâmpinarea tinerilor. Vrem să le dovedim că se poate face dintr-un nume clasic, un nume ce ţine tradiţia literaturii române, şi un semn modern care să îi cucerească. Vrem să îi cucerim cu acest club şi să îi facem pe cei care sunt cititori ai nioştri mai buni cititori, iar pe cei care nu sunt şi vor intra în acest club, să fie cititori profesionişti. Tot timpul cât am lucrat la dezvoltarea clubului, aproape tot timpul am dus şi tineri la subsol să îl vadă. Toţi au rămas foarte încântaţi şi uimiţi. Le place acest spaţiu şi sunt sigur că vor veni aici. Noi avem un parteneriat foarte bun cu şcolile care s-au tot interesat în această perioadă când deschidem clubul fiindcă vor să facă diverse activităţi aici. Mulţi tineri au venit şi mi-au spus că vor să joace teatru aici, să ţină miniconcerte, să citească poezie, poate chiar să facă un cenaclu. Tinerii au foarte multe idei, dar trebuie să venim şi noi în întâmpinarea lor. Acest club este un gest pe care Biblioteca Judeţeană îl face, foarte binevenit şi aplicat dorinţelor acestor tineri.

Club Coosbuc 1 club coosbuc 4 club coosbuc 2 club coosbuc 3

9 comentarii

  • Clădirea istorică de pe strada Odobescu nr. 11 din Bistriţa – edificată în 1884 dupa planurile arhitectului Carl Schobll şi care a fost, la inceput , reşedinţă a doctorului Christof Reinl, medicul Garnizoanei orasului, apoi reşedinţă a prinţului Carol al II-lea, care a fost exilat o vreme la Bistriţa. De asemenea, cladirea respectiva a adapostit o vreme “Magyar Nemseti Bank” iar după 1947 a devenit sediu al Băncii Naţionale a României. Prin urmare, cladirea are o legatura directa cu monarhia romaneasca prin Regele Carol al II-lea, care in ciuda controverselor, a avut o contributie esentiala la dezvoltarea culturala a Romaniei. Poate nu-i intamplator nici faptul ca in resedinta in care Carol al II-lea a locuit la Bistrita, si-a mutat peste ani sediul o institutie de cultura, precum Biblioteca Judeteana. De aceea, in cadrul clubului „Cosbooc” ar putea fi amenajata o expozitie permanenta cu fotografii din presa vremii legate de Carol al II- lea si legaturile sale cu Bistrita. Chiar si parculetul din spatele cladirii ar putea deveni „Gradina Regala Bistrita”, asa cum exista Gradina regala Praga. Ar fi nu doar un semn de aducere in actualitate a legaturilor Bistritei cu regalitatea, ci si un argument ca biblioteca reprezinta o componenta „regala” in randul institutiilor de cultura.
    .

  • Domnule cucu, putina seriozitate n-ar strica! Legende si speculatii au existat si vor exista cat e lumea , fara sa le putem opri…Un astfel de club este binevenit pentru bistriteni! Regele Carol al II-lea, era o persoana culta, vorbea fluent cel putin trei limbi straine , a avut un rol determinant in multe zone ale culturii romanesti, etc. Dar pentru lamuriri suplimentare consultati de exemplu: Monarhia Romaneasca-Editura Tesu-2008 Cu respect, MNP

  • Romglezismul coshbook, cum zice si face popa nost’, e rupt ( in cur ) din sublimbajul corporatist, folosit de tinerii carora li se adreseaza parintele, in fapt o gaselnita pentru a masca gaurile in educatie din spatele lui sau incompetenta.
    Da’ pintea nu cunoaste teoria corporatiei, care sodomizeaza limba romana cu acest tip de scuza tocmai pentru a accentua importanța unor trivialitati, sau pentru a da niste vesti proaste.
    Iar prinde bine o updatare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.