Angajatorii vor putea încheia contracte cu agențiile de ocupare a forței de muncă pentru achiziția de tichete de activități casnice. Aceste tichete pot fi oferite angajaților ca beneficiu extrasalarial și pot fi folosite de aceștia pentru a plăti persoanele care îi ajută în gospodărie cu diverse activități casnice.
Angajatorii vor trebui să încheie o convenție cu agenția de ocupare a forței de muncă din zona lor, iar în baza acestui document vor putea achiziționa un număr de tichete casnice în format electronic sau pe suport de hârtie. Valoarea nominală a unui tichet este de 15 lei.
Angajatorii care doresc să beneficieze de acest sistem trebuie să respecte câteva reguli, cum ar fi să facă plata contravalorii acestora către agenție, să completeze datele personale ale salariaților pe tichetele emise și să distribuie tichetele exclusiv angajaților care au dreptul să le utilizeze. De asemenea, în cazul întârzierii plății, agenția poate solicita penalități de 0,04% pe zi din valoarea neachitată.
Contractul dintre angajatori și agențiile de ocupare se gestionează electronic prin platforma tichete.anofm.ro, unde angajatorii pot urmări statusul contractului și pot introduce datele necesare pentru emiterea tichetelor. Pentru fiecare achiziție lunară, angajatorii trebuie să furnizeze o listă cu angajații beneficiari, care la rândul lor trebuie să aibă un cont în platformă.
Angajatorii care oferă tichete de activități casnice beneficiază și de avantaje fiscale. Dacă un angajator acordă cel puțin 600 de tichete unui salariat într-un an, va primi în anul următor 50 de tichete gratuite, care pot fi distribuite ca primă sau bonus altor angajați.
Un alt lucru important este faptul că șomerii înregistrați la ANOFM pot beneficia în continuare de drepturile și măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 chiar dacă devin prestatori casnici.
Implementarea sistemului de tichete de activități casnice are potențialul de a stimula participarea persoanelor în cadrul unui raport juridic flexibil care le conferă și calitatea de asigurați în sistemul public de pensii și în sistemul asigurărilor de sănătate. Totodată, se asigură posibilitatea utilizării acestui sistem inclusiv în zonele rurale cu oportunități limitate de angajare sau cu mobilitatea geografică scăzută a forței de muncă. De asemenea, acest mecanism poate contribui la creşterea ratei de activare a populaţiei în vârstă de muncă pe piaţa muncii şi la diminuarea ratei sărăciei, prin completarea veniturilor beneficiarilor de venit minim de inserție cu veniturile ocazionale obţinute din prestarea de activităţi casnice.
Impozitele au sarit in tavan si il vor sparge cand vor mari tva-ul, firmele se inchid (vreo 35.000 pana acum), somajul creste, oamenii pleaca in alte tari, cresterea salariului minim in privat va mai distruge cateva mii de firme iar guvernul da tichete de activitati casnice! De rasul lumii! Noi nu avem cu ce trai dar ne angajam slugi! Polsate din Malaezia, ca Ponta! Eu as angaja-o pe Sorina Docuz, amanta lui Ciolacu! Nu va ganditi la prostii, as pune-o numai sa aspire!
de ce ii numiti slugi pe cei care muncesc in folosul altor persoane??? urat!!!! sunt multi care fac munci in gospodariile altora pentru ca nu-i asa nu toti stiu de toate sau nu pot!!! mi se pare corect si normal ca acestia sa fie platiti legal si sa poata beneficia de asigurari!!!! ce inseamna sluga ptr tine Vocea ratiunii? daca aduci pe cineva sa te ajute la munca in gospodarie o tratezi ca pe o sluga???? te pomenesti ca nici nu o platesti?
sms, am toata consideratia pentru persoanele care fac munci casnice. Am abordat chestiunea cum ai citit pentru ca la felul in care ne jupoaie statul nu avem noi posibilitati sa angajam personal casnic. Tichetele se dau in folosul personalului bugetar, politrucilor si altor beneficiari ai bugetului de stat care isi permit sa angajeze si sa plateasca persoane pentru servicii casnice. Asta, evident ca ei, bugetarii, sa se poata dedica exclusiv serviciului public, dedicare posibila numai daca le face altcineva curatenie, cumparaturi etc. Propun guvernului cu toata seriozitatea sa le dea si tichete pentru servicii sexuale!
Pare atât de complicat încât trebuie mai întâi să-ți angajezi un om care să se ocupe exclusiv de treaba asta. Asta da eficiență, ca la stat.