Economie

Comuna care vrea să ridice un observator astronomic la cea mai mare altitudine din țară

O comună din județ vrea să amenajeze cu 30 de milioane de lei un observator astronomic la peste 1500 de metri altitudine, cea mai mare din țară, dar și o platformă panoramică.

Banii, prevăzuți pentru dezvoltarea infrastructurii turistice din comuna Rodna ar urma să fie cheltuiți și pe o poartă de intrare, un amfiteatru exterior, un punct de informare turistică, tiroliene, turn de agrement, piste cicloturism, pumptrack în aer liber, cinci foișoare în aer liber, 10 bărcuțe inteligente cu suport pentru biciclete, dar și pentru transformarea unei guri de mină îm obiectiv turistic și amenajarea unei platforme panoramice pe muntele Beneș.

Proiectul este în valoare de 24,910,464.93 lei la care se adaugă TVA (în total 30 de milioane de lei), iar perioada de implementare propusă este de 18 luni.

Potrivit memoriului de prezentare necesar pentru obținerea acordului de mediu, se vor realiza 11 obiecte:

  • Obiectiv 1 – Poartă de intrare amplasată pe drumul național DN17D.
  • Obiectiv 2 – Amfiteatru exterior, pe o structura din beton cu fundații continue, în trepte, și copertină pe o structură din lemn, cu poteci din piatră, spații de relaxare formate din mese cu băncuțe din lemn, cu o tribună din beton cu locuri amenajate pe lamele de lemn
  • Obiectiv 3 – Foișoarele, cinci la număr, într-o zonă e picnic, cu mese și cu băncuțe din lemn și coșuri de gunoi.
  • Obiectiv 4 – Pistă biciclete pe o lungime de 7,4 km
  • Obiectiv 5 – Pumptrack pe o suprafață de 1.941 mp.
  • Obiectiv 6 – Casă salvamont
  • Obiectiv 7 – Gură de mină amplasată în zona de nord a Văii Vinului
  • Obiectiv 8 – Turn de observație pe muntele Beneș în zona de vârf.
  • Obiectiv 9 – Tiroliană pe muntele Beneș în zona de vârf.
  • Obiectiv 10– Platformă panoramică pe muntele Beneș în zona de vârf.
  • Obiectiv 11– Observator astronomic situat la altitudinea de 1560 m în Munții Rodnei, într-o zonă fără poluare industrială sau poluare luminoasă, va fi observatorul astronomic situat la cea mai mare înălțime din România. 

Observatorul de pe muntele Beneș va asigura partea de cercetare științifică și de studiu al Universului cu ajutorul unui telescop Dall–Kirkham de ultimă generație, cu oglindă de 600 mm și focala de 4500mm, având greutatea de 105 kg fără accesorii, instalat pe o montură equatorială cu go-to, care poate susține 150 de kilograme, complet automatizată, dotat cu o cameră de ultimă generație pentru astrofotografie, cu roată de filtre, cameră de ghidare,ghidaj off-axis, receptor GPS, găzduit sub o cupolă de tip DOME cu diametru de 4 metri, cu automatizare inclusă. Acest telescop este destinat exclusiv cercetării, și vor avea acces la el cei care desfășoară studii academice sau de cercetare științifică. Telescopul va fi controlat din camera tehnică sau remote, de la distanță, tot sistemul fiind conceput să poată funcționa în mod automat, fiind conectat la o stație meteo care va comanda închiderea cupolei și oprirea telescopului daca condițiile meteo nu sunt propice utilizării.

A doua funcție a observatorului va fi de popularizare a astronomiei, oferind acces gratuit la telescoape ultramoderne, de mari dimensiuni, tuturor celor care doresc doar să arunce o privire, sau să facă din astronomie/astrofizică o carieră. Pentru asta, vor fi puse la dispoziția publicului larg 5 telescoape pentru observații de noapte și un telescop pentru observații solare de zi.

Muntele metalifer Capul Beneş, situat în Munţii Rodnei, are 1.587 de metri, iar despre el circulă o legendă cum că şi-ar luat numele de la un pescar care l-a cumpărat, după ce primise de la diavol în schimbul sufletului său mai mulţi saci cu bani.

9 comentarii

  • Mie mi se pare ca acest proiect face parte din ciclul proiectelor glamuroasa, pompoase, precum:
    Stadion de 500 milioane lei
    Pârtie de schi folosită 10 zile pe an
    Sanie de vară nefolosită
    Via Transilvanica pe care lumea nu prea merge
    Părții de biciclete nefolosite:

    Domnilor, e valabil pt toți primarii.
    Lăsați proiectele astea și faceți
    Cămine pt îngrijirea vârstnicilor
    Centre pt primirea victimelor violentri domestice
    Centre de îngrijire paleative
    Iar de stadioane de 500 milioane nu e nevoie. E nevoie de terenuri de fotbal, fără tribună, pt ca oameni de toate vârstele să poată face sport.
    Performanțele sportive nu contează, ci NUMĂRUL de sportivi.
    Adică nu mă interesează să am 10 înotători iar unul dintre ei să fie Campion Ilimpic, ci să am 1000 de înotători amatori.

    62
    8
    • “tendinta comunistoida” stii despre ce vorbesti? Efectul de turma, manipularea omniprezanta isi face efecful la tine.

  • Cum credeti ca se spala banii intre partide si constructori? prin asemenea lucrari care nu au nici un interes pentru populatie, din asemenea contracte se imbogatesc oamenii politicii si firmele de casa, fiecare proiect se stie inca din fasa la ce constructor trebuie sa ajunga

    SPOR LA FURAT BANII TARII, MAI AVEM PUTIN SI INTRAM IN FALIMENT CA SI TARA

    38
    2
  • Tiroliană pe Capul Beneșului! Din Rodna până pe vârful Beneșului sunt peste 6 Km. Este și de urcat, la peste 1500 m nu-i foarte ușor. Iarna să te ții bine dacă bate vântul! Plus pericolul de avalanșă!
    Sunt curios câți dintre aleșii Rodnei au urcat până acolo pe jos.
    Există vreo raționalitate? Se poate măcar amortiza investiția?

    22
  • Am mai supus-o, iar dacă n-am zis-o , o repet: Noi românii avem mereu cei mai mari pitici din UE.
    La noi totul este ”cel mai” (mare, înalt, lung, greu, deștept – mai ales).
    Dar sigur suntem la superlativ la ”cel mai” proști – dacă tolerăm astfel de inepții, când țara are nevoi existențiale curente, vitale.

    14
  • In loc sa scoateti minereu din muntii metaliferi mai bine va holbati la stele.
    Stele verzi pe pereti vom vedea cu totii in anii care vin.
    Romania este in buda si nu mai produce mai nimic.

    1
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.