Social

Două școli din comuna Șintereag, ridicate cu bani de la Banca Mondială, vor deveni capele mortuare

Învecinată cu Bistrița, pe de-o parte, și cu Beclean pe de altă parte, comuna Șintereag s-a văzut nevoită în ultimii ani să închidă școlile de patru sate din totalul de șase cât are. Elevii de gimnaziu au început să facă naveta la oraș, iar cei din ciclul primar la școala din centrul comunei.

În Blăjenii de Sus, Blăjenii de Jos, Caila și Șieu Sfântu, clădirile fostelor școli au rămas pustii. Vechea lege a Educației nu le permitea autorităților locale să schimbe destinația clădirilor fără aprobarea ministerului, însă unii primari, printre care și Ioan Bob din Șintereag, le-au cerut parlamentarilor să modifice legea.

S-a întâmplat în 2021, iar acum, dacă timp de trei ani nu se desfășoară activități în clădiri, primăriile pot să le dea o altă destinație fără avizul ministerului.

”Eu am fost unul dintre cei care am cerut acest lucru pentru că o clădire, dacă nu este folosită timp de 3-4-5 ani, se degradează. Școlile din Șieu Sfântu și din Blăjenii de Jos au fost ridicate cu bani de la Banca Mondială, sunt acele școli tip sandwich. Ne-am gândit să facem din ele capele mortuare pentru că sunt la peste 20 de metri de celelalte clădiri locuite, așa cum cere legea. Cu mici modificări, schimbăm interiorul, compartimentarea, și se va face în fiecare dintre aceste sate capele mortuare. Tot legea spune că, dacă apare din nou natalitate, școala poate fi reînființată acolo sau în altă parte, dar e problema primăriei și a consiliului local. Eu nu cred însă că va fi cazul. Odată ce s-a pornit pe calea ducerii elevilor la școala de centru nu ne mai putem întoarce înapoi. În 2000, când am candidat prima dată, Șintereagul avea peste 500 de elevi, acum are sub 250. Și mie îmi pare rău că se închide o școală, îmi dau lacrimile, dar nu avem ce face, ne supunem mersului lucrurilor”, ne-a spus primarul Ioan Bob.

În comună mai funcționează acum școli în două sate, la Șintereag și la Cociu, sat unde sunt doar două clase de gimnaziu, a V-a și a VII-a. Primarul crede că este ultimul an în care va mai funcționa gimnaziul la Cociu, cel mai probabil din toamnă urmând să rămână doar clasele primare și grădinița.

”Școala din Cociu a costat 19 miliarde (de lei vechi – n.r.) acum 6 ani de zile. Nu toată lumea zice să facem școli, să asigurăm condiții? Le-am făcut. Eu nu doresc să se închidă școlile, dar acum e ordin: dacă nu ai un anumit număr de elevi, nu ai activitate”, a spus Ioan Bob.

Primarul crede că s-a ajuns în această situație în care comuna a rămas fără elevi pentru că cei de gimnaziu au început, în urmă cu 5-6 ani, să se transfere la școli din Bistrița sau Beclean.

”Să ne înțelegem: nu mai conduce părintele, conduce copilul. Mami, tati, dacă merge colegul meu din Cociu la Beclean, la școală, de ce nu merg și eu? Părintele e tentat să creadă că la oraș se face educație mai bună, lucru cu care eu nu sunt de acord. Toți profesorii sunt pregătiți, iar noi chiar avem profesori buni. Copilul de V-VIII pleacă, dar trebuie să spunem și adevărul pentru care pleacă: nu mai e supravegheat ca acasă, pentru că profesorul de acasă îl cunoaște și se întâlnește după-amiaza cu părinții și îi spune ce face copilul, dar, dacă merge la oraș, cine îl urmărește? Pleacă dimineața, vine seara. Înainte nu i se dădea unui elev transferul, acum părintele își ia copilul și îl duce unde vrea”, a mai adăugat primarul.

Chiar și în aceste condiții în care numărul de elevi a scăzut, Primăria Șintereag cere 200.000 de euro din PNRR pentru modernizarea și dotarea Școlii Gimnaziale Șintereag.

”Va fi super dotată cu table inteligente, cu tot ce trebuie. O să fie super dotate și școala, și grădinița, deși și acum avem tot ce ne trebuie. Nu dăm înapoi, dar ce va mai fi nu avem de unde ști”, a spus Ioan Bob.

Despre capelele mortuare, primarul spune că a amânat până acum construirea lor fiindcă, în urmă cu 5-6 ani, a discutat cu preoții din comună, iar aceștia i-au spus că oamenii nu vor să-și ducă morții în aceste spații. În timpul pandemiei și după ce au văzut cum se procedează în alte sate, și-au schimbat și ei părerea. La Blăjenii de Sus capela e gata, în două săptămâni vor începe lucrările și la Șieu Sfântu, iar în Șintereag lucrările sunt aproape gata, în toamnă urmând să fie finalizate.

”În ce privește școlile pe care le transformăm în capele, facem recompartimentare ca să avem o sală mortuară. Grupurile sanitare rămân, o sală va fi depozit de frig pentru mort. Dacă ar trebui ca, în două luni să repunem în funcțiune școala, se poate. Se ia crucea de pe clădire care simbolizează capela și se pune Școala Gimnazială Șieu Sfântu. Am făcut o glumă macabră (zâmbește cu amar primarul -n.a.). Dar, ca să se redeschidă școala, trebuie să fie copii, durează cel puțin 3-4 ani până să ajungă preșcolari”, a mai spus Ioan Bob.

Deja în aproape toate satele din comuna Șintereag sunt capele mortuare funcționale sau în curs de finalizare. A mai rămas Cociu, unde va fi proiectată o capelă nouă.

Școala, chiar dacă se va închide de la anul, va primi o nouă destinație, de centru social sau cultural.

12 comentarii

  • În celelalte sate ale comunei nu se mai construiesc centre de informare turistice ?
    Cel din Sintereag ,ce program de functionare are?

    37
    5
  • Profesori triști, lăsați în bernă steagul,
    C-are prohoduri multe — Șintereagul!
    Hai să călcăm pe moarte cu țârcovnici
    Vorbind în limbi ca pastorii habotnici!
    Cu lingura de lemn bătând castroane
    Să fim scutiți de flori sau de coroane,
    Să n-avem nici coșciug și nici tămâie,
    Să mergem în mormânt ca o momâie,
    Să ne absoarbă, precum niște hapuri,
    Groapa comună, simplu, fără prapuri.
    Posedați de diavoli sau iubiți de sfinți
    Vom renaște-n doctori fără de arginți.

    16
    11
  • Pare un fel de „aplicatie” practica a legii conservarii maselor (Lomonosov-Lavoisier) : ” In natura nimic nu se pierde , nimic nu se creaza ci totul se transforma”. Glumind un pic (precum d-l primar !) , cred ca daca s-ar schimba crucea cu drapelul national , eventual dublat cu cel al UE (numai ocazional , desigur! ) acele cladiri ar putea deveni multifunctionale. In acest mod se vor putea folosi pentru discoteci , manifestari folclorice , nunti , botezuri ,zile onomastice , intalniri ale candidatilor cu alegatorii , intalniri ale fiilor satului (din diaspora) cu cei ramasi pe plaiurile mioritice etc. Grija mare a autoritatilor ar fi doar ca aceste manifestari sa nu se desfasoare (Doamne fereste!) sub „steag fals”. Asadar crucea numai la mort , steagurile pentru restul …

    12
    2
  • Capela din tabla e cea mai tare umilinta! Nu poti sa stai linistit in costiug ca de ploua se aude de te trezesti din toti mortii!!!

    13
    4
    • Nu este România prima țară europeană care se confruntă cu fenomenul depopulării satelor. Povestea e veche, nu degeaba se vând sate cu 1 euro în Spania, Franța, Italia. României i se întâmplă asta puțin mai târziu decât altora, atâta tot.

  • Inca o dovada clară că atunci când cheltui banii altora, Banca Mondiala, Uniunea Europeană, etc nu ești atent și îi risipește pe lucruri inutile. Pentru ca nu ai tras din greu să câștigi acei bani, cu mâinile tale bătătorite si cu sudoarea de pe frunte
    Economistul Milton Friedman spune ca:
    1. Cea mai grijulie forma de a cheltui bani, e când cheltui banii tăi pe tine.
    2. Ești mai puțin grijuliu cu banii când cheltui banii tăi pe alții (prieteni, cadouri)
    3. Ești si mai nepăsător când cheltui banii primiți de la stat sub forma de ajutor, sau bani primiți sub forma de cadou de la cunoștințe, pentru ca nu si tras din greu
    4. Cea mai proasta si mai neglijența metoda de cheltuire a banilor, (risipire pe proiecte inutile) este când cineva ( o instituție, primărie care nu are bani) cheltuie banii altcuiva (altei instituții) Uniunea Europeană Banca Mondisla) care nici ea nu are bani, doar administrează banii celor care au tras din greu (cetățenii UE).
    Omul stie ce vorbește, a luat Premiul Nobel in Economie
    https://m.youtube.com/watch?v=5RDMdc5r5z8

    29
    6
  • Ceea ce face dl primar Bob poate fi exemplu pt mulți primari,Poate ne,am grăbit cu desființarea unor scoli pt lipsa unui copil sau doi.Dar dacă tot S -a investit in renovarea acestor clădiri,măcar să le dăm o utilitate ,

    14
    4
  • Scăderea natalității e rezultatul acțiunilor voastre, a politicienilor care ați alungat lumea și nu ați fost în stare să atrageți investitori și să oferiți condiții în care oamenii să aibă unde munci.
    După ce îi îngropați și pe cei rămași ce veți face cu acele clădiri?

    36
    2
  • Nimic mai elocvent, mai edificator. Asta simbolizează, agonia învățământ românesc. Sigur, într-o țară în care economia e în colaps, sănătatea înseamnă doar cât mai multe farmacii și medicamente, nu are cum învățământul să fie performant, iar o țară fără oameni bine pregătiți, fără școală, ajunge un pământ locuit de slugi, oameni sărmani, obosiți și obedienți de cei care i-au adus în această situație. Asta-i pohta ce-au pohtit-o și-o pohtesc politrucii. Din păcate la noi le-a ieșit.
    PĂREREA MEA!

    23
  • Este logic ca “Bună Ziua” să fie așa!
    Nu ai copii în localitate? Ce să faci cu acele clădiri?
    În ultimii 30 de ani satele din România s-au golit. Oamenii fie au migrat spre marile orașe (locuri de muncă), fie în străinătate. Migrația populației nu s-a încheiat, în prima fază s-au golit satele, iar acum în faza a 2-a se golesc orașele mici; și aici oamenii migrează spre marile orașe / străinătate. Gândiți-vă câți tineri din județul BN merg la Cluj, Oradea, București, Iași la facultate și în ce procent (< 20%) se mai întorc în județul nostru. Plus tinerii care pleacă în străinătate!
    Pentru repopularea satelor este nevoie de joburi bine plătite în orașele mici și/sau comune. Plus toate facilitățile la sat (apă, canalizare, gaz, electricitate, drumuri bune, internet, școli cu dascăli buni, asigurarea actului medical de urgență etc).
    Vrem, nu vrem, Regionalizarea se va întâmpla!
    Deci, să fim sinceri, cam slabe șanse în următorii ani pentru vreun succes în repopularea satelor din județ!

    10
    2
  • Dar când ați modernizat/renovat școlile nu puteați ști că nu vor mai fi copii ?
    Sau ați vrut să nu pierdeți ”finanțarea” (ca la centru de informare turistică) ?
    Că, de ! din orice finanțare, ca la tuns, pică ceva mătreață , nu ?
    Ăsta-i exemplu de bună administrație românească în care, culmea, o gherlă este convertită mediatic într-o acțiune de succes.
    Muriți români pe capete, că este unde vă prohodi.
    Nu puteți voi muri atâția câți încăpeți în capelele pregătite cu grijă și din timp de autorități.

    14
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.