Dorin Fiscutean, un profesor originar din satul Archiud, comuna Teaca, care predă la Iaşi, este antrenorul echipei care reprezintă România la concursurile internaționale de geografie, respectiv iGeo (International Geography Olympiad), iar elevii lui câştigă de fiecare dată medalii. Inclusiv anul acesta, lotul pregătit de el şi de soţia lui s-a întors acasă cu două medalii de aur şi două de argint.
Într-un interviu acordat Proiectului RBL de Recunoaşterea Excelenţei în Educaţie, Dorin Fiscutean a mărturisit că i-au plăcut științele naturale încă de mic, iar profesorul de geografie din gimnaziu l-a apropiat şi mai mult de materie: „Ne dădea încredere, ne lăuda. Și atunci, oră de oră, fiecare elev se simțea important, ceea ce oarecum fac și eu”, îşi aminteşte Fiscutean.
După ce a terminat liceul la Năsăud, a făcut Facultatea de Geografie la Iași, unde a cunoscut-o pe soția lui, Cornelia. Fiscutean predă de 18 ani geografie la Colegiul Național din Iași și are și un curs la universitate, de Didactica Geografiei. Spune că nu e interesat de o carieră universitară și, deși a fost și director adjunct al Colegiului și inspector, nu se consideră carierist.
În acelaşi interviu, profesorul spune că el crede în funcția formativă – și nu informativă – a învățământului, şi de aceea dă lucrări legate de aplicații practice și care stimulează elevii să gândească în termeni de cauză și efect, așa cum se dau în alte țări. În loc de teorii, încearcă mereu să dea exemple practice: „Având în vedere mișcarea de rotație a Pământului, când va fi o cursă cu avionul mai scurtă, de la Iași la Viena sau la întoarcere?”, sau: „Un om își construiește o casă cu toți pereții spre nord. Unde e casa? Și după ce aflăm că o astfel de casă nu poate fi decât la Polul Sud, ce fel de specii va vedea omul pe fereastra casei?”. Un alt lucru pe care profesorul nu-l uită este să își laude mereu elevii. „Lucrurile trebuie făcute din plăcere, trebuie făcute din pasiune cu simplitate.”
iGeo, concursul internațional de geografie, se organizează din 1996. În 2013, în Japonia, echipa României antrenată de soţii Fiscutean a luat trei medalii de aur și s-a clasat pe locul I în toate clasamentele. În 2014, în Polonia, românii au ieșit pe locul trei în lume, cu două medalii de aur, una de argint și una de bronz. În 2015, în Rusia, cu o medalie de aur, două de argint și una de bronz, echipa a ieșit pe locul II sau I, în două clasamente făcute după puncte, respectiv medalii.
La cea de a XIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Geografie care a avut loc în perioada 16-22 august a.c. la Beijing, China, au participat 29 de țări, competitorii susținând trei probe, toate în limba engleză. Eleva Sabina Calișevici din Câmpulung și Adrian Toma din Focșani au adus României două medalii de aur, iar Radu Artiom din București și Sorina Avădanei din Neamț au cucerit medaliile de argint, respectiv bronz. Lotul României a fost pregătit de profesorii Dorin și Cornelia Fiscutean.
Mai multe despre profesorul Dorin Fiscutean şi performanţele lui, citiţi AICI.
Ma simt mandru de d-voastra d-le profesor ! si eu sunt din Archiud,si mi-am petrecut copilaria Dupa Deal…Poate ca sansa de a ne fi nascut intr-un loc binecuvantat,ne-a dat aripi multora dintre noi ca sa ne inaltam peste „Godovana,Dos,Tei,Bidiscut..!! Va felicit pentru realizarile d-voastra!