Un urs de doi ani dă târcoale proprietăților din zona Ariniș a stațiunii Colibița, atrage atenția Asociația Proprietarilor de Pădure ”Bistricioara” și Ocolul Silvic Bistrița Bârgăului – Gestionar FC 26 Colibița.
Potrivit unei postări a lui Dan Țacăl, șef de ocol, ursul ar fi atras de resturile menajere lăsate peste noapte de proprietarii unităților de cazare.
El reamintește că, în conformitate cu Planul de management al Sitului de importanță comunitară ROSCI0051 Cușma, Măsura 24, resturile menajere nu trebuie să rămană peste noapte în zonele unde este posibilă prezența urșilor, iar acolo unde este semnalată prezența urșilor în locurile de depozitare și colectare a resturilor menajere, gestionarii fondurilor de vânătoare au obligația de a lua măsuri de îndepărtare a exemplarelor de urs din acele zone cu substanțe repelente, zgomot, folosirea câinilor de vânătoare, petarde și muniție de cauciuc.
”Aceste măsuri se iau de către gestionari cu condiția ca resturile menajere să fie colectate înainte de lăsarea nopții”, a scris Dan Țacăl.
Reamintim că urșii sunt ocrotiți prin lege și nu pot fi împușcați decât cu aprobarea Ministerului Mediului.
Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, anul trecut au fost înregistrate și transmise la ANPM rapoartele de derogare întocmite de către: AJVPS BN pentru un exemplar de urs și un exemplar de lup, AC Ursul Brun pentru un exemplar de urs, OS Bistrița – Bârgăului pentru un exemplar de lup, conform Ordinului 1169/2017 pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs și lup, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune.
Au fost înregistrate și transmise la ANPM rapoartele de derogare întocmite de către: OS Bistrița – Bârgăului pentru un exemplar de urs, AVPS Acvila Teaca pentru un exemplar de urs, RPL OS al Municipiului Bistrița pentru un exemplar de urs, conform Ordinului 724/2019 pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs și lup, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune.
Tot anul trecut a fost înregistrată capturarea accidentală a două exemplare de urs, unul pe fondul cinegetic nr. 24 Cușma gestionat de OS al Municipiului Bistrița RA și un exemplar pe fondul cinegetic nr. 26 Colibița gestionat de OS Bistrița – Bârgăului.
Tot anul trecut, au fost uciși accidental trei urși, unul pe fondul cinegetic nr. 26 Colibița gestionat de OS Bistrița – Bârgăului, unul pe fondul cinegetic nr. 28 Simionești gestionat de AVPS Cerbul Dumitra și unul fondul cinegetic nr. 29 Șieuț gestionat de AVPS Călimanii Șieu.
În Beclean sunt zvonuri că au fost aduși 10 urși in pădure .
Sa fi fost relocați ” urși gunoieri” ?
Nu, nici vorba de ursuleti dar s-au relocat PORCUS TURISTICUS o specie care merge la shopping si abandoneaza gunoaie in natura.
Marius știe ce spune