Actualitate

Unde pot fi anunţate situaţiile deosebite cauze de fenomenele hidro-meteorologice

Județul Bistrița-Năsăud s-a aflat, până în această dimineață, la ora 06.00, sub incidența unei avertizări meteorologice cod portocaliu pentru zona montană, constând în ploi torențiale, local peste 40 l/mp, vijelii, grindină.

„Din fericire, nu au fost înregistrate situații de urgență în care populația județului să aibă nevoie de intervenția echipajelor specializate ale unităților Ministerului Afacerilor Interne ori din cadrul autorităților publice locale”, anunţă ISU Bistriţa-Năsăud printr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, județul Bistrița-Năsăud se află în continuare sub incidența unei avertizări meteorologice cod galben, valabilă până mâine dimineața, 1 iulie a.c., ora 06.00 și sunt prevăzute averse cu caracter torențial, local peste 25 l/mp, descărcări electrice și grindină. Comitetul Județean Pentru Situații de Urgență Bistrița – Năsăud monitorizează în permanență situația operativă din teren, fiind pregătit să aloce resursele necesare gestionării oricărei situații.

În cadrul videoconferinței, ministrul Carmen Dan a cerut prefecților din județele aflate sub cod portocaliu și roșu, să meargă în teren în zonele cu cele mai mari probleme pentru a se asigura personal că sunt luate toate măsurile pentru sprijinirea populației și limitarea efectelor inundațiilor.

La ora 10:00, MAI a anunțat că acționa în teren de peste 72 de ore cu toate forțele și mijloacele pe care le are la dispoziție: pompieri, polițiști, jandarmi, în zonele afectate de inundații. În acel moment, erau în teren aproximativ 20.000 de oameni care acționau cu 7.300 de mijloace de intervenție de la toate structurile ministerului.

La comandament au mai participat: secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat pentru relațiile cu instituțiile prefectului, Mihai Chirică, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, Ministerului Energiei, Ministerului Apelor și Pădurilor și ai altor instituții cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență.

Recomandări:

❗Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

❗De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

❗Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

❗Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

Orice situație deosebită generată de fenomenele hidro-meteorologice poate fi anunțată în cel mai scurt timp posibil la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.