Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa organizează, luna aceasta, un curs de iniţiere în tehnica de executare a tăierilor de rărire şi fructificare la pomii fructiferi și tăieri de formare a coroanelor la pomii tineri.
Cursul se va desfășura la sediul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa. Doritorii se pot înscrie la numărul de telefon 0740 648 623, ing. Anca Maria Chiorean.
Toaletarea pomilor fructiferi este un proces important, care include, de-a lungul anului, o serie de tăieri pomi fructiferi, pentru obținerea unor recolte stabile și de calitate superioară.
Tăierea pomilor fructiferi presupune scurtarea sau chiar îndepărtarea unor ramuri. Toaletarea acestor pomi se realizează în fiecare an și poate avea obiective diverse – tăieri de formare, corectare, tăieri de regenerare, tăieri de producție. Pentru obținerea unor producții de calitate, este esențială cunoașterea celor mai importante reguli de bază la tăierea pomilor fructiferi.
Tăierea pomilor fructiferi primăvara presupune scurtarea sau chiar îndepărtarea unor ramuri. Un prim motiv pentru care se realizează aceste tăieri ale ramurilor de la pomii fructiferi este legat de valorificarea luminii. Odată rărite ramurile, lumina poate ajunge mai ușor la muguri și determină o dezvoltare mai viguroasă a fructelor, iar tratamentele pentru prevenirea agenților patogeni pot fi aplicate corect.
Tăierea pomilor fructiferi primăvara se realizează pentru ca planta să se revitalizeze – se taie lăstarii bătrâni, pentru ca resursele să meargă exclusiv către cei tineri, pentru a stopa o îmbolnăvire – prin îndepărtarea organelor bolnave, dar și pentru a corecta poziția ramurilor, astfel încât să nu se încalece și să împiedice resursele să ajungă în anumite zone.
Tăierile ramurilor la pomii fructiferi se fac de la începutul lunii martie până în aprilie, când sunt temperaturi prietenoase. În zonele cu temperaturi mai scăzute, aceste lucrări de tăiere la pomi au loc în zile senine, cu temperaturi constante, de aproximativ 0 grade Celsius.
TOALETAREA un cuvant gresit venit de la cuvantul frantuzasc TOALETTE (buda, veceu, cacastoare) mai pe romaneste.
Lectia de toaletare cea mai eficienta o primiti de la Spatiile Verzi unde totul se taie din DRUJBA de la jumatatea pomului, copacului, cica asa se prelungeste viata dupa studiile marilor specialisti care nu au vazut o plansa cu structura arborelui in viata lor.
Iar tu ai făcut studii de ecologie la seral sau ceva neacreditat. Daca ai văzut o planșă cu planta respectiva nu ai mai confunda pom fructifer = arbore. Să poți numi pomul fructifer, arbore trebuie sa cunoști clasificarea acestora în funcție de înălțime. Este corectă descrierea anunțului.
Dar persoane cu handicap sau lipsa de activitate au fost mereu.
Vous êtes très stupide monsieur!!!
Cand mamica ta se dadea cu Eau de Toilette cred ca mirosea oribil,nu?
Bon matin ! …bien entendu que tu ne pas un francais originaire .
Initiativa Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa de a relua organizarea unor cursuri de iniţiere practică în tehnica de executare a tăierilor de rărire, de rodire și de formare a coroanelor la pomii tineri este de apreciat. De altfel, asemenea activităti ale specialistilor de la staţiunea pomicolă au reprezentat o practică permanentă de a veni in sprijinul proprietarilor de livezi. Un exemplu este cartea lansată in anul 2021 de fostul director al statiunii Dr. ing. Ioan Platon, intitulata „Notiuni de pomicultura pentru cei interesati”, un manual care pune la dispozitia fermierilor, cultivatori de pomi fructiferi, informatii deosebit de utile.
(vezi: https://timponline.ro/ioan-platon-a-scris-o-carte-pentru-cei-care-vor-sa-infiinteze-livezi-sa-inteleaga-tot-omul-ce-inseamna-pomul/)
Cam scump un curs singular la 120 lei! Mai ales pt cei cu cativa pomi in gradina! Si pe deasupra pensionari!
Gratis era mai bine
Învățătura da restul nu
CRISTIAN.
Tin sa te anunt ca am facut scoala la timp asa in comunism cand nu puteai trece clasa daca erai bota la toate.
Tu ai impresia ca nu stiu un lucru primar ce face diferenta intre un POM si un copac, arbore ?
Sa fim seriosi, nu uita ca am si o sotie cu care stau impreuna de 45 de ani si este BIOLOG si am invatat foarte multe in direct plus biblioteca stufoasa de specialitate de acasa plus faptul ca studiez personal la tara trei loturi de padurici expermentale plantate de mine unice in tot judetul cu tot felul de foioase.
Nu ma cunosti deloc, insa te invit la Sirioara sa mai vezi si un parc al satului in semi salbaticie plantat doar de mine de acum 34 de ani incoace.
Nu poti tu sa imi dai lectii de la taste.