Cei mai mulţi pelerini se vor îndrepta spre Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj unde se poate ajuge atât cu maşina, cât şi cu trenul. De altfel, CFR a suplimentat numărul vagoanelor care duc spre şi dinspre Gherla. Alţii vor alege mănăstirile maramureşene Rohia şi Moisei.
În ultimii ani, loc de pelerinaj a devenit şi Mănăstirea Dobric din judeţul Bistriţa-Năsăud, supranumită „Nicula Ţibleşului” datorită numărului mare de creştini care participă la slujbele religioase din 15 august. Mănăstirea a adevenit un adevărat loc de pelerinaj începând cu anii 1996-1997 când aici au avut loc o serie de conflicte între călugăriţele ortodoxe şi locuitorii satului, în proporţie de 80% penticostali.
Creştini din tot Ardealul au răspuns invitaţiei adresate de măicuţe pentru a veni în sprijinul lor. De atunci, an de an, Mănăstirea Dobric a devenit loc de pelerinaj, fiind supranumită „Nicula Ţibleşului”. Mănăstirea funcţionează în prezent în castelul boierului Milea care a fost construit în epoca medievală în secolul al XVIII-lea de către nobilul Mikes. Spre sfârşitul secolului al XIX-lea a ars, dar a fost refăcut de către boierul Bornemissza Karoly, cetăţean austro-ungar, pe la 1900-1902, fapt consemnat pe o placă ce se află în hol.
Boierul a donat castelul avocatului Milea Aurel a căruia familie l-a cedat apoi Bisericii Orodoxe. Slujbele religioase de la Dobric vor începe duminică seara cu Prohodul Maicii Domnului şi rugăciuni de noapte şi vor continua, luni, cu Sfânta Liturghie oficiată de preoţi şi călugări.
În judeţul nostru îşi vor mai sărbători hramul bisericile din satele Albeştii Bistriţei, Mijlocenii Bîrgăului, Ciosa, Şopteriu şi Urmeniş.
Va mai fi o slujbă la Parohia Ortodoxă Monor la Schitul „La mănăstire”.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu