Actualitate

”Casa Bunului Gust”, cu preparate mai mult decât bio, mereu acasă, la Sărata

La marginea satului Sărata găsim ”Casa Bunului Gust”, unde mereu cineva este acasă. De regulă, Adrian Chisa, cel care a început să facă preparate mai mult decât bio după 13 ani petrecuți în străinătate unde nu și-a găsit nici locul, nici liniștea.

Adrian Chisa a copilărit la Monariu. Școala a făcut-o la Bistrița, dar, după absolvire, s-a mutat în străinătate unde tatăl lui, care plecase să lucreze, i-a chemata pe mama lui și pe el să reîntregească familia. A locuit în Franța și în Irlanda 13 ani, țări în care a urmat și facultatea de Drept, însă în 2016, a decis să se întoarcă acasă.

”M-am rupt prea brusc de ce iubeam acasă și cred că de-asta am simțit nevoia să mă întorc. Nu mi-am găsit locul în societatea occidentală care e îndepărtată de Dumnezeu și de morală. Am început să mă întreb care e rostul meu, iar răspunsul este că poporul acesta respiră prin țăranul român, iar eu am găsit de cuviință să mă întorc la originile noastre și m-am apucat de grădinărit”, ne-a spus el care nu a profesat niciodată în domeniul pentru care s-a pregătit. Dacă ar fi nevoit să o facă, s-ar îndrepta spre avocatură pentru că astfel ar putea apăra oamenii, nu acuza sau judeca.

Odată revenit acasă, s-a stabilit la marginea satului Sărata, unde tatăl lui cumpărase o casă și tot el a amenajat-o cu mult bun gust fiind de profesie restaurator de monumente, deși Adrian ar fi preferat un loc mult mai izolat, poate în inima pădurii, însă din comoditate, cum ne-a mărturisit, a rămas aici și s-a apucat de grădinărit.

La început a semănat mazăre, prea des, cum i-a spus bunica, însă bobul a dat rod, iar el s-a simțit încurajat să continue. Apoi, a plantat roșii, ardei, vinete, varză, cartofi, porumb, floarea soarelui, tot ce poate crește în zona noastră, dar nu pe suprafețe mari pentru că e nevoie de mână de lucru ca să faci așa ceva, iar acum se găsește tot mai greu.

”Am hotărât să fac o agricultură fără chimicale, fără procesare chimică, un grădinărit sănătos îndeosebi pentru noi, familia. Apoi, m-am gândit că poate s-ar bucura și alți oameni de astfel de produse și atunci am trecut la nivel de concept, nu de afacere, acest gen de agricultură pe care am numit-o mai mult decât bio prin prisma faptului că ar fi trei diferențe majore în agricultura pe care noi dorim să o facem: produsul este de casă, obținut din legume care nu sunt tratate cu niciun fel de îngrățământ chimic și sunt preparate fără conservanți sau aditivi, cum le lasă bunul Dumnezeu”, a spus Adrian Chisa.

Anul trecut, văzând afișul unui producător local care își promova laptele de capră, s-a gândit să încerce și el să se promoveze ca să vadă, mai întâi, ce reacții sunt din partea oamenilor.

A făcut pesto de leurdă sau de urzici, capere de leurdă, ketchup de păducel, gemuri, zacuști, bulion, preparate pentru pizza sau pentru paste și le-a scos la vânzare pe internet.

”Un borcan de zacuscă în supermarket costă 8-9 lei, iar noi îl vindem cu 23 de lei. Ne-a contactat cineva din America, cineva de la granița cu Maroc. Au văzut pe internet, pe Facebook sau pe Instagram. Totodată, clientela pe care o țintim nu e marea masă a oamenilor. Zece clienți sunt suficienți. Dacă am produce mai mult, să avem lăcomia banului, ar trebui să facem compromisuri”, a mai adăugat Adrian Chisa.

L-am întrebat dacă poate trăi doar din ce produce acum și mi-a răspuns că nu: ”Compensăm prin prisma faptului că nu cumpărăm mai nimic de mâncare. Încă trăim din economiile pe care le-am adunat din străinătate”.

Însă traiul lui este simplu. Merge regulat în pădure să caute bureți, dar și să se plimbe, își lucrează grădina cu atenție și grijă față de orice detaliu, își îngrijește animalele din curte, de la câini, la pisici și păsări. E fericit fiindcă e acasă și îl are pe Dumnezeu în sufletul și în inima lui: ”Nu voi mai părăsi țara nici măcar să merg în vacanțe pe tărâmuri străine. Mă simt bine acasă și cred că cu toții ar trebui să ne simțim bine acasă atunci când ne cunoaștem istoria, identitatea, credința și când știm cine suntem și unde ne îndreptăm. Fără Dumnezeau și fără neam nu suntem nimic”.

Din când în când, mai primește și vizita Dianei Croitoru, prietena lui, cea care a dat numele ”Casei Bunului Gust”. Este originară din Onești, Bacău, dar Transilvania e o zonă pe inima ei, unde se simte ca acasă și se bucură de fiecare clipă petrecută de Adrian și de grădina lui. Ca speciast în publicitate a știut pe ce să pună accentul și astfel a ieșit o denumire frumoasă în jurul căreia se vor putea dezvolta poate, în viitor, idei noi.

Casa Bunului Gust o găsiți pe Facebook.

28 comentarii

  • Haha, și te-ai întors în Grădină Raiului, unde peste 90% dintre indivizi se declară cret…pardon, creștini. Colonie fruntașă (în topurile europene) la consum de alcool, violență domestică, mame minore, trafic de persoane. Venim tare, din urmă, și la consumul de droguri.

    După 16 ani în străinătate, să vii înapoi în Românistan și să dai lecții, mi se pare o ipocrizie colosală.

    Da’ no, îs destui care să te bage în seamă. Îmi dau seama după cum au pus ștampila pe buletinele de vot, la ultimele alegeri.

    33
    54
    • @Haha, și te-ai întors în Grădină Raiului,…
      In 1ul rand este de prost-gust sa ai un Nick name al unui mare Duhovnic!
      Denotă că îți bați joc !😒🤦….
      Vi s-ar potrivi Dalai-lama poate sau Shiva etc sau Yoghi.
      ––
      2 ) câți ani ai lucrat dta în străinătate ? Sau dacă ești în străinătate cum e viața ta acolo?
      O zi perfectă!

      29
      17
    • @Danez coclit cum nu te ferești nici tu să votezi 🌹🌹🌹 pe o sticlă de ulei și 3 mici. Aș spune să-ți fie rușine, da’ ăștia ca tine n-au așa ceva. Rușinea îi proporțională cu gradul IQ-ului, dar și al EQ-ului.

      Hai că deja intrăm pe de-astea grele, de n-o auzit nici străbunii tăi… 🤣🤣

      4
      10
    • No mă…n-ai dormit azi noapte de grija mea și scrii comentarii la 1 si 14 min noaptea…mai lasă placa cu litru’ de ulei că e perimată .Te lasă nervii prietene …5 zile…raus…medicamente nu că Revisal nu… nasol in concluzie…bine că ai scrisoare din Germania.Vezi pe la spirală ,poate schimbi mantra.

      5
      3
    • Germanu’ nereușit și votantul retardat, care înconjoară biserici în genunchi, în 2024. Mă, să știi că mă lăsau nervii când eram la Romanica . Acuma mi bine, mulțumesc pentru griji. 😘

    • Și zi măh k oa ie…atât te-a ținut neamțu la muncă? 5 zile? A văzut ăla ce papagal cordit ești .Tare in clanță și cu iordane de filozof in bostanul care te apără sa nu iți plouă in gât.Ai invățat și tu 3 lozinci cu ocolitul bisericii,cu psd ul și cu drogurile și prostituția că sunt bune și tot ragi ca măgaru’ la lună pentru un covrig și o sana.Cine te ține pe tine la muncă băh cu impresiile astea beshite in cap.Fraier a fost și românul și neamțul care ți-a pus mistria in mână .fmm de bu lake.

      1
      4
  • Păi nu s-a intors in România (in societate, intre betivi, violenti, mame minore, ci s-a izolat , ca un pustnic, la marginea satului, ar fi vrut daca s-ar fi putut sa își facă casa în pădure), Exact ca și scriitorul care s-a întors în Feldru (Tranzbordare).

    Au nevoie de liniște, acolo se simt bine.
    Numai ca e greu să trăiești din agricultura, uitați-vă la Bodiu (care s-a întors și el din Spania) , cu roșiile de Dumitra, a investit în dolarii și e mai-mai să se lase de agricultură , pt ca nu e plătită cum trebuie.

    E greu și să îți găsești o soție, care să vină acolo la tine, în marginea satului.
    Atenție mare , dacă vrei să rămână cu tine prietena din Onești.
    Ai de ales, chemarea sufletului, liniștea, sau …….,,prietena și stresul cotidian.

    19
    8
    • Eh, nu îți găsești… După ce află satu’, ba chiar și aia din satele apropiate, că vi cu bani, „dă pă” Ieuropa, să vezi cum trag la tine. Ca muștele la 💩.

      Dacă nu, vin soldovencele (că avem destule la Bistriță).

      Doar ipocriții nu văd realitățile…neamului rumanesc.

      9
      8
    • Corect buey Adriane…e greu și o sa fie si mai greu să gasești soție cu inflația asta de pedofili din Olanda,Belgia și Danemarca.Noroc că mulți dintre ei sunt fundași.Măh sociopatule …poi dacă ție îti pute tot ce e românesc și poți vorbi așa ce mai cauti tu sa comunici ceva cu românii si intre români…inseamnă ca si tu ai crescut intr un mediu de betivi violenti ,abuzatori…că de aia esti asa marcat.Cine te-a abuzat? Vecinu? Tatiku?In mintea ta aia blocată nu poti sa intelegi ca aici marea majoritate sunt oameni cu dragoste si respect fața de familie .Or mai fi si tembeli la fel cu ăia care cu care ai avut tu probleme dar nu iti poți permite sa generalizezi la modul ăsta Pe la voi e legalizată pedofilia si promovata,consumul de droguri legalizat .Acolo in weekenduri 90 la suta sunt mangă de beți cazuti pe strazile din zonele cu pub uri.Acolo sunt vitrine cu fiinte umane de vânzare ca animalele in galantare și retele imense de pedofili pe care guvernele de acolo le recunosc ca probleme majore ale societatii.Ia mai controleaza-te la ce vome expui pe aici.

      6
      9
    • @Danezu coclit Ca o ironie, ființele umane care stau în vitrine îs traficare, în marea majoritate, din România și Moldova. De bunii creștini ai neamului ortohoț rumân.

      Nu te teme, mai urcăm un pic dpdv economic și o să vezi și aici ființe în vitrine.

      Mă, dilau, un cetățean din Sud (Olt sau Dolj) și-a vândut propriul copil, pe 2000 de euro. Unuia din Germania. Recent, de câteva luni.

      Despre ce civilizație vorbim?

      Despre civilizația aia care, de 35 de ani, ține în conducerea țării, cu minim 25% nr. de voturi în fiecare legislatură, FSN–> PSDR –-> PSD.

      Lasă-mă cu patrihotisme de-asta, că mi plin podu’.

      De pedofili și de LGBTQ te mai ferești. Da’ de prostie și hoție, mult mai greu. Somn ușor!

      12
      5
    • Da mă coca…și de ce e mai vinovat cetățeanul român (aici măcar esti corect ca spui doar cetătenia) decat neamtul catolic super civilizatul care cumpără un copil cu bani…dacă il intrebi pe pedofilul ăla o sa îti raspunda dupa mintea lui ca pretul i se pare corect.Cât despre ființele( cum le spui tu ),de la vitrine io nu stiu zau …In statele alea civilizate e permis sa se expuna in vazul lumii si pe langa care se plimbă politaii lor,ceva care e rezultatul traficului ilegal? Că tu spui ca moldovencele si româncele sunt ortodoxe si de aia or fi curve.Da ăia care organizeaza ,si iau taxe după ele ce sunt? Civilizati?Nu stiu băi care sunt mai multe dar pe acolo prostitutia e meserie recunoscuta cu carte de munca si statele alea civilizate iau taxe de pe ele.Cine bă mai vinovat sclavul sau stăpânul de sclavi.Oi fi stiind tu ca sunt românce alea …probabil mergi sa vezi unde lucreaza măta.

      3
      4
    • @Danez Coclit De mă-ta nu vorbesc, nici de bine, nici de rău. Deși se vede, după cum scrii, că putea să facă mult mai bine.

      În altă ordine de idei, s-a dovedit că legalizarea prostituției a făcut mai mult bine decât rău. S-a văzut prin taxele pe care statele le adună din activitatea asta, plus că fenomenul este mult mai controlat. Oricum, eu am vorbit de trafic,. Unde, rumânii (creștini, normal) vând rumâni.

      În Românistan, mulți nu plătesc nici contribuțiile obligatorii către stat, pentru un angajat.

      Mă, oligofren, 5 zile am avut contract în Germania. Contract pe care a trebuit să îl intrerup, din motive personale. No, pentru astea 5 zile am primit scrisoare acasă, în Românistan, cu cât am contribuit la statu’ german, în zilele de lucru. La noi, nici nu mi-l băga în Revisal, pentru atâta timp.

      Hai, că oricum n-ai cum să înțelegi. Da’ măcar n-am distrat un pic…

      4
      4
    • Poate ca prietena lui si-a asumat ca il va urma in orice decizie si ca il sustine de multi ani, de cand se stiu…Intamplarea face ca o cunosc. Numai bine! 😉

  • Voi habar n-aveti despre ce vorbiți !
    Mintea voastră nu poate pricepe ca mai sunt oamenii care își trăiesc viața dupa principii și valori foarte diferite de ale voastre .
    Nimeni , niciodata , nu va va putea deschide ochii pentru ca mintea va e încuiată .
    Trăiți , munciți , vă înmulțiți dar trăiți degeaba !
    Spiritual sunteți la nivelul oilor !

    27
    10
    • De acord!
      Oameni care au trait degeaba, rosi de frustrari, arunca cu rahat in altii care au avut curajul sa faca ce-au simtit.
      Acesti frustrati n-o sa inteleaga niciodata de ce curaj si sacrificii este nevoie ca sa realizezi un vis.
      Sunt atat de resemnati in vietile lor mediocre incat unul care indrazneste sa viseze pare nebun, arogant.

      Ce am invatat de la viata e ca niciodata n-o sa te critice cei care au facut mai mult ca tine, doar frustratii care incearca sa te puna intr-o lumina proasta ca sa isi justifice lasitatea si deciziile proaste pe care le-au facut in viata.

      Felicitari celor care inca indraznesc sa viseze!

      27
      6
  • Daca macar jumatate din oameni ar trai asa si ar gandi normal, cu totii din tara am fi/ avea cu/ un alt parcurs !!!

    Va treziti ante comentacii sa bagatelizati si sa radeti , de aceea va merge rau si sunteti plini de ranchiuna !!! Dincolo fiecare isi vede de treaba lui/ ei…aici va doare de ce face vecinul mai intai..de ce ii e bine si nu rau, cum sa inaintam si sa ne civilizam cu asemenea ganduri?

    21
    5
    • „Fără Dumnezeu și fără neam nu suntem nimic”.
      Bine zici !

      God bless you!
      Doamne Ajută

      8
      3
  • Singura mențiune pe care îmi permit să o fac e să măsoare câmpul magnetic de acolo. Am văzut niște cabluri ale unor linii de înaltă tensiune ce trec pe lângă casă. Nu e foarte sănătos pe termen lung.

    4
    2
  • Domnule Chisa, cu tot respectul ,dar mai mult decât bio nu exista…..Noroc cu banii strânși în străinătate ca altfel nu știu cum v ați descurca. Cea ce faceți este hoby .De ce nu faceți agricultura ecologica la Stupini ,pentru ca sigur ar fi mult mai ecologica?(satul de baștină a tatălui dvs.) Plus teren cât vreți….!!¡

    11
    1
  • Asta saracu’ e dereglat.
    Când a ajuns în tari civilizate cu societati bazate pe meritocratie a dat fail.
    Nu si-a gasit locul acolo pentru ca nu era în stare de nimic concret si productiv, ori aia nu stau ca sa-ti dea de mâncare doar ca sa visezi la nemurirea sufletului.
    Daca nu stii sa faci nimic cel mai probabil traiesti de pe social de pe o zi pe alta, ori respectivului nu i-a convenit si s-a întors la origini unde poti sa prostesti lumea înapoiata mintal si dusa prea des la biserica cu „mai mult decât bio”.
    La fraieri merge, astia se arunca ca stiuca la lingura când aud de ceva nemaipomenit, ca dovada ca dupa 35 de ani de democratie înca ne învârtim ca prostii în jurul cozii.

    12
    5
  • Citind commenturile am ramas socat de cat de rai pot fi oamenii! In sectiunea de commenturi e o adevarata telenovela tipic romaneasca de sa moara capra vecinului! Omul incearca macar sa miste, sa faca ceva, isi face un pic de publicitate pentru a avea succes iar leprele si loazele baga strambe si comenteaza de activitatea/afacerea omului. Ia sa va vedeti voi de propriile voastre vieti si invatati sa incurajati oamenii, nu sa ii descurajati cum am fost in general obisnuiti in societatea romaneasca. Cu apreciere si respect se construieste o societate civilizata!

    2
    5
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.