Recomandări Social

Uniforme pentru beneficiarii ajutorului social din Spermezeu. Ce fac pentru banii primiţi

Să munceşti nu e o ruşine, iar când o faci în folosul comunităţii merită să fi mândru, cred autorităţile locale din comuna Spermezeu care le-au făcut veste inscripţionate celor 27 de beneficiari ai ajutorului social. Pentru banii primiţi din partea comunităţii, 140 de lei lunar, oameni din patru sate fac ordine şi curăţenie în comună chiar şi de două ori pe săptămână.

Primarul comunei Spermezeu, Sorin Hognogi, a explicat pentru Timp Online că i-a venit ideea să le facă veste inscripţionate beneficiarilor de ajutoare sociale ca să ştie cetăţenii cine sunt.

„Eu nu ştiu cum fac în altă parte, dar la noi se munceşte pentru ajutorul social, de regulă marţea, dar este perioada de primăvară în care îi aducem şi vinerea şi presteze muncă în folosul comunităţii. Este obligaţia lor potrivit legii. I-am şi îmbrăcat cu veste pe care scrie Legea 416, legea în baza căreai primesc ajutorul social, aşa că trebuie să îşi facă datoria faţă de comunitate. Această obligaţie faţă de comunitate o avem toţi, dar mai ales acei care beneficiază de un sprijin financiar. În momentul în care sunt îmbrăcaţi toţi la fel şi cetăţenii din comună ştiu că aceia sunt oamenii de la ajutor social. Era o perioadă la început când fiecare era îmbrăcat cu ce venea de acasă, iar atunci cetăţenii nu ştiau cine sunt şi ce fac în centrul comunei. Tocmai de aceea am decis să le luăm veste. Toţi cei care nu sunt scutiţi medical de muncă trebuie să lucreze, iar cetăţenii îi tratează cu respect”, a explicat primarul Sorin Hognogi.

De tot ceea ce înseamnă curăţenie se ocupă viceprimarul Marian Timoftei.

„La noi, în fiecare marţi şi vineri începând cu ora 9.00 se prezintă toţi din toate localităţile: Dumbrăviţa, Spermezeu, Sita, Dobricel şi ne apucăm de făcut curăţenie în toată comuna. Acum avem 27 de beneficiari. Sunt oameni care nu au unde să se angajeze, aşa că trăiesc cu ce produc în gospodărie şi mai primesc ajutoare sociale. Lucrează şi 6-7 ore pe zi, cât e necesar. La noi în comună se vedecă se face curăţenie. Şanţurile sunt curăţate, parcul e frumos, baza sportivă are spaţii verzi. Din păcate, oamenii nu prea păstrează, deşi avem coşuri de gunoi stradale”, a spus viceprimarul.

12 comentarii

  • 6 ore pe zi × 2 ori pe săptămână × 4 săptămâni pe lună = 60 de ore de muncă in folosul comunității.
    Oamenii acestia muncesc 60 de ore pentru 140 de lei şi sunt huliți de multi dintre cei care comenteaza pe Timp Online. Că, vai de mine, asistatii sociali traiesc din taxele si impozitele salariatilor.

    • Am vrut să spun 48 ore pe săptămână.
      Mi se pare mie, sau oamenii astia sunt exploatatați? Si mai şi fură munca celor care ar putea fi angajati cu salarii decente la salubrizare?

    • mi se pare mie sau esti un ametit?
      nici sa calculezi nu esti in stare.
      mars la munca, nu la frecat net-ul.

    • @veveritza
      Urcă-te in copac şi vino inapoi numai după ce înveți să conviețuieşti cu oamenii.
      Propozitiile incep cu literă mare !!!!
      Ai dreptate, la Scoala Postliceală de Contabilitate, nu m-au invățat să calculez.
      Nici când am studuat la Copenhagen Business School materiile: marketing, statistică, economie, logistică, nu m-au invătat să calculez………

  • Felicitari Domnule Primar ! As vrea sa fiti exemplu pentru toti primarii ca sa se intre in normalitate si sa se respecte atat legea cat si cetatenii care cotizeaza pentru aceste ajutoare. Ajutorul social nu mai trebuie sa fie mita electorala mascata. In plus, poate asa s-ar hotara unii dintre asistatii cu capacitate de munca normala sa se angajeze sau sa mearga la lucru cu ziua la ferme sau in gospodariile consatenilor ori in alte localitati, pentru ca in prezent nu gasesti un lucrator serios in agricultura sau zootehnie, ori cat de bine ai plati.

  • In ue venitul minim sau ajutorul social cum il numesc romani e de la 700 euro la 3000 euro pe luna de persoana si nu esti obligat sa muncesti . noi suntem mai prosti si ne multumin cu salarile si veniturile astea .

    • du-te bai si plimba-te.
      unde e 3000 de euro ajutorul social?
      în visele tale?
      muncitorul neamt castiga 2500-3000 de euro si trage tare alea 8 ore pentru banii aia.
      adica MUNCESTE, nu merge la munca.
      întreaba-i pe aia care lucreaza la Leoni ca sa-ti faci o parere.
      în plus, conditiile de acordare a ajutorului social nu sunt permisive ca la noi.
      acolo nu toti trântorii stau pe bani frumosi, cu conditia sa voteze din 2 în 2 ani.

    • In Danemarca primesti ajutor social, dar trebuie ca in fiecare lună să dovedesti ca ti-ai cautat de lucru.
      Trebuie să arăți scrisorile (răspunsul) pe care le-ai primit de la firme, pentru ca primăria să vadă, că ti-ai cautat de lucru şi firmele ti-au raspuns (in scris) că nu fac angajări.

    • Adrian c. Am locuit si eu acolo si stiu o gramada de persoane care au muncit cativa ani si au peste 40 si prinesc 11.000 coroane pe luna , acum poate depinde de comuna in care esti

    • @pablo.rebra
      11000 DKK = 6.000 LEI
      Dar banii nu îi cheltui in Romania, îi cheltui acolo, iar preturile sunt de 4 ori mai mari ca in Romania. Acei 6000 de lei in Copenhaga au valoarea a 1.500 lei in Bistrita.
      Un tuns e 120 lei in DKK.
      Un bilet la un meci de fotbal in Liga a II-a costă 60 lei.
      O calatorie cu autobuzul e 15 LEI.
      Un pahar de vin la restaurant e 30 LEI.
      Intrarea la muzeu e 60 de LEI.
      Chiria la un apartament cu 4 camere e 6.000 LEI.
      NU SE TRĂIEŞTE BINE in Danemarca cu 11.000 DKK ( sau 6.000 lei).

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS