Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, spune că SJU mai are deficit de medici pe partea de Primiri Urgențe (UPU). ”Cred că am făcut până acum patru concursuri și nu s-a prezentat nimeni. Mai avem nevoie de un medic radiolog, ca să putem închide linia de gardă creată în UPU la CT”, a declarat el într-o conferință de presă.
”Pe medicină de urgență sunt foarte puțini, este o specialitate grea și tinerii medici nu o aleg la rezidențiat. M-am uitat, anul acesta la medicină de urgență au fost singurele locuri neocupate la rezidențiat. Ca să fie o specialitate atractivă, ar trebui să li se ofere anumite facilități și condiții speciale, pentru că nivelul de stres este foarte mare. Eu încă n-am prins niciun medic din UPU care să iasă la pensie, deci pleacă din UPU după o anumită perioadă. Noi le oferim condiții, locuințe, sporurile sunt maxime. Am discutat cu coordonatorii de rezidențiat din Mureș și Cluj, să îi luăm din rezidențiat, să îi pregătim, să îi aducem la Bistrița. Am reușit să aducem două rezidente de la Cluj, au început să facă gărzi și să sperăm că la terminarea rezidențiatului, pentru un an și jumătate, vor opta pentru Bistrița, ne-ar rezolva în mare parte problema”, a declarat Lazany.
Gabriel Lazany a menționat că ”o altă rezolvare a problemei ar fi fost ceea ce le-am propus medicilor de familie, să vină să facă gărzi în UPU”: ”Vrem-nu vrem să recunoaștem, mare parte din cazurile care se adresează UPU nu sunt urgențe medicale. Atunci, dacă pacienții nu vor să meargă către medicina de familie, am încercat să ducem medicina de familie la pacienți, să le propunem medicilor de familie în UPU ca să dubleze linia de gardă și să preia cazurile de cod alb și albastru, deci cazurile care în mod normal ar trebui rezolvate în prespital, la medicina de familie. Ar fi rezolvat o problemă majoră, o dată că s-ar fi redus foarte mult timpii de așteptare exact la pacienții care sunt cei mai vocali, pacientul cu nemulțumirile cele mai mari este cel care așteaptă foarte mult și aici este vorba de codurile albe și albastre. Din păcate, niciunul nu a vrut să intre în linia noastră de gardă. Le puneam la dispoziție o bază materială performantă, aveau în spate garanția liniei de gardă a medicilor de urgență în cazul în care nu aveau siguranță, plus că noi avem 12 linii de gardă clinice permanente în spital. I-am făcut această propunere și doamnei ministru, să se introducă eventual în lege, să fie obligați să vină în UPU să facă o linie de gardă. Altfel nu văd cum am putea degreva UPU, anul trecut am avut vreo 44.000 de prezentări în UPU. Noțiunea de urgență este foarte diferită de la medic la pacient. S-au deschis centre de permanență, dar adresabilitatea în UPU e la fel de mare. Ne sufocă. De când am modernizat, la UPU Pediatrie am ajuns la 85 de prezentări pe zi”.
Păi cum să nu fie! Sunt doar 11 paturi acolo! Acele 11 locuri sunt depășite! Ditamai județul cu spital județean și doar 11 locuri pentru urgențe? Gândiți și voi oameni buni! Toți putem ajunge acolo în orice moment!
Celelalte paguri sunt duse la medici în blocurile anl
Mergeți în gară și căutați 6 frânți care bat rotile cu ciocanele și i aduceți la ortopedie……așa a facut și Radu Moldovan……a mers în gară și a găsit un franaru care spala vagoane și s a gândit că e bun la aquabis că director…și visul s a împlinit…..că e frate și e doar o coincidență….de IQ
Paradox: E numit director la ape…pentru a spăla…..Bani.