Unitatea de Primiri Urgențe, ”sufocată”. Ce soluții propune managerul SJU Bistrița

Holistic

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, spune că SJU mai are deficit de medici pe partea de Primiri Urgențe (UPU). ”Cred că am făcut până acum patru concursuri și nu s-a prezentat nimeni. Mai avem nevoie de un medic radiolog, ca să putem închide linia de gardă creată în UPU la CT”, a declarat el într-o conferință de presă.

”Pe medicină de urgență sunt foarte puțini, este o specialitate grea și tinerii medici nu o aleg la rezidențiat. M-am uitat, anul acesta la medicină de urgență au fost singurele locuri neocupate la rezidențiat. Ca să fie o specialitate atractivă, ar trebui să li se ofere anumite facilități și condiții speciale, pentru că nivelul de stres este foarte mare. Eu încă n-am prins niciun medic din UPU care să iasă la pensie, deci pleacă din UPU după o anumită perioadă. Noi le oferim condiții, locuințe, sporurile sunt maxime. Am discutat cu coordonatorii de rezidențiat din Mureș și Cluj, să îi luăm din rezidențiat, să îi pregătim, să îi aducem la Bistrița. Am reușit să aducem două rezidente de la Cluj, au început să facă gărzi și să sperăm că la terminarea rezidențiatului, pentru un an și jumătate, vor opta pentru Bistrița, ne-ar rezolva în mare parte problema”, a declarat Lazany.

Gabriel Lazany a menționat că ”o altă rezolvare a problemei ar fi fost ceea ce le-am propus medicilor de familie, să vină să facă gărzi în UPU”: ”Vrem-nu vrem să recunoaștem, mare parte din cazurile care se adresează UPU nu sunt urgențe medicale. Atunci, dacă pacienții nu vor să meargă către medicina de familie, am încercat să ducem medicina de familie la pacienți, să le propunem medicilor de familie în UPU ca să dubleze linia de gardă și să preia cazurile de cod alb și albastru, deci cazurile care în mod normal ar trebui rezolvate în prespital, la medicina de familie. Ar fi rezolvat o problemă majoră, o dată că s-ar fi redus foarte mult timpii de așteptare exact la pacienții care sunt cei mai vocali, pacientul cu nemulțumirile cele mai mari este cel care așteaptă foarte mult și aici este vorba de codurile albe și albastre. Din păcate, niciunul nu a vrut să intre în linia noastră de gardă. Le puneam la dispoziție o bază materială performantă, aveau în spate garanția liniei de gardă a medicilor de urgență în cazul în care nu aveau siguranță, plus că noi avem 12 linii de gardă clinice permanente în spital. I-am făcut această propunere și doamnei ministru, să se introducă eventual în lege, să fie obligați să vină în UPU să facă o linie de gardă. Altfel nu văd cum am putea degreva UPU, anul trecut am avut vreo 44.000 de prezentări în UPU. Noțiunea de urgență este foarte diferită de la medic la pacient. S-au deschis centre de permanență, dar adresabilitatea în UPU e la fel de mare. Ne sufocă. De când am modernizat, la UPU Pediatrie am ajuns la 85 de prezentări pe zi”.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Bogdan

  Păi cum să nu fie! Sunt doar 11 paturi acolo! Acele 11 locuri sunt depășite! Ditamai județul cu spital județean și doar 11 locuri pentru urgențe? Gândiți și voi oameni buni! Toți putem ajunge acolo în orice moment!

  (9)
  • Am soluția salvatoare pentru a completa cu medici

   Mergeți în gară și căutați 6 frânți care bat rotile cu ciocanele și i aduceți la ortopedie……așa a facut și Radu Moldovan……a mers în gară și a găsit un franaru care spala vagoane și s a gândit că e bun la aquabis că director…și visul s a împlinit…..că e frate și e doar o coincidență….de IQ

   (8)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.