Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud este dispus să intre în parteneriat cu universităţile care au extensii la Bistriţa, de stat sau private, pentru ca acestea să îşi prezinte ofertele educaţionale direct viitorilor absolvenţi de liceu la orele de dirigenţie sau chiar într-o caravană comună, a anunţat inspectorul general-adjunct Deac Zoltan.
„Consider, în acest moment, că e o şansă deosebită a elevilor din judeţ de a avea aceste extensii universitare în oraş. Nu toţi elevii optează pentru a pleca din Bistriţa şi atunci şansa aceasta ar trebui exploatată la maxim. În acest sens, eu invit reprezentanţii acestor extensii să vină şi să poarte discuţii cu ei în aşa fel încât oferta educaţională a acestor universităţi să ajungă direct la beneficiari, la elevi. Avem parteneriate cu universitţile, dar le putem face şi mai funcţionale. Noi putem intermedia aceste întâlniri. Se poate în cadrul orelor de dirigenţie, la acele activităţi care au loc în afara orelor de curs ca să nu perturbăm programul didactic. Anumite clase pot fi invitate să viziteze universităţile. O altă oportunitate ar fi acea şansă oferită de Săptămâna Altfel în care se pot organiza foarte multe activităţi”, a spus Deac Zoltan.
Potrivit inspectorului general-adjunct, o idee bună de promovare ar fi organizarea unei caravane comune de către toate universităţile bistriţene în care ele să-şi prezinte oferta de studii.
„Tot în Săptămâna Altfel, elevii pot fi invitaţi la workshop-uri, la seminarii sau cursuri atractive ţinute de colegii din sistemul universitar. Eu aceste posibilităţi le văd în momentul actual, dar dacă există alte sugestii, vă garantez că ISJ este deschis la ele. Cât priveşte orientarea şcolară, ea se face la absolvenţii claselor a VIII-a la dirigenţie. Ei completează nişte chestionare şi din acestea reiese oarecum o imagine a aptitudinilor acestor elevi, dar aici mai e de lucrat, putem îmbunătăţi componenta consilierii. La elevii claselor a XII-a însă trebuie să ajungem direct cu informaţia, majoritatea sunt majori şi atunci e foarte bine ca lor să li se spună foarte exact ce facilităţi şi ce şanse le oferă extensiile bistriţene ale universităţilor”, a spus Deac Zoltan.
Instituţia Prefectului a organizat, miercuri, şedinţa ordinară a Colegiului Prefectural, prezidată de subprefectul Ovidiu Frenţ, ocazie cu care s-a discutat despre instituţiile de învăţământ superior şi contribuţia acestora la dezvoltarea economică şi socială a judeţului Bistriţa-Năsăud. Au fost prezentate instituţiile de învăţământ superior de stat şi private, facultăţile, specializările, cursurile post universitare şi masteratele şi s-a vorbit despre colaborarea cu mediul economic şi instituţiile statului pentru atragerea potenţialilor studenţi şi a integrării pe piaţa muncii a absolvenţilor.
Adaugă comentariu