Actualitate Recomandări

Ce facultăţi au absolvit şomerii. Câte locuri de muncă are AJOFM pentru licenţiaţi

Absolvirea unei forme de învăţământ superior nu i-a ferit de şomaj pe unii absolvenţi din Bistriţa-Năsăud. În baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) sunt înregistraţi aproape o sută de licenţiaţi care nu au reuşit deocamdată să-şi găsească un job.

Potrivit directorului executiv adjunct al AJOFM Bistriţa-Năsud, Angela Koos, în prezent, rata şomajului în judeţ este de 3,39%. În baza de date a instituţiei sunt 4631 de şomeri dintre care 1973 primesc indemnizaţii. Din totalul şomerilor, absolvenţi înregistraţi la data de 27 septembrie sunt 924. Dintre aceştia, 348 primesc indemnizaţii de şomaj, diferenţa de 576 urmând să se prezinte să solicite această indemnizaţie în cazul în care nu urmează o altă formă de învăţământ.

Dintre cei 348 de absolvenţi înregistraţi ca şomeri în baza de date a AJOFM, 91 au studii superioare. Aceştia au absolvit ştiinţe juridice, tehnice, de inginerie, economie, administrative şi marketing. În ce priveşte oferta locurilor de muncă, sunt 45 de joburi în baza noastră de date pentru absolvenţi cu studii superioare, iar din acestea 35 sunt pentru proaspăt absolvenţi în sensul că nu se solicită vechime. Astfel, avem 16 locuri de muncă pentru ingineri pentru domeniile tehnic, industria alimentară, proiectanţi, agenţi de turism, ingineri automatişti. La Bursa Absolvenţilor organizată în 25 septembrie, 38 de absolvenţi cu studii superioare au fost chemaţi la interviu. La această oră nu avem înc date dacă s-au angajat efectiv sau nu”, a spus Angela Koos.

Potrivit directorului adjunct al AJOFM, statul acord diverse facilităţi atât angajatorilor, cât şi absolvenţilor care se angajează. Angajatorii care deţin locuri de muncă disponibile pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ beneficiază de subvenţii pe o perioadă de 12 luni, la încadrarea în muncă pe durată nedeterminată a acestor persoane, începând de la 500 de lei până la 750 lei. De asemnea, absolvenţii care se angajează pot beneficia de prime de încadrare care încep de la 500 de lei şi pot ajunge până la 3500 de lei primă de instalare dacă se angajaeză într-o altă localitate.

„Ar fi de interes să punem bazele unui cadru oficial comun în care atât instituţiile de învăţământ, cât şi reprezentanţi ai mediului de afaceri pentru identificarea tendinţelor viitoare de piaţa muncii pentru a putea anticipa nevoia de formare profesională şi forme de educaţie aşa încât cererea de forţe de muncă să îşi găsească cât mai fidel reprezentare în competenţele dobândite de către absolvenţi”, a spus Angela Koos în şedinţa Colegiului Prefectural în care s-a discutat despre instituţiile de învăţământ superior şi contribuţia acestora la dezvoltarea economică şi socială a judeţului Bistriţa-Năsăud.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS