(FOTO) Anul școlar 2020-2021 a început cu emoții și mai mari din cauza condițiilor diferite în care se vor ține cursurile în pandemie. Școlile din Bistrița s-au pregătit însă ca la carte, au anunțat programul după care intră copiii în săli, iar părinții au știut exact ora la care să îi aducă.
S-a creat puțină aglomerație pe trotuarele din fața școlilor la stradă, dar peste tot au fost polițiști care au dirijat traficul și au supravegheat intrările în unitățile de învățământ.
La Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Bistrița, accesul în școală s-a făcut pe mai multe porți. Copiii și-au pus măștile, și-au luat la revedere de la părinți și au intrat pe poarta indicată unde i-au așteptat doamnele învățătoare. Cei mai mici au fost conduși direct în clase, celorlalți li s-a spus să se îndrepte spre sălile în care știau deja că vor învăța. Părinții cu care am stat de vorbă ne-au spus că au încredere în cadrele didactice, cei mai mulți nu aveau nimic împotriva purtării măștii, ba chiar le-au cumpărat copiilor măscuțe personalizate ca să le facă plăcere să le poarte. Cei mici au mărturisit la rândul lor că abia au așteptat să sune clopoțelul.
La Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare”, în părculețul din față, chiar și părinții au stat la distanță unii de alții. În curte, copiii au intrat pe rând, așa cum li s-a spus, la ora anunțată, bucuroși că a venit începutul anului școlar.
La Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” , la primele ore și pe poarta de pe str. Zimbrului, au intrat în școală elevii din clasele mici. S-au încolonat pe șirul de săgeți, dar cei pe care i-am fotografiat noi au fost obligați să se dea la o parte ca să iasă mașina de gunoi a Supercom, care nici măcar în prima zi de școală nu a putut schimba orarul de ridicare a gunoiului. Părinții și bunicii cu care au venit i-au încurajat și au împărtășit cu ei bucuria începutului de drum.
Cu foarte puține excepții, copiii cu care am vorbit ne-au spus că au așteptat cu nerăbdare să înceapă școala, părinții și bunicii de asemenea, iar profesorii aveau cu toții pe față zâmbetul care arăta bucuria revederii.
Le dorim tuturor un an bun, cu succese în activitate și multă sănătate!
Îmi curg lacrimi…nici nu știu de ce…de bucurie, de furie, de deznădejde, de speranță. Privit din exterior cu mentalitatea de acum un an…este foarte trist să vezi acei pui de om că nu pot să interacționeze normal…
Am stat de vorbă cu mulți copii, dar nu am reprodus aici toate discuțiile. Să știți că mulți dintre ei înțeleg foarte bine că trebuie să aibă grijă de sănătatea lor și a familiilor. Unii sunt chiar mândri cu măscuțele și nu văd motivul pentru care ar trebui să le inserăm în minte tot soiul de suspiciuni că nu ar trebui să le poarte. Va trece și această perioadă atipică pentru toți dacă avem puțină grijă unii de alții. Cu optimism totul trece mai ușor.
Corect, doar credința, speranța, „luminița de la capătul tunelului”… , ne fac să mergem mai departe. Faptul că mai există „omenie” printre apropiați, profesori, vecini, colegi, prieteni, căci dacă ne bazăm pe autoritățile centrale și locale….apar doar condiții, soluții nu prea.
@d-na Cristina, nu stim daca situatia atipica nu se vrea tipica.Copiii trebuie sa inteleaga inainte de toate ca nu este normal sa porti ceva care poate nu prea ajuta.poate fac bine sau rau..curios ca in perioada de urgenta mastile nu erau obligatorii… Vechea ordine mondiala a unui popor crestin nu trebuie inlocuita cu noua normalitate (apare des in multe reclame aceasta lozinca), pentru ca in citiva ani mentalitatea de acum un an a lui El va disparea.
da, e plat…dar de ce intrebi?
URA, a inceput scoala. Dar ura, sa terminat?
Sigur sînt multe incertitudini, dar nici nu putem neglija pericolul.Se stie ca prevenția e mai bună decât o mărire a numărului de îmbolnăviri. Copiii din ziua de azi sînt deștepți și dacă li se explică eu cred ca înțeleg. Doamne ferește de mai rău.
Motto:
,,Caracterul însă al unei şcoli bune e ca elevul să înveţe în ea mai mult decât i se predă, mai mult decât ştie însuşi profesorul.Odată interesul inteligenţei trezit pentru obiecte, odată simţirile sau judecata deprinse la observaţie, elevul ajunge prin proprie gândire la rezultate cari nu stau în carte. Dar să lăsăm aceasta, destul că şcoala n-ar trebui să fie o magazie de cunoştinţe străine, ci o gimnastică a întregei individualităţi a omului; elevul- nu un hamal care-şi încarcă memoria cu saci de coji ale unor idei străine, sub care geme, ci un om care-şi exercită toate puterile proprii ale inteligenţei, întărindu-şi aparatul intelectual, precum un gimnast îşi împuterniceşte pân-în gradul cel mai mare aparatul fizic, fie-n vigoare, fie-n îndemânare.”
(Mihai Eminescu, – „Educație și învățământ” , ziarul TIMPUL, 12 iulie 1880)
Deschiderea anului scoalar este una dintre cele mai mari provocari anuale ale parintilor si copiilor deopotriva. Anul acesta, provocarea este si mai mare. Vestea buna este ca exista multe lucruri pe care parintii le pot face pentru a sprijini si pregati copiii si adolescentii pentru intoarcerea la scoala in timpul pandemiei COVID-19. Dar asta nu e suficient. Pentru a face fata nevoilor impuse de sistemul hibrid de educatie (scenariul galben) e nevoie in primul rând de revizuirea programei școlare și simplificarea acesteia, formarea profesională a viitorilor pedagogi, consolidarea capacităților institutiilor centrale si judetene din domeniul învățământului si nu in ultimul rând asigurarea finanțării în proportie de 6% din PIB pentru educatie, conform legii învățământului în România.
URA, a inceput ura?
Incetati sa vedeti ?
Da mai lasa-ti-o naibii cu mascutele voastre cu tot! Doar creati un fals sentiment de siguranta! Singurele protectii sigure sunt mastile de gaze militare sau cele profesionale (cum au vopsitorii auto de ex.). Voi cei din presa pentru asta ar trebui sa militati, daca tot vreti sa faceti ceva cum trebuie, si nu pentru prostii gen mascute. Vom fi protejati cu adevarat doar atunci cand toti copiii vor intra in incinta scolii cu masca de gaze pe figura!!
Ca purtator de ochelari pot sa confirm ca oricat ai aranja mastile lu peste prajit tot scapa un 10% din respiratie pe langa, care mai intotdeauna abureste ochelarii.
Acum ganditi-va ca intr-o clasa de copii 10% ar echivala unui timp de expunere de 5 minute in care toti copiii nu ar avea panaramele alea de carpe pe fata. La cat de contagios e virusul, ce rost mai au, nu stiu zau, ca mai ca imi vine sa cred ca mai mult rau fac decat bine. Dar sunt sigur ca o sa se gaseasca destui savanti care o sa ma combata stiintific in ideea ca totul e sigur si ca sa stam linistiti ca stiu altii (presa) mai bine ce e bine si ce e rau pentru noi. Parca si vad cum voi fi infierat cu manie proletara, dar putin imi pasa, doar mi.am permis si eu sa imi expun parerea pe un spatiu virtual privat.
Sanatate maxima si pensionare anticipata va doresc!