Cultură

„Uriaşii blânzi” s-au împrietenit cu cei mici. Elefanţii, atracţia circului sosit la Bistriţa (FOTO)

Elefanţii sunt supranumiţi "uriaşii blânzi" fiindcă, deşi sunt cele mai mari animale terestre, sunt fiinţe sensibile şi au un puternic simţ afectiv. Două exemplare frumoase pot fi admirate deja în parcarea dintre magazinele Kaufland şi Ldl, unde Circul Gartner şi-a stabilit cartierul general. De joi până duminică sunteţi invitaţi în arena circului pentru spectacole de zile mari.

Elefanţii sunt cele mai mari animale terestre. Cântăresc mai multe tone şi sunt supranumiţi „uriaşii blânzi” întrucât sunt fiinţe sensibile cu un simţ afectiv dezvoltat, trăiesc în legături strânse cu membrii familiei şi cu ceilalţi membri ai turmei. Din păcate, aceste animale au fost vânate de om fără milă pentru incisivii lor, pentru fildeşul preţios şi numărul lor a început să scadă alarmant.La noi în ţară pot fi văzuţi în grădini zoologice sau la circ. Cum Bistriţa nu are o grădină zoologică, singura ocazie este atunci când vine circul în oraş.

De data aceasta, Circul Gartner din Germania a adus două frumoase exemplare de elefanţi pe care îi puteţi admira pe Calea Moldovei, lângă magazinul Lidl. Foarte prietenoşi, elefanţii au ieşit miercuri după-amiaza la soare şi au „socilizat” cu copiii veniţi în număr mare să-i vadă. Şi-au întins trompele în căutare de ceva bun, dar când cineva a încercat să-i apuce de ele s-au retras supăraţi.

Merită să ştiţi că masculii din specia elefantului african pot depăşi greutatea de 6 tone. Capul poate avea un sfert din masa corpului. Fildeşii elefanţilor sunt dinţi alungiti, incisivi modificaţi, care sunt folosiţi pentru scoaterea rădăcinilor din pământ şi pentru decojirea pomilor.  Capul elefantului este susţinut de un gat scurt, puternic. De aceea elefantul nu poate să-şi aplece capul pentru a aduna hrană. Această deficienţă a fost înlăturată de procesul de evoluţie prin dezvoltarea trompei, rezultată din alungirea buzei superioare musculoase şi a nasului. Acest organ admirabil al elefanţilor este constituit din mii de muşchi şi este utilizat pentru o sumedenie de lucruri, printre care culesul fructelor, aspiraţia apei, ruperea crengilor şi săpatul rădăcinilor. Trompa este sensibilă atât la mirosuri cât şi la pipăit, elefanţii o folosesc atât la indentificarea unui elefant străin, cât şi la transmiterea salutului membrilor familiei sau la mângaierea perechii dorite.

Circul Gartner va susţine spectacole la Bistriţa de joi, 3 aprilie, până duminică 6 aprilie. Zilnic e un singur spectacol de la ora 18.00, cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică atunci când sunt programate spectacole de la 15.00 şi 18.00.

elefanti 2 elefanti 3 elefanti 4 elefanti 5

2 comentarii

  • multumim liberalilor, pesedistilor si nu in ultimul rand pedelistilor pentru acest mare sacrificu facut populatiei sa ne aduca iar circul in bistrita! (asteptam sa va trimiteti pe cei mai buni pe care-i aveti pentru numere de papagali, fazani si …boi

  • Fiindca a venit vorba de trompa, folosita ca ajutor pentru hranit, cica un elefant a zarit un barbat gol-pusca ce se pregatea de scaldat. Curios, l-a intrebat:
    ” Omul lui Dumnezeu, da’ explica-mi – cum de reusesti sa-ti duci mancarea la gura cu o „trompa” atat de mica ?!? „

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS