Preşedinţii secţiilor de votare din zona Bistriţei au fost chemaţi, joi, la instruire pentru alegerile de duminică. Şedinţa a avut loc în cortul de pe pietonal într-o atmosferă similară cu cea din saună. Cei care răspund de corectitudinea procesului electoral au primit materialele de care au nevoie duminică, telefoane şi multe sfaturi din partea Instituţiei Prefectului, a Biroului Electoral Judeţean, a Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa-Năsăud şi a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Primul li s-a adresat subprefectul Ovidiu Frenţ care le-a mulţumit preşedinţilor secţiilor de votare şi locţiitorilor acestora pentru că au ales să se implice, din nou, în procesul electoral.”E cald şi aici, creşte temperatura campaniei, iar din punctul de vedere al climei ne îndreptăm spre un vârf de temperatură duminică. Noi totuşi sperăm să fie trecută această perioadă cu bine. Vreau să vă felicit că aţi fost demnaţi preşedinţi şi locţiitori. Chiar dacă mulţi aţi mai îndeplinit această calitate vă rog să fiţi atenţi fiindcă sunt multe elemente de noutate, nemaivorbind de cei care exercitaţi pentru prima oară calitatea de preşedinte sau de locţiilor al secţiei de votare. Noi încercăm să transformăm însă această calitate în una permanentă în crearea unui corp profesional şi profesionist al celor care conduc scrutinul din secţia de votare. Aşa cum ştiţi, de anul trecut funcţionează Registrul Electronic Electoral. Avem de câteva săptămâni şi un birou al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) la nivelul judeţului. A fost, în urmă cu o lună, un program de instruire al AEP la care au participat cei care nu au mai îndeplinit calitatea de preşedinte sau locţiitor. Deci iată că toate aceste lucruri converg către profesionalizarea actului de conducere a scrutinelor şi care în viitor va sta la baza selectării dumneavoastră dacă vă veţi desfăşura, bineînţeles, activitatea fără probleme pentru a fi selectaţi şi la viitoarele scrutinuri”, a spus Frenţ.
Potrivit subprefectului, începând de vineri, Instituţia Prefectului va trimite, pe rute, toate materialele necesare procesului de votare.
„Tot de atunci veţi intra în activitate practică. Vineri veţi convoca toţi membrii biroului scţiei de votare, veţi fi duminică începând cu ora 6.00 în secţia de votare până la încheierea procesului după care veţi veni la Sala Polivalentă unde se relochează BEJ, Judecătoriile şi Direcţia de Statistică. Vreau să vă spun că aveţi o foarte mare responsabilitate. Chiar dacă noi suntem o democraţie tânără, aşa cum a spus Joe Biden, cred că putem demonstra, cu fiecare scrutin, că facem un pas în plus pentru consolidarea tinerei noastre democraţii. Pe lângă asta, responsabilităţile dumneavoastră legale sunt şi de natură să vă protejeze dacă le îndepliniţi aşa cum trebuie pentru a nu fi pasibili de contravenţii sau cazuri care pot merge pe latura penală. Eu nu cred că se va întâmpla acest lucru. La ultimele scrutinuri, judeţul nostru nu a avut probleme şi sper ca şi de data aceasta procesul să se desfăşoare în mod corect, legal, transparent”, a spus subprefectul Ovidiu Frenţ.
El a mai precizat că fiecare preşedinte şi locţiilor va fi remunerat cu câte 85 de lei/zi pentru cinci zile, ceea ce înseamnă 425 de lei de persoană. Din această sumă, se va reţine însă impozitul pe venit, iar pentru cei care nu au alte venituri şi contribuţia de asigurări sociale. De asemenea, orice transport efectuat pe cheltuiala celor implicaţi în procesul de votare va fi decontat de Instituţia Prefectului. Toate plăţile vor fi făcute o singură dată, la începutul lunii iunie.
Adaugă comentariu