Actualitate

Urşii au dat năvală pe străzile Bistriţei. Cerşetorie agresivă sub masca păstrării tradiţiilor

Cu toate că umblatul cu Ursul este o tradiţie de Anul Nou, la Bistriţa au apărut aşa-zişii colindători mascaţi care umblă pe străzi şi cer bani cu insistenţă de la trecători. Aşa s-a întâmplat şi în zona Gării, mai precis în faţa magazinului Winmarkt, unde un membru al grupului pur şi simplu trăgea de mânecă persoanele care ieşeau din complex ca să le dea bani „urătorilor”.

În ultimii ani, colidatul pe străzi şi printre blocuri a devenit o formă modernă de cerşetorie, aproape agresivă. Sub masca păstrării unor obiceuri care nu au nimic de-a face cu semnificaţia creştină a sărbătorii Naşterii Domnului, tot mai multe persoane încearcă să câştige bani pretinzând că le urează oamenilor sărbători fericite, iar autorităţile nu intervin aproape niciodată.

14 comentarii

 • Traditie???? Asta e golaneala!!! Ar trebui interzis acest lucru. Orine civilizam ori ramanem prosti. Cum sa umbli in pielea unui urs pe strazile orasului???? Este indemnul la cruzime impotriva animalelor???

 • Nu știu dacă sunt mai agresivi decât vânătorii. Măcar ăștia nu par niște autoînchipuiți cu tot felul de pretenții culturale.

 • Sub masca tradiţiilor şi mercantilismului hrăpăreţ se arată peste tot o altă faţă a sărbătoririi Naşterii Domnului nostru Isus Cristos, în curtea muzeului, pe străzile oraşului, în magazine, dar nicăieri nu se explică adevăratul sens al sărbătorii Crăciunului, poate nici la Bisericile creştine. Doar unii, care organizează acţiuni de dărnicie, de ajutorare a nevoiaşilor, cam o singură dată pe an, fac ceea ce ar trebui să se facă zilnic, dar nu cum fac unele partide, care le dau peştele gata prăjit, în loc să le dea undiţa, să înveţe cum se câştigă pâinea cea de toate zilele (nu m-am referit aici la cei care într-adevăr nu pot să-şi câştige singuri existenţa).

 • Parca erau câțiva care spuneau ca sunt cam multi ursi ca dau navala in orase si ca trebuie impuscați. Pai sa inceapa vanatoarea!

  • Astea sunt ciori, nu specie protejata ca si ursul! Da nu’i bai ca e zezonul deschis…mai bine vine Harjoaba sa vaneze si corvide ca are oricum cota obligatorie de recolta!

  • Nu te obligă nimeni să-l primeşti, doar dacă ai conştiinţă de creştin, aceasta te obligă să-ţi faci datoria de a îndeplini porunca lui Dumnezeu, de a-i da ceea ce se cuvine slujitorului Domnului (leviţii, n-au primit parte din pământul făgăduinţei, din moştenirea Tatălui Ceresc, deoarece au fost aleşi să-L slujească), iar preoţii, pastorii, predicatorii sunt urmaşii leviţilor, şi aceştia trebuie să trăiască, au nevoie şi ei de hrană materială, nu numai de cea spirituală. La unele confesiuni nici nu merge preotul „în 2 ianuarie” (de fapt ar fi în 6 ianuarie de Bobotează, dar n-ai de unde să ştii, deoarece nici nu cauţi să-L cunoşti pe Creatorul şi Domnul tău), ci enoriaşii confesiunii îşi gac datoria din conştiinţă creştinească.

 • In Bistrita, nu a fost niciodata obiceiul uratului cu ursul, nici de Craciun, nici de Anul Nou. Cei pe care-i vedeam, in urma cu ani, erau veniti din Moldova. Invitati-i sa ureze acolo unde exista aceasta traditie!

 • astia-s fomisti analfaBETI de prin Vaslui și Botșeni, care în migrația lor de sute de ani au umplut, poluat și furat Ardealul, pângărindu-l.
  Cu de-aștia, ți-i rușine că esti român.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.