Recomandări Social

Urșii fac prăpăd în județ. Aproape în fiecare zi atacă gospodăriile oamenilor (FOTO)

În județul Bistrița-Năsăud sunt peste 630 de urși, potrivit ultimelor evaluări făcute anul trecut, de patru ori mai mulți decât au stabilit specialiștii că ar fi efectivul optim. În ultima perioadă, animalele atacă aproape în fiecare zi gospodăriile oamenilor și fac prăpăd printre vite. Autoritățile nu fac față solicitărilor de a trimite în teren comisii de evaluare a pagubelor.

”Avem cunoscutul caz de la Milaș unde ursul a omorât porci domestici, oi și viței. Avem un nou caz la Șieu Odorhei unde ursul a atacat un vițel. Din păcate, în ultima vreme se constată o coborâre altitudinală din zona de munte specifică mediului lor în zonele de câmpie din diverse motive. Unul poate fi creșterea numărului de exemplare încât fiecare își creează arealul lui și nu se deranjează unul pe altul. În ultimii ani, nu s-au mai recoltat urși. Se pare că unii dau dovadă de un comportament anormal, agresiv, se apropie mult de mult de localități, de animalele de pe pășuni și toate acestea duc la pagube. Cred că microciparea urșilor ar fi utilă. S-ar vedea mobilitatea lor fiindcă se știe cxă parcurg distanțe impresionante. S-ar putea vedea multe aspecte din viața lor și s-ar putea lua măsuri mai adecvate”, a spus Daniel Pop, șef serviciu la Garda Forestieră Bistrița care răspunde și de vânătoare.

Potrivit acestuia, fondurile de vânătoare sunt date unor gestionari care trebuie să se ocupe de animalele sălbatice din areal: ”În cazul ursului, lucrurile sunt un pic mai delicate. Uneori nu se recomandă aport de hrană suplimentară în cazul lor. Ei trăiesc cu hrana pe care o găsesc în pădure spre deosebire de mistreț sau căprior cărora trebuie să le administreze hrană suplimentară”.

 

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman, a spus că, în prezent se face o evaluare a carnivorelor mari, urși, lupi, râși și pisici sălbatice, specii strict protejate la nivelul UE: ”Așteptăm ca, la sfârșitul lunii mai 2019, toți gestionarii să ne anunțe rezultatele evaluării care s-a făcut cu voluntari, dar și cu reprezentanți ai Agenției Naționale de Arii Naturale Protejate și alte instituții ale statului. Aceste informații le vom înainta Ministerului Mediului și Agenției Naționale de Arii Naturale Protejate. Spre deosebire de anii trecuți se va mai face încă o evaluare în toamnă a acestor specii strict protejate ca să vedem exact evoluția lor”.

El a spus că, din cauza pagubelor făcute în gospodării la porci, oi și cai, s-au dat anul acesta derogări de la directiva europeană pentru recoltarea a două exemplare de urs carpatin și pentru doi lupi: ”Am avut și două sesizări că au atacat cetățeni, una pe 112, un cioban aflat la liziera pădurii și un cetățean din Năsăud rănit de urs. Cum nu s-au mai acordat cote de derogare ca până în 2015, a crescut numărul de urși. S-a dat un singur ordin de ministru pentru întreaga țară pentru 140 de exemplare de urs. Încă nu au fost recoltate cele 140 de exemplare”.

Garda Forestieră Bistrița a făcut, anul trecut, șase controale la gestionarii fondurilor cinegetice cu privire la respectarea clauzelor contractuale și 157 acțiuni de evaluare a trofeelor de vânat. De asemenea, a  verificat 6 solicitari privind reașezarea/suplimentarea cotelor de recoltă și 37 de solicitări de constatare și evaluare a pagubelor cauzate animalelor domestice și culturilor agricole, de speciile din fauna de interes cinegetic. Au fost întocmite patru procese verbale de constatare a contravențiilor cu o valoare a amenzilor de 3.000 lei.

Într-o conferință de presă recentă, președintele Partidului Verde Bistrița, Marius Bălan, el a explicat ce anume îi determină pe urși să coboare înspre comunitățile umane: ”Se fac proiecte pentru pârtii de schi. Drujba, mașinile 4×4 au acces pe toți munții, în toate județele. APM-urile dau aprobări fără a calcula amprenta asupra mediului, lizierele pădurilor sunt ocupate de construcții, de parcări, de pensiuni. Toate acestea duc la presiune pe carnivorele mari. Pe săraci îi vezi toată vara până toamna târziu cu gălețile invadând pădurile până în zona de hrană a urșilor. Nu mai rămâne boabă de mure, de fruct de pădure și de ciuperci. Vedem și la linia ferată de la Bistrița, aici, spre Livezile, coadă de găleți, lume multă cu ciuperci. Ursul nu face altceva decât să lupte pentru supraviețuire. Acum 100-200 de ani, sașii plantau și replantau pe două-trei rânduri meri, peri și pruni ca să țină urșii la distanță. Aveau ce mânca urșii în special din august când se coceau aceste fructe. Sașii nu se ocupau cu strângerea fructelor de pădure că aveau propriile vii și vinul extraordinar, Steiningerul renumit. Sașii erau mai inteligenți decât tot Ministerul Mediului care face acum programe”.

Etichete

18 comentarii

  • derogare europeana doi ursi si doi lupi…
    poi lupii au fost prinsi….. dragnea si mazare…
    ursiii si ei vin…melescanu si dan…si cu restul ce facem, chiar i lasam sa ne manance de vii?

    • celor ce nu fac fata glumelor si a dat minusuri: a fost doar un pamflet si orice asemanare cu realitatea nu e doar intamplatoare!

  • Defrisarile ilegale nu le opreste nimeni, bistrita e rasa, in 10 ani mergem cu umbrela pe munte ca sa avem umbra.
    Recoltarea ilegala de ciuperci si alte fructe de padure poate fi controlata de ovoalele silvice, dar ei se multumesc cu spaga.
    Niciunde in aceasta tara nu am vazut un padurar sa opreasca pe cineva cu o galeata plima de ciuperci sa o cantareasca si sa dea amenda.
    Sa ne indreptam atentia spre adevaratele cauze.

    • Bibicule eu cred ca tu esti padurarul din „Desculț” al lui Zaharia Stancu! Cum sa amendezi pe cineva ca culege ciuperci sau fructe de padure?

  • BIBICULE ai totala dreptate. Pt cei care sunt habarnisti precum rabinul ROMSILVA este administratorul fondurilor silvice dar si a bunatatilor care se gasesc in -transa. Adica fructe de padure, ciuperci, bureti etc. Legea spune clar ceea ce se poate culege si cum se poate culege. Pe vremuri exista foarte bine organizat CENTRE de recoltare a FRUCTRELOR de PADURE. Era si la B-ta asa ceva langa fosta fabrica de lapte. Sigur ca in prezent totul este praf si nefunctional. Legea insa exista dar nimeni nu o aplica.

    • Bai closet, niciodata de cand e lumea lume nu a fost interdicție la cules de ciuperci sau fructe de padure! Te dai tu intetesant dar esti prost de ragi! Pentru ce erau centrele alea? Sau pentru ce sunt si acum? Sunt pentru cei care doresc sa valorifice si care nu vor sa stea pe marginea drumului ca sa vanda nu pentru cei care culeg pentru consum propriu! Căcănarule te dai mare desept! Vai de capul tau!

    • Toată lumea se leagă de ciuperci și fructe de pădure. Dar cu defrișările cum rămâne?! Nu este destul ca habitatul lor este distrus de calamități, dar mai este defrișant și de noi, și încă IN PROSTIE!‍♀️ Cum sa nu coboare ei când se aude peste tot numai sunetul drujbelor?! A, și încă ceva: dacă noi le vânam căprioarele și mistreții pentru ca mai nou nu ne mai place carnea de la animalele domestice, normal ca ei ne ataca oile, vitele și așa mai departe. Și-au schimbat și ei gusturile așa cum am făcut și noi. In concluzie, nu ar trebui sa ne plângem și sa dam vina unii pe alții pentru ca așa nu rezolvam nimic. Ar trebui in primul rând de la noi sa vina schimbarea, pentru ca, după cum spune și proverbul “niciun dat nu-i fără căpătat”.

  • În Desculț pădurea este de salcâm, este deliormanul, pădurea nebună, pădurea teleormăneană formată din plopi, ulmi și rugi, adică pădurea care urmează să fie și la noi. Cu Ioan Deneș, devenit între timp mare catolic, sper să reușim. Vă avertizez însă că pădurarul Ghiță din Desculț dădea din fișteica lui de pădure doar crengile și primea la schimb o gâscă. După cum îl văd că gândește, Rabinul este un fel de Țiță Uie, de Zgămâie, de Ovedenie, un fel de Ududui stupid… adică dragnihoțul bistrițean avant la lettre. Doamne, iartă-l!

    • Era pa dure de salcam cu floricele galbene si albe si cu frunze verzi! Boilor care sunteti in frunte cu Marius Balan zis closet nimeni nu poate sa interzica cuiva ceea ce debitati voi handicapati mintali si oligofreni ce sunteti!

    • Revin: Era pădure de salcâm cu floricele galbene și albe și cu frunze verzi! Boilor care sunteți conduși de Radu Moldovan, nimeni nu poate să interzică cuiva ceea ce debitați voi handicapați mintali și oligofreni ce sunteți – mie îmi plac pleonasmele – nimeni în afară de PSD la Bistrița!

  • Zaharia Stancu spune așa în Desculț: Odată cu pieirea pădurii pier și hoții! Eu sper ca nemții să taie la rândul lor toată Pădurea Neagră, numai ca să ne facă nouă în ciudă, numai ca Dunărea să nu mai aibă nici de unde să poată izvorî.

  • Cititorule ; cand afirmi o asemenea enormitate in cele spuse de tine, reiese incapacitatea ta intelectuala de cunoastere in profunzime a marelui dar Dumnezeiesc din padurile Romaniei. Te indemn sa cauti pe internet documentarele BBC intitulate WILD- CARPATHIA regizate de inimosul CHARLIE OTTLEY care iubeste natura, animalele si Romania. Si printul Marii Britanii excelenta sa CHARLES ne roaga sa fim cu ochii in patru in a proteja unicitatea acestei tari. Adica peste 40 la suta din populatia de ursi si rasi a Europei. In afara de cei descrisi, sigur ca mai sunt si alti iubitori de animale si de MEDIU. Ce ar fi ca tu sa-i dai in judecata pe toti acestia si sa le ceri daune materiale ? Ar fi bine sa te concentrezi pe cauzele care duc la unele atacuri si pierderi cauzate din cand in cand si sa ceri rezolvarea lor asa cum se stie mai bine dar fara sa fie impuscate si terorizate animalele. Concluzia; omul urca tot mai sus(in munti) ursul coboara tot mai jos(printre noi). Nu are de ales pt. ca omului nu-i pasa de nimic.

  • Rabinul este foarte ușor de comparat. Ai putea să-l compari cu mătușa Uțupăr, cu Băzărca și cu celelalte neamuri de pe malurile Călmățuiului. Și mai bine poți să-l compari cu Gheorghe a lui Udubeașcă a lui Marin Preda. Ca să nu greșești prea mult este bine să-l compari numai cu consilierul lui Radu Moldovan din Bistrița, cunoscut la rândul lui tot sub numele de Rabinul și el.

  • „Ascultaţi o poveste care n-a fost poveste:
    — Du-te, Darie, şi culege din pădure o căciulă de bureţi, că n-avem ce arunca în oală.
    — Mă duc, mamă. — Culege şi-un braţ de uscături.
    — O să culeg, mamă…
    Urc dealul, străbat câmpul, ajung la pădure şi pătrund în întunecimea ei jilavă şi răcoroasă. Culeg bureţi. Aplouat de curând şi pădurea e plină de bureţi. Îi pun în oală. Adun ramuri subţiri, aproape putrede, din iarba pădurii. Fluieră mierlele. Cucul îşi strigă singur numele. Adie vântul şi pădurea vuieşte, vuieşte… Aş vrea să mă întâlnesc cu zâna pădurii. Ori cu piticul cu barbă. În basme, copiii, dacă umblă singuri prin pădure, se întâlnesc cu zâne ori cu pitici cu barbă şi aceia care nu sunt cuminţi dau peste Baba Cotoroanţa, muma pădurii, care are nasul căzut peste gura ştirbă şi gheare în loc de degete. Eu sunt cuminte. N-am s-o întâlnesc pe Cotoroanţa…
    — Ce cauţi în pădure, mă?
    — M-a trimis mama să culeg o poală de bureţi, nene Oarţă.
    — Dar cu surcelele astea ce este?
    — Să facem foc, să fierbem oala cu bureţi.
    — Pune bureţii jos. Aşa. Şi surcelele… Oarţă Gaţ, paznic al pădurii boierului, calcă cu picioarele bureţii. Îi striveşte. Îi face una cu ţărână. Risipeşte surcelele pe care, târându-mă pe genunchi, le-am adunat una câte una cu atâta trudă…” (Zaharia Stancu – Desculț, pagina 640)

  • Lume multa, oameni putini, ca si geniul de la itrsv cu ciparea. Ce rezolvi daca ii pui microcip? Ala nu e un emitator ca sa stii pe unde umbla dihania. Ca sa ii citesti cipul trebuie sa fii la 10 cm de urs, deci dupa ce prin absurd reusesti sa ii tranchilizezi pe toti ca sa le pui microcip, cand ai un atac cauti ursii din zona, ii tranchilizezi iar ca sa le citesti microcipul si ce ai rezolvat? Esti sigur care e cel cu atacul? Ma indoiesc. Si ar trebui multicipata si ursoaica in aparatul reproducator ca sa iasa puii gata cipati, ca doar nu o sa o tranchilizezi in fiecare an. Dar parca vad ca cineva va face bani frumosi si cu afacerea asta. problema e ca ursului nu ii mai e frica de om si prinde de la an la an tot mai mult curaj. Geniile insa mereu vor cauta solutii in care sa castige bani gen microcipare. propun crotaliu in urechi ca e si mai ieftin si cu putin noroc vezi cu binoclul numarul de pe crotaliu, exact ca la vaci. Iubitorii lui peste prajit! ce doamne cauta si ala la itrsv?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.