Social

Ursul a ajuns și pe ulițele satului Mureșenii Bârgăului

Locuitorii comunei Mureșenii Bârgăului au fost alertati, miercuri seara, prin Ro Alert cu privire la faptul că un urs a fost văzut în zonă de către o persoană care a semnalat acest aspect la numărul de urgență 112.

Oamenii au fost îndemnați să-și ia măsuri de autoprotecție.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului BIstrița-Năsăud, avem de patru ori mai multe exemplare de urși decât au stabilit specialiștii de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice Brașov că ar fi efectivul optim pentru zona noastră. La evaluarea carnivorelor mari din primăvară au fost observați 682 de urși, efectivul optim pentru zona noastră fiind 156 de exemplare, stabilit de ICAS Brașov în 2004.

Considerate carnivore mari, urșii au făcut pagube atât anul trecut, cât și anul acesta. Reprezentanți ai APM Bistrița-Năsăud au fost chemați să participe anul trecut la 32 de comisii de constatare și evaluare a pagubelor produse de urs, lup și mistreț, iar anul acesta din ianuarie și până în august la 64 de comisii, în 34 de cazuri pagubele fiind provocate de către urși.

Cu procesele verbale de constatare a pagubelor, administratorii fondurilor de vânătoare sperau să primească aprobare să-i împuște.

”În anul 2018, au fost acordate 6 derogări pentru patru urși și doi lupi, iar anul acesta pentru un singur urs și pentru doi lupi. E o problemă cu aceste specii pentru că UE le protejează și nu se pot face vânători decât cu aprobare specială de derogare de la directivă, semnată de ministrul Mediului. Conform Ordinului 1169/2017, gestionarii fondurilor de vânătoare înaintează Ministerului Mediului procese verbale de constatare a acestor pagube, puncte de vedere comune exprimate de către APM și Garda de Mediu, le analizează și dă sau nu derogarea de recoltare sau relocare. Este o problemă pentru că, în ultima perioadă s-au produs pagube asupra stupilor de albine, duminică a fost Ro-Alert în localitatea Cușma pentru un urs intrat în intravilan, iar în ultima perioadă însă nu s-au acordat derogări de către Ministerul Mediului pentru urs și lup, deși au fost 13 solicitări din partea asociațiilor cinegetice”, a spus Sever Roman.

Șeful APM Bistrița-Năsăud a spus că își dorește să nu se ajungă în situația în care viața oamenilor să fie pusă în balanță cu protejarea acestor specii, dar a menționat că decizia nu este în mâinile sale.

Foto cu caracter ilustrativ

7 comentarii

 • Ursule-brun, nevânat,
  De cobori la noi în sat
  Adu și un cap de cerb
  Că va fi trofeu superb.
  O să-l batem în perete,
  Lângă buhă sau herete.
  Altfel cei de pe Bârgaie
  Te vor împușca de voie
  Și vor ține și-un discurs
  Că ne-au apărat de urs,
  Șefi de trib și de partid,
  Ce vând codrii de molid.
  Șefi de partid — țapinar,
  Ce vând codrii de stejar.
  Șefi de trib, nu pădurari.
  Ca la noi, nici la bulgari!

 • Aplicația Ro-Alert stresează!
  Zi de zi te sperie că vine ursul, că vine lupul, că vine ploaia, că vor fi inundații, că vine viitura, avalanșa, că vine APOCALIPSA!
  A făcut cineva un studiu referitor la impactul asupra psihicului uman a acestei aplicatii?
  Să fi terorizat în fiecare zi, să trăiești cu teamă, stres, într-o continuă stare de alertă?
  Să fi îngrijorat, speriat tot timpul?
  Să vezi pericole la tot pasul?
  Aș vrea să sud părerea unui psihiatru/psiholog despre impactul RO-Alert asupra psihicului uman.

  • eu cred ca sunt oameni care văd in continuare,numai pârtiile rele ale unui lucru bun!de ex(dacă nu ai fi alertat(a) probabil:mergi la magazin,lași copilul pe afara,mergi in vecini….etc și da ursul peste tine. Dar dacă ești anunțat(a) vei fi mai prudent(a)…

 • Nene Nusfalene stai linistit nenea Ludovik-I creaza stres mai mare decat RO-alert,pune-te in locul bugetarilor dupa ce nenea Sica cum il stim noi a declarat ca o sa-l doara mana de la atatea semnaturi ptr.demiterea unuia sau altuia,sapoi cinstit sa fiu din cate vorbeste lumea numai faptul ca este tara pe mana lui creaza stres national,lasa ursii pe mana Bargauanilor ca astia si pe vremea lui Ceausescu aveau ac ptr.cojocul lor,pe mos martin asta nu o sa-l prinda lunea viitoare cu tot cipatul lor, numai o sa dispara de pe radare iar cipul o sa-l gaseasca fie intr-o afumatoare fie intr-o farfurie pe la Scarlatescu.

 • Europa este plina de romani iar Romania este plina de animale ! Cine vrea trai bun si liniste stie unde sa o caute. In tara asta sunt protejati hotii si animalele.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.