Social

Ursul a dat din nou iama în gospodăriile din Jeica. Localnicii, avertizați prin sistemul Ro-Alert

Locuitorii din satul Jeica, comuna Mărișelu, au fost avertizați azi-noapte prin sistemul Ro-Alert despre prezența unui urs pe raza localității, animalul fiind văzut într-o grădină, la stupi de albine. Ei au fost sfătuiți să ia măsuri de autoprotecție.

În ultima vreme, a devenit o obișnuință ca ursul să intre în gospodării, acum câteva zile omorând miei și distrugând stupi de albine, iar localnicii au sesizat autoritățile locale.

Persoanele păgubite trebuie să depună o solicitare la primărie în 24 de ore de la constatarea pagubei. Primăria sesizează comisia de evaluare a pagubelor, iar în 48 de ore comisia formată din APM, Garda Forestieră și primăria respectivă se întrunește și întocmește proces verbal de constatare a pagubelor. Gestionarul fondului de vânătoare respectiv, cu acest proces verbal, precum și cu un punct de vedere comun al APM și Gărzii de Mediu și alte documente prin care a dovedit monitorizarea ursului care a produs pagube, înaintează ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor solicitarea de obținerea derogării pentru recoltare. În cazul în care obține derogarea, înaintează către APM solicitarea de emitere a autorizației de mediu pentru recoltare. După obținerea ei, în 15 zile este obligat să împuște ursul, altfel documentele expiră.

La nivel național, zeci de persoane au decedat în urma atacurilor urşilor, în timp ce alte peste o sută au fost atacate. De asemenea, sunt peste 5.000 de dosare de pagubă raportate de fermierii români, din cauza urşilor, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna: ”E o problemă gravă în România, avem această situaţie care nu se poate compara cu oricare alta din alt stat UE în ceea ce priveşte carnivorele mari şi avem nevoie de spriijinul inclusiv al Comisiei Europene. Sub 1% e numărul exemplarelor extrase privind cauze de forţă majoră, în comparaţie cu populaţia raportată la UE. Acum 5 ani aveam circa 7.000 de urşi bruni. În România, din 2017 până acum, au fost emise 280 de derogări”.

VEZI ȘI:

Etichete

8 comentarii

  • ASTA-I SOLUTIA SA-I IMPUSCATI PE TOTI URSII CARE VIN IN SAT? Mancare in padure nu se mai duce, vanatorii sunt ca furnicile de multi,pusca toate caprioarele,fructele de padure se duc la export, si atunci ei cu ce sa se hraneasca? Bietele animale, ce soarta !

  • Am ajuns protectori ai animalelor, ai urșilor, ai câinilor, ai ciorilor și am uitat de oameni!
    Rușine să ne fie !

  • Hai domnule Ion, sa nu fim ipocriti! Cum sa uitam de oameni, ca ne intalnim cu mormanele de gunoaie peste tot! Cum sa uitam de oameni, ca ne intalnim cu mintile iluminate, demne de respect indiscutabil la orice carciuma, institutie, strada? Cum sa uitam de oameni , ca doar amprenta lui binecuvantata o vedem peste tot! Dumneavoastra personal ce ati facut pentru oamenii acestia idealizati? Ati facut voluntariat la casa de varstnici, orfelinat, terapie intensiva? Ati strans gunoaie? Ati educat generatia viitoare despre respect, responsabilitate? Ati sensibilizat comunitatea in care traiti sa ocrotici mediul inconjurator, fiindca vrand nevrand deocamdata din ea traim? Sincer, parerea mea este, ca omul vrea sa traieasca doar cu cateva specii: porcul, vaca, boul… (puteti sa o intelegeti si simbolic)

    • Mai comentator de 3 lei, văd că ești protectorul urșilor, ai platit oamenilor pagubele produse de urși? Scoate banii din buzunar și plătește! Numai de arătat cu degetul pe alții ști, scoate banii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS