Actualitate

USR Bistrița-Năsăud nu este de acord cu majorarea tarifelor la apă și canalizare

”USR Bistrița-Năsăud nu este de acord cu majorarea tarifelor propusă de Aquabis. Chiar dacă costurile cu energia s-au majorat o mare parte din cheltuielile companiei merg pe salariile angajați pe criterii politice și nu de competență. Cea mai mare parte a banilor încasați de Aquabis merg către mentenanță și întreținere rețele, o mare parte din apa potabilă tratată se pierde datorită a vechimii rețelelor sau a proastei execuții, și de aceea Aquabis are nevoie de capital de funcționare și este dependentă de aceste majorări.

Considerăm că acest mecanism este unul menit să perpetueze aceleași greșeli, și singurul efect pe care îl poate produce, este o nouă ridicare de prețuri când se va ivi o nouă ocazie. Din aceste considerente marea majoritate a consilierilor USR au votat sau vor vota în Consiliile Locale împotriva majorării acestor tarife.

Motivațiile creșterilor de preț pentru investiții le-am mai auzit în 2019 când s-au asumat investiții până în 2025. Iată că suntem în 2022 doar, și nu putem crede că investițiile propuse s-au realizat înainte de termen, astfel încât să se justifice o nouă majorare pentru noi investiții. Considerăm că ar fi utilă mai degrabă o transparentizare a procesului: Care au fost investițiile realizate până acum și cu ce costuri? Cât din ponderea scumpirilor a ajuns realmente în aceste investiții? A căutat echipa managerială de la Aquabis toate soluțiile pentru evitarea majorării prețului, ori a ales-o pe cea mai simplă și mai convenabilă pe care o aveau la îndemână ? Este scopul Aquabis deservirea cetățenilor cu servicii specifice, sau să trăiască ei mai bine? Suntem de părere că orice majorare de preț care motivează investiții, ar trebui să vină cu un plan calculat și credibil și asumat.

Având în vedere că tarifele la apă și canalizare în județul Bistrița-Năsăud sunt și în momentul de față mult mai mari comparativ cu prețul din alte județe din țară iar cetățenii sunt oricum împovărați de toate celelalte scumpiri în lanț la facturile la gaz, energie electrică și altele, scumpirea facturilor la apă și canalizare vine în cel mai inoportun moment și cu un procent așa de mare i-ar îngenunchia și mai tare”, este mesajul USR Bistrița-Năsăud.

În Adunarea Generală a ADI Apă și Canalizare se va supune la vot aprobarea unor majorări tarifare pentru apă și canalizare, după ce toate consiliile locale vor decide prin vot ce poziție vor avea. CJ și CL Bistrița au votat pentru aprobarea noilor tarife, însă alte UAT-uri sunt împotrivă.

Prețul la apă și tariful la canalizare propuse pentru anul 2022 aduc o creștere de la 3% la 29% la apă și de la 5% la 39% la canalizare. Potrivit ADI și Aquabis, tarifele se ajustează ca urmare a creșterii prețurilor la energia electrică, gaz metan, al produselor necesare potabilizării apei în procesul de tratare, precum și al celorlalte materiale utilizate în activitatea de producție, reabilitări, intervenții.

Etichete

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.