Social

Vacanță ieftină aproape de casă? Paralia Katerini

Paralia este un mic port, în sud-estul Greciei în apropiere de orașul Katerini. Zona este cunoscută sub numele de Paralia Katerini (dat fiind distanța foarte mică dintre ele). Se învecinează cu numeroase alte stațiuni de pe Riviera Olimpului cum ar fi Nei Pori, Olymic Beach.

Riviera Olimpului este un loc magic, păzit tot timpul de Muntele Olimp și de Munții Pieria. Aici te scalzi în albastrul Mării Egee și admiri piscurile semețe. În plus, locul joacă un rol important în mitologia greacă și este casa multor site-uri arheologice.

Cel mai confortabil mijloc de transport este avionul, dar mașina sau autocarul îți oferă priveliști plăcute pentru că străbat mai întâi Salonicul sau Atena.

Variante pentru drum

Cu mașina, ruta preferabilă este Giurgiu-Ruse-Sofia-Kulata-Promachonas-Salonic-Katerini. Drumul durează 10-14 ore, iar cheltuielile de transport dus-întors sunt de aproximativ 150 Euro – maxim 200 Euro/autoturism (inclusiv taxe de pod, autostradă și vignete). Dacă călătorești cu prietenii costurile se reduc considerabil. Autocarele străbat traseul menționat anterior, numai că drumul durează mai mult (aproximativ 14 ore pentru că sunt prevăzute opriri la popasurile de pe traseu). Costul transportului dus-întors este de 60-70 Euro/persoană, prin agențiile de turism, caz în care trebuie să cumperi și serviciile de cazare. Firmele de transport vând bilete dus-întors cu aproximativ 120-130 de euro/persoană.

Cu trenul poți călători până în Salonic, un bilet costă între 106 și 226 Euro, în funcție de gradul de confort ales. Din Salonic spre Katerini, iei un tren, drumul durează 30 minute. Din Katerini până în Paralia Katerini ai la dispoziție autobuzele locale sau taxiurile. Un bilet de avion costă minim 150 de Euro, iar după o oră și jumătate ajungi Aeroportul Internațional „Makedonia” din Salonic. De aici poți lua taxiul sau autobuzul K.T.E.L, caz în care va trebui să schimbi în Katerini și să iei un autobuz local până în Paralia Katerini.

Plajă

Paralia este o plajă vibrantă cu apă de mică adâncime și nisip curat. Deține distincția European Blue Flag de ani buni (ceea ce înseamnă că plaja este curată, dotată cu dușuri, sezlonguri, umbreluțe și există în permanență salvamari). Deși în momentul rezervării la hotel recepționera îți poate recomanda plaja Paralia Katerini, trebuie să știi că Paralia și Katerini sunt două plaje diferite (aflate la o distanță de aproximativ 8 km). Olympic Beach este chiar acolo unde se termină plaja Paralia. La fel ca Paralia, Katerini și Olympic Beach au distincția European Blue Flag.

Distracție

Tinerii sunt în căutarea petrecerilor din Paralia Katerini, deloc plictisitoare. Distracția poate începe în taverne și restaurante care promovează gastronomia si folclorului tradițional grecesc și totul e pe bani puțini.

Cazare

Există o mulțime de astfel de locuri: hoteluri, camere de închiriat, chiar și un camping. Pentru a avea un loc asigurat, cel mai bine e să faci rezervare în avans prin intermediul unei agenții de turism sau direct la hotel/vilă. Înainte de a rezerva îți recomand să cauți cât mai multe informații despre locul de cazare pe internet sau la prieteni, să vizualizezi fotografii. Dacă îți planifici vacanța pentru iulie-august, când plajele sunt arhipline cu turiști, trebuie să te grăbești cu rezervarea.

Cât costă?

Să spunem că termenul “afacere” are sens aici. Poți găsi pachete sub 170 Euro care includ: transport cu autobuzul (din România sau Bulgaria), 7 nopți cazare într-un hotel de 3 stele și, adesea, micul dejun. Cazarea pentru 7 nopți costă minim 100 de Euro de persoană.

Shopping

Nu poți pleca din Paralia fără cumpărături. Oferta este abundentă. Vei găsi o mulțime de supermarket-uri, magazine de suveniruri și magazine de îmbrăcăminte. Peste de 200 de magazine oferă haine din blană, haine din piele, pantofi, bijuterii. Nu lipsesc parfumurile, ceasurile, tricourile. Magazinele sunt deschise în fiecare zi de la 9 am la 13:30 și de la 17 până târziu în noapte (în jur de ora 1 am). Unele supermarket-uri sunt deschise în fiecare zi, fără pauză de prânz, inclusiv duminica. Ai posibilitatea de a obține un preț bun dacă ai talent într-ale negocierii cu vânzătorul.

Dacă nu te-a mulțumit oferta din Paralia, poți încerca oferta orașului Katerini aflat la 8 km distanță. Exista autobuze care te duc direct în centrul orașului. Sosesc la interval de 15 minute, traficul se desfășoară în condiții excelente și nu există blocaje. Un alt loc unde poți face unele cumpărături este în Salonic, capitala districtului macedonean. Ajungi acolo și dacă cumperi o excursie opțională de la o agenție de turism locală. Salonic are magazine mari, mall-uri și supermarket-uri și îmbini astfel shoppingul cu vizitarea obiectivelor turistice. Grecii au prețuri bune pentru aurul de 24 de karate și pentru toate bijuteriile.  Pentru cumpărături trebuie să achiți în euro, monedă oficială în Grecia.

http://www.tvtravel.ro

Etichete

1 comentariu

  • Eu una nu va recomand aceasta statiune. Nu mi-a placut apa plina de alge, plaja ingusta si plina de pietricele, stateam ca meduzele „buza in buza” (!!!!), compatriotii mei urlau de parca erau in varful muntelui, daca mai ai si all inclusive te apuca rusinea, parca erau scapati de la foamete, farfuriile pline de dadea mancarea pe jos, plimbarile printre tarabe urat mirositoare, ulei refolosit la delicatesele marine, greturi a doua zi. Va recomand cu multa caldura NEA VRASNA, ASPROVALTA sau STAVROS. Nu sufera comparatie !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.