Sănătate

Vaccinarea antigripală, după alte reguli. Au reapărut și cazurile de Covid-19

Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud nu mai primește anul acesta vaccinuri antigripale pe care să le distribuie medicilor de familie, iar aceștia, la rândul lor, să le administreze gratuit unor categorii de pacienți, a anunțat dr. Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud vineri, în ședința Colegiului Prefectural.

”Direcția de Sănătate Publică nu mai primește vaccinuri și nu le mai repartizează medicilor de familie. Vaccinurile vor fi în farmacii, de acolo se vor ridica de către pacienți, iar cei care până acum primeau vaccin gratuit de la medicul de familie vor primi o rețetă cu compensare 100% și vor merge să-l ridice din farmacii. La cabinetul medicului își vor administra doar vaccinul. Există un registru național de vaccinări unde această vaccinare trebuie marcată. Mai există și compensare 50% pentru alte categorii de persoane sau cine dorește poate să-l ia la preț întreg și să se vaccineze. Vaccinarea acum începe, sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Așteptăm niște reguli clare pe care să le transmitem tuturor fiindcă până aseară, când a apărut în Monitorul Oficial, atât știam că nu mai licitează Ministerul Sănătății și nu le mai primim noi”, a spus dr. Andrițoiu.

În această perioadă, apar zilnic între 15 și 20 de cazuri noi de Covid-19

”Avem în jur de 15-20 de cazuri noi pe zi. Din fericire nu sunt cazuri grave. În ATI, de exemplu, nu avem niciun pacient internat. În spitale, acum avem 12 pacienți internați la Năsăud și la Bistrița. Majoritatea sunt la domiciliu. Nu mai merge nimeni acasă să verifice cazurile aflate în izolare, dar medicii au păstrat bunele obiceiuri și atunci când au un caz – pentru că sunt anunțați printr-un mesaj – dau concedii, iar lumea rămâne la domiciliu cel puțin 5 zile dacă nu mai mult în funcție de simptomatologie”.

Pentru noile tulpini de coronavirus, în România nu există alte vaccinuri, dar cei interesați își pot administra vechile vaccinuri.

”Dacă dorește cineva să se vaccineze cu vechile vaccinuri, noi aducem vaccinul care a existat până acum. Sunt persoane care pleacă în străinătate și cărora li se cere istoricul de vaccinare pentru Covid și sunt care solicită să se vaccineze. Noi am adus, dar doze puține să nu cumva să expire”, a mai spus directorul DSP.

Numărul cazurilor de coronavirus este în creștere în România. Aproape 15.000 de cazuri de Covid au fost depistate în perioada 18-24 septembrie, spune Ministerul Sănătății. Numărul este cu 3.600 mai mare față de săptămâna anterioară.

4 comentarii

  • La cum incaseaza farmaciile bani de la Casa de Sanatate , vom gasi in farmacii doar varianta necompensata a vaccinului antigripal.
    Daca ar disparea DSP-urile , cu banii lor de salarii am putea aduce si vaccinuri compensate.
    Oricum am aflat de existenta DSP-urlor , cand cu Covidul 19 si atunci au fost prinsi nepregatiti.
    In rest dolce far niente.

    23
    3
  • Stati sa inteleg. Merge batranul dupa hartia compensata pt vaccin, bate cateva farmacii, poate il gaseste, poate nu… Daca are noroc si il gaseste, mai merge o tura la medicul de familie… Poate tine vaccinul si pe unde nu trebuie, ca e batran si obosit de un stat ticalos, care nu face nimic pt oameni, ii poarta aiurea ca nesimtitul. Parca se terminase cu smecheria… Nu e statul in ecuatia asta doar un mare smecher, fara preocupare pt cetatean?

    28
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.