Actualitate

Vaccinul anti-Covid nu protejează și împotriva gripei sezoniere. Unde poate fi făcut

Vaccinul antigripal poate fi făcut în același timp cu vaccinul anti-Covid, spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. El a adăugat că împotriva gripei sezoniere ne putem proteja și prin măsurile anti-Covid – mască și distanțare, iar dacă ne administrăm vaccinul antigripal trebuie să o facem în brațe diferite.

Gheorghiță a spus la Digi24 că vaccinul anti-Covid nu protejează și împotriva gripei, așa că serul antigripal este în continuare necesar persoanelor vulnerabile.

”Răspunsul imun nu este unul încrucișat. Răspunsul imun după vaccinarea împotriva Covid 19 nu ne protejează față de o infecție gripală. Ne protejează în schimb respectarea celorlalte măsuri – masca, distanțarea, evitarea zonelor supraaglomerate – lucruri care s-au văzut și la începutul pandemiei, când eram în sezon epidemic de gripă. După implementarea măsurilor de prevenție, au scăzut două boli în care noi eram în plină epidemie, rujeola și gripa sezonieră”, a spus Gheorghiță.

„Persoanele vulnerabile, persoanele la risc trebuie să beneficieze și de vaccinarea antigripală și din datele pe care le avem, se achiziționează circa 2 milioane de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite în mod deosebit în cabinetele de medicină de familie. Ne-am dori ca colegii noștri din rețeaua de medicină de familie care vaccinează antigripal, dar nu vaccinează anti-Covid să facă acest lucru, să solicite și vaccin împotriva Covid-19, pentru că ele se pot administra simultan, indiferent de rangul dozei de care vorbim pentru vaccinarea Covid”, a spus medicul.

„Practic, o persoană care dorește să se vaccineze antigripal, dacă este în acea categorie de risc, poate să beneficieze și de vaccinarea Covid-19 simultan, în brațe diferite, fără absolut nicio problemă”, a adăugat el.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, în 2020 au fost vaccinate un număr de 24643 persoane cu vaccin gripal, din care 481 în trimestrul I și 24162 de persoane în ultimele luni ale anului.

1 comentariu

  • De fapt, vaccinul anticovid nu funcționează nici impotriva Covid-19. Ipohondrilor, pregătiți-vă pentru dozele 3, 4 șamd anticovid, plus antigripalul! Strecurătoare vă fac ăștia!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.