Actualitate

Val de aer polar peste județ! Vremea se răcește puternic, vin ninsorile

În perioada următoare se anunță un proces de răcire consistentă a vremii, valori diurne negative, local ninsori și depunere de strat de zăpadă. Începând de vineri 24 noiembrie, în tot județul Bistrița-Năsăud, timp de cel puțin o săptămână.

Mihai Bălan de la Meteo.BN informează:

”Vorbeam încă de pe la începutul toamnei de posibilitatea unei ierni apărute mult mai devreme decât ne-au obişnuit ultimii ani, care să devină realitate prin prisma dereglării sistemului climatic, situație accentuată şi de fenomenul El Niño, fenomen de supra-încălzire a apelor Oceanului Pacific, cu repercusiuni asupra întregului sistem climatic al planetei noastre. Şi statistic vorbind, pe El Niño, în România, iarna vine repede şi e puternică.

Suntem în ultima decadă a lunii noiembrie și ultimii ani ne-au obişnuit fără iarnă… nici măcar în mare parte a lunii decembrie… Ei, alta este povestea acum şi după ce tot am amintit în postări anterioare de posibilitate unui boom rece, acesta este real: începând cu week-end-ul 24/25 noiembrie, circulația atmosferică aferentă zonei noastre geografice va fi în sensul unui transport de aer rece, polar, pe filieră nord-vestică. Responsabilă, aşezarea unui maxim anticiclonic, a unui blocaj atlantic care va încuraja, prin cuplaj cu zonele de joasă presiune de la periferia zonei polare, acest transport rece.

Aşteptăm, astfel, un regim termic de iarnă pură, în care valorile termice vor mai depăşi 0°C doar întâmplător.

Valorile minime se vor duce spre sau sub pragul de ger în depresiuni și la munte, cu valori minime temporar în zonele amintite de sub – 10°C.

În acelaşi timp, după instalarea aerului rece, progresiv va ninge, se va depune strat de zăpadă inclusiv în zonele joase de relief, dar cu privire la acest aspect revin pe parcurs pentru că distribuția precipitațiilor este în raport cu impactul aerului rece transportat la latitudini sudice. Aici, ciclogeneza mediteraneană va juca un rol esențial şi interpretarea acesteia este greu de anticipat în acest moment.

Cert este că vine frigul… Vineri, deja, în orele dimineții aşteptăm primul pasaj cu ninsori, apoi precipitații mixte pe timpul zilei. Apoi, de sâmbătă după-amiază, vorbim exclusiv de ninsori.

Cât va ține? E în funcție de evoluția maximului din vest. Aşa că, acum, nu ştim… Cel mai probabil, cel puțin o săptămână – două… apoi mai vedem…”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.