Pompierii bistrițeni au avut serios de lucru în ultima perioadă din cauza incendiilor de vegetație uscată izbucnite în tot județul.
În 20 martie, șefii ISU, APM, Gărzii de Mediu și APM Bistrița-Năsăud, parcă anticipând ce va urma, trăgeau un semnal de alarmă cu privire la riscurile arderii necontrolate a miriștilor.
De atunci și până în prezent, au fost intervenții pentru lichidarea de incendii de vegetație la Rodna, Sigmir, între Ciceu Giurgești și Dumbrăveni, la Teaca, între Sângeorzu Nou și Sânmihaiu de Câmpie, la Beclean, Sărățel, Lunca Leșului, Blăjenii de Sus, între Uriu și Reteag, la Târlișua, Coșbuc, Măluț, Cușma, între Chiuza și Piatra, la Bistrița pe Dealul Jelnei, pe drumul de centură și în zona stațiunii pomicole, la Domnești și Bistrița Bârgăului.
Pentru perioada 2014-2018, situația incendiilor de vegetație uscată, miriști și deșeuri se prezintă astfel: în anul 2014 – 76 de incendii dintre care 11 s-au soldat și cu pagube materiale, în anul 2015 – 88 de incendii (15 cu pagube materiale), în anul 2016 – 29 de incendii (2 cu pagube materiale), în anul 2017 – 183 de incendii (28 cu pagube materiale), respectiv în anul 2018 – 33 de incendii (18 cu pagube materiale). În ultimii cinci ani, 18,29 % din incendiile de vegetație uscată, miriști și deșeuri au provocat pagube (s-au extins la case de locuit sau case de vacanță, anexe gospodărești, împrejmuiri, culturi agricole sau fonduri forestiere).
În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată, amenzile sunt de 3.000-6.000 lei pentru persoanele fizice şi 25.000-50.000 lei pentru persoanele juridice.
Singura „organizarea” in sensul asta este interzicere totala si amendarea propriertarelor de teren drastic. Ardere nu are niciun folos pentru ecologia pamantului sau a vegetatiei.
Daca va deranjeaza, atunci trebuie maruntit ca sa foloseasca ca si ingrasamint. Doar in tarile nedezvoltate sa practica „tehnica” cu foc. e o prostie imensa fara folos, periculos si pana la urma este si poluare.