Actualitate Recomandări

Pasajul XI din Bistrița, devastat, steagurile breslelor au dispărut

(FOTO) Pasajul XI dintre străzile Mihail Kogălniceanu și Nicolae Titulescu arată ca după război. Steagurile breslelor au dispărut, fântâna arteziană se dezintegrează, tencuiala cade, colțurile mai ferite au devenit toalete publice, a scris pe Facebook Sanda Gabor.

Ea a postat aceste fotografii în grupul Bistrița ne-europeană pe care îl administrează.

Groaznic arată și zona Turnului Dogarilor.

Lucrările au fost realizate prin proiectul ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3”, în valoare de aproape 5 milioane de euro bani europeni și finalizat în 2015, de firmele SC TCI CG SA Cluj, SC Iasicon SA Iași, SC Drum Construct SRL Sălaj, SC Ianus SRL Zalău, SC Elenmarc Impex SRL Dej în asociere și subcontractantul SC Proinstal 302 G SRL Bistrița.

12 comentarii

  • Acest proiect costisitor de 10.milioane euro numit pompos AXA PASAJELOR a esuat lamentabil. Astfel lucrarile in piatra naturala adusa din muntii RODOPI din Bulgaria trebuiau executate de mesteri pietrari nu de oameni necalificati adusi de la lopata, platiti prost. Platit prost lucrat prost ! O serie de obiecte stradale total inutile cu foarte multi bani s-au instalat pe pasaje. In prostie se gasesc afisierele (vitrinele) stradale imense si grele din fonta unde nu gasesti nici un anunt stau goale si chiar daca se afiseaza ceva total neimportant are continutul. Au fost cumparate fara masura si amplasate fara cap. Pe toate pasajele zac abandonati BGICASAI (pietre, resturi de borduri, cuburi mari si mici, dale ). Lucrarile de pietruire, dalare nici in prezent nu sunt fixate corespunzator si joaca la trecerea rotilor de masini . Mergeti si vedeti cum arata platoul din fata Palatului Culturii. Nimeni nu le pune la loc. Totul este vraiste acolo. Luminitele din pasaje, parc,Sugalete ard doar pe sarite, mentenanta nu se asigura de catre administratie. Lui OTC daca -i place asa ceva , nu mai ramane decat sa isi dea DEMISIA pt. ca a stricat banii orasului pe o serie intreaga de lucrari mizerabile. Fiti siguri ca la Primar in ocol nu veti vedea asemenea situatii si toate stau ca la carte. Primare ai chicizat orasul nu sti si nu te intereseaza sa-l aduci la gradul de civilizatie a unui oras European. Sloganul tau Bistrita Europeana nu mai sta in picioare.Dar ce iti da frisoane este ca tovarasul nu vrea sa se opreasca in a da cu piciorul in bani si vrea sa mai sparga si Piata Centrala si parcul Eminescu sa mai repete aceleasi greseli si in alte doua perimetre. Si asta in timp ce intre blocuri situatia celor aproximativ 30 de puncte termice este jalnica. Acolo sa vedeti gunoaie , exact ca in lumea a patra. Mie nu imi place absolut deloc cum arata orasul in zona istorica si intre blocuri.

  • Unele sau, ma rog multe, lucrari au fost executate intro calitate discutabila iar cauza principala ca esecul care este vizibul nu este nici primarul ci partea acea a ceteteniilor care in continuare nu au respect fata de spatiu public.

  • Tot ceea ce s-a făcut până în prezent face parte din proiectul „Regenerarea urbană a centrului istoric Bistrița” ; Axa turistică 1!!! Nu axa turistică 1,2,3! Despre proiectul pentru axele 2 și 3 nu se mai aude nimic; poate sa ne spună cineva in ce stadiu este acest proiect? Am mai multe așteptări de la acest proiect; primul este un eșec total!!! Această regenerare urbană devine un fel de „Singur acasă” 1,2 și 3! Abia aștept următoarea premiera…

  • Nu poti pune piatra pe pereti umezi..eu nu am studii in domeniu dar asta e efectul…si peretii liceului A.Muressnu sunt vraiste .tencuiala pe caramida veche ..tiganeasca..cum se spune in popor..umeda..chestia e ca banii s au luat.firmele s au evaporat..si alta cauza.daca tot suntem oras european..dc nu sunt camere in pasajele respective..poate pe hirtie sunt..

  • De la bun inceput, proiectul ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3”, în valoare de peste 10 milioane de euro, a fost prost gandit. O suma uriasa a fost irosita pentru schimbarea pavajelor si pentru o serie kitschi-uri reprezentate de machete sau mulaje la care se adauga fantanile arteziene exagerat de multe si urate. In privinta pavajelor, concluzia este ca s-a cheltuit enorm ca sa ne deplasam mai prost. Cat despre banii irositi pe fantani arteziene si alte kitschi-uri, aceste sume puteau fi folosite mai cu folos pentru repararea peretilor scorojiti care flancheaza pasajele.
    Situatia nu este cu nimic mai buna nici pe asa-zisa „Axa artelor” . De exemplu acea copertina de sticla care vine de nicaieri si duce spre nicaieri, acoperind doar o mica parte din Pasajul Macelarilor, azi str. Spiru Harret, nu are nimic de-a face cu trecutul medieval al Bistritei, fiind mai curand o investitie absolut inutila . Eventual, copertina de sticla putea fi ridicata la nivelul cornisei cladirilor care flancheaza Pasajul Macelarilor, creindu-se astfel mai multa spatialitate verticala cu aspect de curte interioara. Apoi in Piata Mica, pavajul s-a deteriorat inca din primul an, in special pe partea carosabila. Aici o alta prostie a fost desfiintarea trotuarelor care dirijau apa de pe carodabil spre gurile de canalizare iar acum in urma unor ploi torentiale apa intra in curtile oamenilor. De asemenea, Piata Mica este prea incarcata cu mobilier urban: fântână arteziană cu luciu de apă, ceas stradal, cişmea, inserţii din piatră şi bronz. Si ca si cum toate acestea nu ar fi destul, pentru o piata asa de mica, in apropiere, a fost amplasata in mijlocul drumului o statuie din bronz a fierarului Georg Pfaffenbruder, desi acesta nu are nici o legatura cu locul respectiv. Mai degraba statuia fierarului si-ar avea locul pe axa breslelor langa zidul cetatii de la Turnul Dogarilor, avand in vedere ca Strada Dogarilor a purtat o vreme numele de Georg Pfaffenbruder. Si exemplele ar putea continua cu „Axa Coroanei”, la fel de inutila.

  • Aș propune să fie trași la răspundere cei care au recepționat lucrările din cadrul proiectului ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3”, în valoare de aproape 5 milioane de euro bani europeni și finalizat în 2015,…” (defectuos și chiar rămase unele NEFINALIZATE, ca de ex. monumentul realizat pentru comemorarea în 17 septembrie 2014, a 70 de ani de la evenimentul plecării în ”bejenie” al populației compusă din etnia sașilor transilvăneni și chiar a maghiarilor, petrecut începând cu 17 septembrie 1944, data începutului plecării în refugiu a minoritarilor, care erau de fapt majoritari în acea vreme în actualul județ Bistrița-Năsăud) de către un număr de societăți comerciale în asociere cu ”…subcontractantul SC Proinstal 302 G SRL ”. Nu e o exagerare, monumentul nici azi nu e finalizat conform proiectului, iar gropile formate de a doua zi după ”finalizarea și recepționarea” lucrărilor au distrus suspensiile multor automobile care rebuie ”musai” să treacă pe strada ce leagă Str. N.Titulescu cu Pța. din fața Palatului Culturii din municipiul Bistrița. Ca să nu mai fie nimeni care să mă critice de RĂUTATE, îi invit să se convingă de cele susținute de mine ”pe viu”.
    În altă ordine de idei, ”comoara” urbei, ”Pasajul XI dintre străzile Mihail Kogălniceanu și Nicolae Titulescu arată ca după război. Steagurile breslelor au dispărut, fântâna arteziană se dezintegrează, tencuiala cade, colțurile mai ferite au devenit toalete publice, a scris pe Facebook Sanda Gabor.” ce căutau steagurile breslelor pe aceste străzi și pasaje și cum au dispărut? Erau pictate pe Pasajul XI, sau pe străzile Nicolae Titulescu sau Mihail Kogălniceanu? sau au fost expuse în starea lor fizică precară, ceea ce presupune chiar o iresponsabilitate din partea celor care au dispus expunerea acestora la intemperii și chiar la insecuritate, care putea să ducă la dispariția steagurilor breslelor, ceea ce putem citi din titlul articolului. Sunt acuzații grave, pentru care trebuie să răspundă cei care aveau sarcini în cele două domenii.

  • Trist… Si cand te gandesti ca in 1519 in Bistrita deja erau apeducte subterane iar la jumatatea secolului 16 deja sunt documentate strazi cu pavaj din piatra de rau . Ce-am fost si ce-am ajuns 🙂 Intre timp s-or schimbat si locuitorii orasului si asta se vede.

    • Alex, ai perfectă dreptate!
      Am mai spus-o încă de atunci când se lucra la acele pasaje: ,,dacă și sașii ar fi lucrat așa, Bistrița era de mult timp o ruină!” Și se pare că nu am greșit deloc. În maxim 10 ani o să fie praf și pulbere aceste lucrări făcute de cacao, mai ales că sunt ,,unii” care mai și pun umărul la distrugere…

    • da , si acel pavaj din pietre de rau , imi aduc aminte ce frumos era , si fiti siguri ca acele pietre au VIATA……in Bistrita trebuia numai sa se ( numai ) renoveze in acord cu imaginea Bistritei Medievale……clar ca multi vor spune trebuie ceva nou si modern ….da dar facut asa cum Roman zice ca si SASII , ….(casa bunicilor mei , din pacate demolata de EPOCA DE AUR , a fost o casa seculara, care nici la inundatiile din l970 nu a avut de suferit …si multe alte …)Si acuma cand in acest an Bistrita primeste oaspeti – fostii sasi – cum se prezinta ??? ce o sa zica ? Cum va sta dl primar in fata lor ? sau pe el asta nu-l intereseaza ?

  • Asteptam bravii SASI cu putoare de rahat si pisat pe pasajele construite de ei si cica modernizate de incapabila administratie comunistoid-romaneasca. La toti inaintasii cetatii sa le fie tarana usoara .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS