Primarii de pe Valea Someşului Mare au luat decizia să îşi unească forţele şi să convingă populaţia din zonă să nu mai arunce gunoaie în albia Someşului Mare. O vor face cu amenzi, promit primarii din Sîngeorz-Băi, Maieru, Rodna şi Şanţ care au decis să trimită câte un angajat într-un raid pe râu, iar toţi cei care vor fi prinşi că aruncă deşeuri în Someşul Mare să fie amendaţi.
Primarii Traian Ogâgău, Vasile Borş şi Tinu Grapini au participat la o emisiune televizată la Sîngeorz TV s-au declarat revoltaţi că oamenii îşi curăţă curţile, au grijă de proprietăţile lor, dar aruncă toată mizeria pe domeniul public şi în special în ape.
Vasile Borş, primar Maieru: „Apa este cel mai important bun pe care ni l-a dat Dumnezeu. Inclusiv trupul, corpul uman are 80% în compoziţie apă. Apa înseamnă viaţă. Dacă nu respectăm apa, viaţa, înseamnă că nu ne respectăm pe noi. Din locurile unde altădată puteam lua apă să bem cu cana, la ora actuală nu-ţi permiţi nici să dai de două ori pe faţă că te poţi umple de orice boli. De aceea ne-am întâlnit la iniţiativa primarului din Sîngeorz-Băi să de adresăm cetăţenilor de pe această vale. Tot ce e în jurul nostru e frumos. A spus cineva cu sânge regal că, de la Sângeorz-Băi în sus, Elveţia nu are cu nimic mai mult decât avem noi. Ne mai trebuie curăţenie, un pic lucrat la infrastructură pentru că în rest avem ce ne trebuie, inclusiv ospitalitatea. Inclusiv biserica, indiferent de religie, vrem să se implice să ne sprijine în acest demers, să avem curăţenie şi ape curate. De ani de zile ne zbatem să facem curăţenie, dar important e să păstrăm curăţenia. Degeaba cheltuim banii. Dacă nu găsim modalitatea prin care să fie păstrată curăţenia, atunci să aplicăm legea, să dăm amenzi fără nicio supărare. Eu aş propune ca o dată pe lună copiii de la clasele a V-a în sus să meargă să facă curăţenie pe aceste cursuri de apă. Acel copil, când va ajunge acasă, îşi va opri părintele sau bunicul să ducă sacul cu gunoi la Someş”.
Tinu Grapini, primar Rodna: „Apa înseamnă cât de curată e viaţa noastră. Aruncatul de gunoaie în albia râurilor e o meteahnă veche de prin anii 80. Atunci, la nivelul localităţilor nu era alt mod de a face salubrizare şi toată lumea ducea gunoaiele la apă. Eu cred că va mai trece timp până vom rezolva problema, dar nu înseamnă că trebuie să stăm cu mâinile în sân. (…) Noi, la Rodna, am făcut mai multe acţiuni, inclusiv cu Tăşuleasa. Copiii au adunat deşeuri reciclabile, le-a şi plăcut ce au făcut, dar tot au mai rămas cantităţi însemnate de deşeuri în albii, depozitate de cetăţeni care nu ştiu ce fac. Am transmis un comunicat prin Biserica Ortodoxă şi Biserica Greco-Catolică şi Penticostală referitor la ce vrem să facem pentru curăţarea comunei. Avem Săptămâna deşeurilor verzi. Am dat o locaţie unde toată lumea poate duce până în 25 aprilie deşeurile de pe proprietăţi, crengi şi resturi reciclabile. Pe platforma betonată de la intrarea în Rodna le depozităm ca operatorul de salubritate să le poată transporta”.
Traian Ogâgău, primar Sîngeorz-Băi: „S-a ajuns la os. E strigător la cer la ce s-a ajuns. Este absurd să mai continuăm aşa. E catastrofă. Toţi locuitorii acestei văi văd lucrurile acestea. Vrem să tragem un ultim semnal de alarmă noi primarii. Câte un angajat al primăriei din fiecare unitate administrativ-teritorială, cu un autovehicul, cu veste, cu procese verbale, la atac. E un război împotriva nesimţirii. Nu sunt foarte mulţi cetăţeni care se comportă aşa, să fim înţeleşi. Nu e posibil ca noi, ceilalţi 95%, să suportăm astfel de mizerii. Îţi vine o delegaţie străină, un musafir, cum să-i aduci pe oamenii aceia aici? Se duc învârtindu-se, să nu ne mai vadă în veci. Vă daţi seama ce imagine îşi fac? Noi suntem reprezentanţii unor oraşe şi comune de pe firul apei. Dacă nu e curat la Maieru, la Rodna şi la Şanţ, degeaba facem noi, la Sîngeorz-Băi, curăţenie. E responsabilitatea noastră a primarilor. Cine vine într-o comunitate întreabă cine e primar aici, nu cine e Garda de Mediu sau altcineva? Suntem la faza în care îi rugăm pe cetăţeni, e ultima tentativă. Apoi, vom face o delegaţie cu angajaţi de la toate primăriile, cu autovehicule, cu veste şi să umble să-i depisteze. Amenzile sunt foarte mari. Nu o să ne milă. Dacă ne e milă, ne batem joc de noi. Vrei să dezvolţi turismul? Nu ai nicio şansă. Când văd străinii gunoaiele astea fug să nu ne mai vadă”.
Primarul din Şanţ, Ioan Sabo, a intervenit prin telefon şi a declarat la rândul lui că susţine demersul colegilor săi.
Din jeg somesenii vor invia,daca de primari vor asculta.O initiativa binevenita si de mult asteptata.
AMENZI FRATILOR…..CAT DE MARI POSIBIL. IN GERMANIA TOT ASA I AU EDUCAT PRIN AMENZI URIASE. PANA NU PUNETI IN APLICARE AMENZILE SA NU VA AUD.
Asa domnilor primari !Nu se mai poate sa toleram acest comportament subuman.Totusi ,chiar nu-i deranjeaza mizeria?Ce fel de creaturi locuiesc pe aceste meleaguri?Avem o tara pe care multi si-ar dori-o ,si ne batem joc de ea in multe feluri,acesta fiind unul dintre ele.Mizerabilii care arunca tone de gunoaie peste tot, ar trebui dusi intr-un ,,SCHIMB DE EXPERIENTA”,in Republica Mali la marginea pustiului sau, printr-o tara cu scorpioni ori serpi veninosi asa ca sa aiba termen de comparatie si sa le vina mintea la cap.
Crimă împotriva umanității! Așa se intitulează lipsa de educație, nesimțirea!