Recomandări Social

Valea Vinului din comuna Rodna, de trei ani, stațiune doar pe hârtie. Ce îi lipsește să atragă turiști

Satul Valea Vinului, singurul care se află în arealul Parcului Național Munții Rodnei, a devenit încă de acum trei ani stațiune de interes local, deși nu are încă finalizat nici drumul de acces modernizat, nici apă și canalizare, dar nici cele 300 de locuri de cazare prevăzute în legislație.

”Când am avut vizita în teren a echipei de la Ministerul Turismului, noi începusem lucrările la apă și canalizare. Toate lucrările din perioada 2016-2019 au dus să obținem statutul de stațiune turistică de interes local”, a spus primarul Valentin Grapini, care s-a plâns într-o conferință de presă că a primit o înștiințare de la Guvern că se opresc finanțările pe PNDL II, ceea ce va pune în dificultate administrațiile locale ce au deja semnate contracte cu diverși constructori.


De exemplu, pentru modernizarea drumului comunal Rodna – Valea Vinului, comunei Rodna i s-au alocat de la Guvernul PSD suma de 8,9 milioane de lei în 2016, urmând ca acum să fie primită ultima tranșă de plată: ”Deja suntem cu covorul de asfalt dus până la intrarea în sat. Acum lucrăm foarte tare pe satul Valea Vinului. Din discuțiile pe care le-am avut cu constructorul, undeva la finalul lunii septembrie finalizăm și acest drum de 9 kilometri, foarte important pentru localitate, dar și pentru dezvoltarea turismului în zonă. Dacă constructorul va duce la bun sfârșit lucrările și va fi stoparea de plată, nu știu cine va plăti penalitățile de întârziere. Dacă cel cu care avem contract de finanțare, Guvernul, schimbă regulile în timpul jocului, nu știu cine va deconta aceste penalități de întârziere”.

Deși până acum progresele sunt mici și în ce privește dezvoltarea stațiunii de interes local, primarul vrea ca până în 2024 Valea Vinului să devină stațiune de interes național: ”Este scopul nostru. Lucrăm foarte mult pe domeniul schiabil, avem acolo mai multe categorii de lucrări care nu se văd: documente, scoaterea din domeniul forestier, proiectare pentru pârtii, intabulare pentru care am avut titluri de proprietate”.

”În 2019, am lucrat cu o firmă de consultanță care puțin a dat greș, acum lucrăm cu o firmă din Austria și la masterplanul dezvoltării stațiunii. Este singura noastră sursă de venit în anii viitori, având în vedere că ni s-au luat 3000 de locuri de muncă în urma distrugerii mineritului și, la ora actuală, în afară de lemn la care diminuăm anual posibilitatea de exploatare, nu mai avem altceva. Din punctul nostru de vedere, stațiunea trebuie să fie de vară-iarnă prin dezvoltarea unui domeniu schiabil și trasee montane. Avem deja 7 trasee montane omologate. Avem Poiana cu narcise de pe Muntele Saca unde vin foarte mulți turiști, dar și altele. Eu sunt inițiatorul unei structuri asociative, Investiții Teritoriale Integrate pentru Dezvoltarea Infrastructurii Turistice Munții Rodnei. Împreună cu 20 de primari Munții Rodnei din Bistrița-Năsăud și Maramureș facem această structură. Depunem documente la Judecătoria Năsăud ca să devenim entitate juridică și să începem să derulăm și prin această formă investiții în zonele noastre”, a spus el.

În ce privește domeniul schiabil, întrucât după plecarea PSD de la guvernare acesta nu se mai poate face cu bani de la bugetul de stat, primarul spune că a căutat finanțare în China și Austria.

”Suntem într-o linie destul de dreaptă cu acest domeniu schiabil. Lucrăm acum la PUG și PUZ, iar toate aceste trebuie să ducă ca, până la finele lui 2024 să ne atingem targetul pe care ni l-am propus dacă găsim sprijin la toate instituțiile publice fiindcă sunt milioane de avize, avize că nu îți trebuie avize și multe alte lucruri, care ar trebui puțin simplificate pentru acele zone cu potențial de dezvoltare. Rodna și Prundu Bârgăului sunt singurele localități din județul Bistrița-Năsăud care pot investi în turism pentru că au potențial. Eu vreau să fac la Valea Vinului cea mai frumoasă stațiune de munte. Deocamdată, eu nu pot aduce încă turiști câtă vreme nu am drum, apă, canal, alte utilități, așa că am acceptat să fiu înjurat până aceste condiții vor fi atinse. Din acest an am început să fac promovare cu primele panouri, dar le vom monta numai după ce finalizăm drumul Rodna – Valea Vinului”, a spus Grapini.

În ce privește asigurarea energiei de care este nevoie pentru încălzirea localității și a zonelor de agrement, a fost scris un proiect pentru o centrală pe biomasă cu înaltă cogenerare.

”Am luat modelul din Ausburg, Germania, iar ca să implementăm proiectul am contactat directorul care a condus 30 de ani termoficarea acolo și care e un român la pensie. Îl aducem să implementăm acest proiect. E vorba de energie verde, un sistem integrat care produce căldură, apă caldă și energie electrică. 98% din populație a spus că s-ar branșa la un astfel de sistem. Am depus în 2018 un proiect de 14 milioane de euro pe POIM. Am primit 86,6 puncte și suntem în faza de precontactare. (…) Sper ca să semnăm anul acesta contractul, iar din 2022 să putem implementa acest obiectiv important pentru Rodna. O să branșăm și populația la investiție, vom strânge toate resturile de lemne de pe râuri și le vom transforma în tocătură, rezolvăm și o problemă socială fiindcă vom angaja peste 100 de oameni să adunăm aceste deșeuri. Prin regia de termoficare pe care o vom înființa o să creăm și locuri de muncă. Centrala mare va fi la kilometrul 4 între Rodna și Valea Vinului. Am luat în calcul toate investițiile care vor apărea acolo, centre SPA, pensiuni, etc. pentru a le putea livra și lor această Gigacalorie, iar aburul pe care ar fi trebuit să-l evacuăm în natură ne propunem să încălzim apa din bazine și tot ce va apărea acolo ca investiții”, a explicat Grapini.

La Valea Vinului s-au amenajat în ultimii ani șapte pensiuni cu fonduri europene.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS