Social

Vânătorii din județ pot împușca 55 de șacali. Unde este cea mai mare densitate de exemplare

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a dat aprobare pentru împușcarea a 55 de șacali din județ, cei mai mulți, câte 7, respectiv 5, de pe fonduri de vânătoare de la Șieu Măgheruș și Șieu unde Garda Forestieră a constatat că sunt cele mai multe exemplare, a declarat directorul APM Sever Roman.

”Dintre cele 115 pagube produse anul acesta de animalele sălbatice, 77 au fost de către urs, 10 de lupi, 22 de mistreți, patru de către cervide și două de către șacali aurii. Ne-am dsat seama că este vorba de atac al șacalilor fiindcă se alcătuiește o comisie specială formată din specialiști ai Agenției pentru Protecția Mediului, ai Gărzii Forestiere, ai Direcției Agricole și ai Primăriei de pe raza căreia a avut loc paguba. Se identifică despre ce animal este vorba după mușcătură, după urmele lăsate”, a spus Sever Roman.

Potrivit acestuia, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor poate plăti despăgubiri dacă cetățeanul care a suferit paguba respectivă face dovada că animalele atacate au fost păzite și dacă a notificat în prealabil gestionarii fondurilor de vânătoare să facă acțiuni de îndepărtare a animalelor sălbatice. Va primi pentru fiecare animal ucis prețul de piață al acestuia.

”Recomandarea noastră pentru cei care sunt în această situație este este să se adreseze Primăriei pentru constituirea acestei comisii de evaluare a pagubelor de fiecare dată când au loc astfel de atacuri. Agenția pentru Protecția Mediului a eliberat autorizații pentru recoltarea șacalilor din județ conform Ordinului de ministru nr. 1571 din iunie 2022 a unui număr de 55 de exemplare de șacali pe mai multe fonduri de vânătoare. Unele au primit pentru recoltare șapte exemplare de șacali, cum e fondul de vânătoare de la Șieu Măgheruș, altele 5, cum este cel de la Șieuț”, a spus Sever Roman.

Şacalul ucide aproape tot ce întâlneşte în cale, animale sălbatice sau domestice. Evoluţia exemplarelor este spectaculoasă. Dacă în 2007 erau menţionate ceva mai mult de 1.600 de exemplare pe teritoriul României, în 2018 numărul acestora a ajuns la peste 12.000. Statistica Ministerului Mediului arată că în 2020 existau circa 16.000 de şacali.

Singurul duşmani natural de pe teritoriul României ar fi lupul.

Primul şacal a cărui vânare este consemnată, în mod oficial, pe teritoriul României a fost doborât în octombrie 1929, pe un ostrov de pe Dunăre, aflat în dreptul comunei Ghidici (Dolj). Prezenţa şacalului la noi în ţară este pusă de specialişti pe seama schimbărilor climatice accentuate din ultimii ani. Cele mai multe exemplare trăiesc în zona de răsărit a câmpiei Bărăganului, unde au întâlnit condiţii prielnice pentru a înlocui populaţiile de lupi, dispărute din zona de câmpie.

Subspecia europeană este cea mai mare dintre şacalii aurii, măsurând 120-125 cm lungime şi 10-13 kg greutate corporală. Sunt specii omnivore, vânează în principal animale mici (păsări, şoareci sau alte rozătoare) dar consumă şi hoituri şi multe vegetale, în funcţie de sezon şi habitatul pe care îl ocupă. Când sunt în număr mare, pot ataca şi mamifere mici, oi, miei, căprioare.

Îşi construiesc bârloguri în locuri ascunse, singuratice, văgăuni cu mărăcinişuri, scobituri în pământ. Trăiesc în haite, îşi marchează teritoriul şi comunică prin sunete caracteristice perioadei de împerechere, de ”salut”, apărare, avertizarea intruşilor, avertizare pentru ceilalţi membri de prezenţa unor carnivore mari, cum ar fi lupii.

8 comentarii

  • In vremuri demult apuse , tovarasul Ceausescu indemna pentru starpirea rozatoarelor , pana la unul , cu pui cu tot(sic!). Pai oameni buni , nu trebuie impuscati toti cei care pot fi gasiti , trebuie numarati ? Trebuie sa mai ramans unul , cu pui cu tot ? Asta da , logica!

    11
    2
  • Buna descrierea pagubelor de catre animalute insa ma intreb cate pagube a facut omul mamei NATURA .
    Aici nu se sufla o vorba insa va spun ca numai la furat si macelarit rachitile, arinii si plopii e jale in fiecare zi.
    Se fura-n draci de pe malurile apelor, e liber la procurat ilegal lemne.
    Deci pradatorul suprem nu e ursul , lupul, sacalul este de departe OMUL lacom, prost si needucat.
    Sa vina numa inundatiile de primavara ca sa va dati seama ce rol au copacii de pe maluri.

    10
    23
    • Cu ca sunt deacord cu idea ca omul este cel mai mare pradator nu sunt deacord sa permitem specii invazive nici la flora si nici la fauna. IN rest postarea dvs aici nu este altceva de cit whataboutism.

      9
      4
  • Cei mai mulți șacali sunt în parlament, guvern, dar au puiuți și prin primării, Cj-uri. Amu nu zîc că trebuie împușcați, doamne ferește, dar mai răriți n-ar fi rău, că de stârpit nu poate fi vorba, că-s hrăniți bine. No, numa zîc.

    28
    2
  • #Nea Ion. Pradatorul suprem este statul reprezentat prin toti cei care formeaza cele asa zise trei puteri. Acesta , populat in general prin „oameni mari ” , cu doctorate , a distrus intr-un timp record tot ce au construit predecesorii , cei cu patru sau cu sapte clase. Acestia au construit o tara cu industrie si agricultura , invidiata de marile puteri iar de „prosti” ce erau nu s-au gandit o clipa sa strice ceva din ce au construit : cai ferate , drumuri , hidrocentrale , combinate siderurgice , combinate pentru industria constructiilor de masini , combinate de industrializarea lemnului , de oteluri speciale , de alumina , de ingrasaminte etc etc. Numai cei cu doctorate (unii dintre ei , chiar fii ai „prostilor”) s-au putut gandi ca tot ce-au construit batranii , bunicii si parintii lor , ar putea fi inchis , intai pentru conservare si apoi vandut la bucata , evident pentru folos propriu , determinand exodul inspre strainatati a celor ramasi fara loc de munca , exod ce continua . Astfel Romania inregistreaza cel mai mare numar de cetateni care si-au parasit tara pe timp de pace depasind Siria si Ucraina , ambele tari afectate de razboaie distrugatoare . „Sacalii” poarta vina… nu doar cei 55 care pot fi impuscati. Pana la unul , cu pui cu tot!

    21
    2
    • Domnule Leo, vreau doar sa va spun că îmi plac foarte mult comentariile dvs. Citind acest ziar,inclusiv comentariile, am observat ca ale dvs sunt la obiect și aveți un mod de gândire sănătos. Vi le citesc cu mare drag, in special cele referitoare la meciurile de handbal. Multa sănătate va doresc!

      8
      1
  • WALTER BORN este germanul cu inalta educatie civica si se implica pentru comunitatea din Viisoara.
    Eu tin mult la el si vreau sa-i doresc viata lunga si sanatate multa !
    Chiar daca nu este de acord cu mine eu imi doresc ca speciile invazive de arbori sa creasca pana si in casele si terasele si balcoanele oamenilor.
    Stai linistit WALTER, ca Romania nici peste 1000 de ani nu va mai avea padurile de acum 100 de ani datorita MAFIEI lemnului si a lacomiei generale din aceasta tara needucata.
    O Zi Buna !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.