Președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Vasile Bar, s-a plâns, joi, la deschiderea târgului de pe pietonal că autoritățile locale nu au mai permis instalarea cortului pe pietonal, el acuzând statul că nu este un partener al mediului de afaceri.
”Avem mari greutăți în organizarea unor evenimente de genul acesta. Regretăm că nu mai putem monta cortul ca să avem și expoziție cu alt fel de produse decât cele expuse în exterior. Vrem liniște și pace! Nu mai vrem scandaluri, ne-am săturat. Acesta este mesajul pe care vrem să îl transmiteți ca să îl audă toți cei care provoacă așa ceva. De asemenea, vrem ca statul să devină un partener al nostru, al agenților economici în special. Astăzi nu este un partener loial pentru că, în cursul anului 2018, din privat au trecut la stat circa 80.000 de oameni și, în condițiile actuale de criză de forță de muncă, este cea mai mare problemă, iar în al doilea rând sistemul bancar este un dușman al mediului de afaceri profitând de faptul că are cel mai important client, statul. Atunci se îndreaptă în condiții vitrege spre a acorda credit agenților economici. Creditele în România sunt mai scumpe de trei ori decât în afară cu toate că suntem de mulți ani în UE”, a spus Vasile Bar.
În replică, președintele Consiliului Județean și al PSD Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan a spus: ”Chiar dacă fac politică în ultima perioadă la fără frecvență, dedicându-mi toată energia pentru a face lucruri importante pentru județul nostru, aș vrea să răspund la ceea ce ați cerut, care cred că e de bun simț și extrem de necesar pentru toată comunitatea noastră și în special pentru mediul de afaceri. Eu cred că, din păcate, multe instituții ale statului nu înțeleg că ele trebuie să fie parteneri ai cetățeanului, ai omului de afaceri, și se comportă cum nu ar trebui să se comporte. Lucrurile s-au schimbat în bine față de anii trecuți, dar trebuie să evolueze spre mai bine. Nu am nicio problemă ca aici, public, să cer tuturor să înțeleagă și să pună în aplicare Legea prevenției adoptată de Parlament și pe care unii nu au reușit să o citească. Poate își fac timp să o citească și să devină parteneri ai cetățenilor și ai mediului de afaceri”.
În ce privește băncile, șeful CJ a spus: ”Sper să nu crească banca la care am creditul dobânzile, dar eu nu mi-aș dori decât ca fiecare dintre aceste bănci să trateze cetățenii români, mediul de afaceri românesc așa cum tratează în țara de baștină cetățeanul francez, german, austriac sau de altă naționalitate. Nu vrem facilități preferențiale, ci să nu fie cetățeanul român tratat ca unul de mâna a doua sau a treia. Subscriu în totalitate la ce ați spus pentru că sistemul bancar are experiența din țările de origine, să încerce să îl importe și în tratamentul pe care îl acordă cetăpțenilor români și mediului de afaceri românesc”.
Despre transferul de personal de la privat la stat, Moldovan a spus: ”Ar fi o dispută prea lungă ca să dezbatem aceste lucruri aici. Eu cred că este nevoie de condiții mai bune de muncă și în sistemul privat, și în sistemul public, cred că e nevoie de oameni performanți și în sistemul privat, și în sistemul public. Din păcate pentru noi, criza acută de forță de muncă este prezentă și în sistemul public, și în cel privat. Și eu sunt la sașelea concurs la care nu se prezintă nimeni fiindcă avem o problemă acută cu forța de muncă. Cred că trebuie să fim performanți și unii și alții. Eu m-am străduit ca, în instituția pe care o conduc, împreună cu cei 62 de primari ai județului, să facem performanță. Și mă bucur să pot spune că administrația județului Bistrița-Năsăud, cea județeană și locale, sunt pe podium la orice tip de clasament, iar în județul Bistrița-Năsăud, investițiile publice în ultimii 6,5 ani depășesc un miliard de euro, care vine și în sprijinul mediului de afaceri și în creșterea nivelului de trai al cetățenilor. Vom continua aceste eforturi. Lucrurile arată foarte bine. Vom aproba săptămâna viitoare bugetul județului care este extrem de promițător în ce privește fondurile care vor fi alocate continuării investițiilor în județ”.
oare ce salariu are asta ca nu face nimic oricum, platim putori in fruntea unor institutii de taiat frunze la caini!
dupa ce se pensioneaza mai sta in prelungire si ia si salariu si pensie sunt sigur…romania i love ,,yoy,,
ce au putut face cu biserica …DEZASTRU
….ca angajatii statului sa fure in linisteeee!!!
Liniste n o sa fie pana nu scapa ciuma de dosare.Ca sa plateasca dublu lucratorii de la STAT(votantii psd) au distrus restul populatiei prin cresterea preturilor si inflatie .Sa va fie rusine ca va bateti joc de tara asta!!
Aloo, Comunismul! Statul partenerul oamenilor de afaceri, afaceri cu statul sau ce? Ciudată mentalitate „capitalistă”
Liniște și pace va fi doar când vor dispărea de la cârma țării cei care sunt la putere, care înțeleg democrația, doar ca realizare a propriilor interese, punând în practică sloganul ”facem ce vrem, că putem”, avem majoritatea și am acaparat toate puterile statului și putem scăpa ”curați” prin modificarea legislației prin OUG-uri pe care nu le poate ataca decât ”avocatul poporului (pardon, al majorității PSD-ALDE) și rămânem și cu furăciunile și fără a face pușcărie. Vedeți ce bine ați ales? Ia să ne mobilizăm cu toții, să mergem să votăm candidații pentru europarlamentare și să dăm un răspuns corespunzător întrebării care va fi pusă la REFERENDUM, încât să le stricăm bucuria celor de la putere, să contribuim la îndepărtarea găștii de mafioți, care ne amăgesc cu minciuni și se manifestă și la Bruxeles ca dușmanii cei mai înverșunați ai țării, pe care vor cu tot dinadinsul să o scoată din Uniunea Europeană, să ne îndrepte pe altă cale de ”dezvoltare”, aceea a Maicii Rusia, care le ”tot face cu ochiul”!!!
Mai era unu în decembrie ’89 care striga de la balcon:,,Liniște! Liniște!…”
si ce-a patit ?????
intreb ptr un prieten,
D-le Bar, avand functia pe care o ai, ar fi bine sa spui si dece bancile practica cea mai mare dobanda din UE. Aceasta dobanda este strans legata de rata inflatiei dintr-o tara. Vedeti cum stau celelalte state si dupa ce va ve-ti lamurii putem sta de vorba si mai e ceva de spus, rata inflatiei este data de politica monetara si de politica economica a unui stat si la noi se vede din plin ca avem o politica de tip Vilcov pe care nu o intelege nimeni. Peste cativa ani sigur aceasta politica va deveni materie de studiu pentruu studenti, ASA NU.
…e vorba de politica fiscala, nu monetara asa cum din greseala am scris.
s-a inteles Dorule. s-a inteles perfect de cine poate intelege. de cine nu…………….