Actualitate

Vasile Dâncu vrea modernizarea administrației, iar cea locală să conteze: Să construim!

ACTUALIZARE Vasile Dâncu, propus vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate, cu 27 voturi „pentru” şi o abţinere.

Vasile Dâncu a declarat, la finalul audierilor, că se bucură că este susţinut de toate partidele parlamentare şi a precizat că una dintre priorităţile sale este modernizarea administraţiei, urmând ca în perioada următoare să prezinte mai multe detalii legate de acest proiect, anunță presa centrală.


Vasile Dâncu a spus că dezvoltarea unei ţări trebuie să fie sub controlul şi expresia societăţii, afirmând că nicio decizie nu va fi luată fără consultarea Parlamentului, administraţiei locale, mediului universitar şi non-guvernamental. Dâncu a vorbit şi despre limitarea de timp cu care se confruntă noul Cabinet şi a afirmat că vrea ca „pietrele mici care se vor putea pune într-un an să fie fundaţia proiectelor viitoare din administraţia publică: ”Ne-am propus să ducem mai departe o muncă de bună calitate. Vom încerca să conducem acest proces ca să fie funcţional şi să putem pune la dispoziţie celor care vor veni un plan de strategie. Cuvântul de ordine va fi păstrarea stabilităţii sistemului în aceste zone de specialişti. Noi încercăm să creăm propuneri pentru viitor. Schimbările vor fi făcute de Guvernul viitor. Prin dezvoltarea regională vizăm o creştere a coeziunii economice şi la nivel naţional care va duce la creşterea competitivităţii României. Trebuie să lucrăm şi la dezvoltarea culturii privind dezvoltarea regională care va duce la o creştere a solidarităţii”.

În rândul provocărilor cu care se confruntă ministerului pe care îl va prelua a amintit mangementul progamelor europene pentru administraţia publică, care presupune închiderea proiectelor care se termină în acest an, dar şi găsirea de resurse pentru continuarea proiectelor în derulare, dezvoltarea infrastructurii locale care a fost privită până acum fragmentar potrivit lui Dâncu, consolidarea clădirilor din spaţiul urban, precum şi finanţarea locuinţelor pentru tineri, a locuinţelor sociale.

El a spus că doreşte să creeze premisele pentru reforma administraţiei prin perfecţionarea resurselor umane și a menționat că o dezvoltare regională echilibrată a României presupune o comunicare între administraţia centrală şi cea locală şi să conteze vocea celei din urmă, precizând că nu va elimina ce s-a realizat bun în domeniu până acum.

”Nu cred că un Guvern, chiar dacă nu este unul politic, va elimina ce a fost bun până acum. Vom încerca să ducem mai departe şi să construim, să reparăm acolo unde nu funcţionează. Din păcate, până acum doi ani nu am avut nici măcar un plan. Vom încerca să structurăm o foarte bună relaţie cu Parlamentul României. Aş vrea ca această limitare să nu mai existe şi voi fi o verigă de comunicare”, a spus Dâncu.

El a afirmat că va construi o serie de axe prioritare în domeniu şi va lucra nediferenţiat cu toate partidele parlamentare sau neparlamentare, cu societatea civilă, menţionând că sunt necesare consolidarea administraţiei publice şi creşterea încrederii în clasa politică, indicator foarte mic în prezent: ”Nu este vorba despre lipsa de calitate, ci de o lipsă de transparenţă”.

Toţi miniştrii propuşi de Dacian Cioloş au fost avizaţi favorabil de comisiile de specialitate din Parlament luni, mai puţin Vasile Dâncu, din cauză că i s-a făcut rău şi nu a putut fi prezent la audiere, fiind transportat luni seară, din Parlament, la spital. Presa centrală scrie că acesta a suferit o cădere de calciu și a fost dus cu ambulanța la Spitalul Universitar. Ajuns la spital, Dâncu a solicitat să meargă la o clinică privată pentru a face investigaţii.

Ulterior, la preluarea mandatului, Vasile Dâncu a spus: ”Am venit aici ca să lucrez la punerea în practică a unui important obiectiv al Programului Guvernului condus de Dacian Cioloș: o modernizare accelerată şi ireversibilă a statului – îmi doresc să avem un stat inteligent, care să ia în gestiune România – pentru că în ultima vreme statul s-a retras tot mai mult, a pierdut o parte din forța sa şi, ce este mai rău, o mare parte din încrederea cetățenilor. Nu vreau să ne lăsăm înșelați de teoriile globalizării, statul nu va dispărea ci va trebui sa devină flexibil, adaptabil şi foarte eficient pentru a se adapta mereu unor provocări noi și unei schimbări foarte rapide. Contractul social descris de Rousseau rămâne valabil, iar noi trebuie să nu uităm că statul serveşte cetățeanul, nu oligarhiile care se pot naște în anumite condiții. Vreau să avem funcționari publici bine pregătiţi, mereu aflați în autoperfecţionare şi formare și nu nişte proprietari ai funcţiilor. Îmi doresc funcţionari publici mândri de misiunea lor, acceptând cu convingere coduri etice şi principii deontologice autoasumate şi autoimpuse. Ştiu că nu se poate într-o perioadă scurtă, dar aş vrea ca de azi să începem un proces care să conducă la următorul deziderat: Nu mai trebuie niciodată ca un cetățean să se simtă umilit în fața unui ghişeu. Am venit să devin ministru, voi încerca să demonstrez că merit acest titlu, nu să mă consider ministru doar pentru că am fost numit în Guvern”.

ȘTIREA INIȚIALĂ Vasile Dâncu, vicepremier şi ministru al Dezvoltării. Lista noului Guvern

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat lista noului Cabinet, care va trebui aprobat de plenul reunit al Camerei Depăutaţilor şi Senatului după ce miniştrii propuşi vor fi audiaţi de comisii. Miniştrii desemnaţi ai Cabinetului Cioloş vor fi audiaţi, luni, începând cu ora 13.00, la comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar plenul pentru votul de încredere a fost convocat pentru marţi, ora 10.00.

Sociologul Vasile Sebastian Dâncu (54 de ani în 25 noiembrie, originar din Năsăud), preşedinte IRES, profesor universitar, şi mebru al Uniunii Scriitorilor, a fost numit vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În perioada 2000-2003 a fost ministru al Informaţiilor Publice, iar în 2003-2004 şef al Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale. Între 2004 şi 2008 a fost senator. Vasile Dâncu a participat de-a lungul timpului la numeroase evenimente culturale şi politice.

De ce a fost ales Vasile Dâncu

„Vasile Dâncu este fost membru al PSD, dar nu pentru această calitate l-am ales, cât pentru experienţa şi viziunea pe care le are dânsul pe domeniul pe care l-am propus, în domeniul administraţiei publice, al dezvoltării regionale. Mai ales pe domeniul administraţiei publice vreau să venim cu un proiect de îmbunătăţire a activităţii acolo, pentru mai multă transparenţă, eficienţă. Pe de altă parte, dânsul, prin activitatea profesională pe care o are, cunoaşte bine societatea românească, iar legătura dintre guvern şi societatea românească mi se pare importantă. Deci, cred că va avea un aport semnificativ din acest punct de vedere în Guvern” – Dacian Cioloş

Ce a urmărit premierul desemnat

„Am ales oameni cu competenţă, cu experienţă în domeniile respective, oameni care vin din sectorul privat, din administraţie, m-am orientat spre oameni cu viziune şi experienţă profesională, de management, am urmărit să avem şi un echilibru de genuri, este unul din rarele propuneri de Guvern care are cam o treime femei. Am vrut oameni integri, deschişi spre dialog. Nu vom schimba de dragul de a schimba, vreau o echipă eficientă” – Dacian Cioloş

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea: Nu PSD l-a propus pe Dâncu. ”PSD nu a făcut nicio propunere domnului Dacian Cioloş. Nici pentru ministru, nici pentru altă funcţie administrativă. În schimb, pentru noi, nominalizarea domnului Vasile Dâncu este un lucru bun, care ne dă încredere că pe acea zonă de activitate destul de vastă programele începute până acum vor continua într-un mod cinstit şi corect, fără să aibă influenţă politică”, a spus Dragnea.

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat că partidul îi acordă credit lui Vasile Dâncu, desemnat pentru postul de ministru al Dezvoltării Regionale, pentru că „lumea se mai îndreaptă”, el răspunzând astfel nemulţumirilor exprimate de colegul său Theodor Stolojan.

Liderul UDMR Kelemen Hunor: PSD rămâne la guvernare prin Vasile Dâncu. ”Am constatat că PSD a rămas la guvernare în continuare, deci spatele pentru activitatea guvernamentală, pentru iniţiativele guvernului anul viitor, este asigurat. Cel mai puternic şi important minister, cel al Dezvoltării Regionale, condus de cea mai importantă persoană după cea a premierului, cu cel mai mare buget şi care controlează şi administraţiile, deconcentrate, prefecturi este şi rămâne la PSD, prin Vasile Dâncu. Cu tot respectul pentru el, este profesor, sociolog extraordinar de bun, dar este strategul lui Liviu Dragnea, a fost al lui Ponta, al lui Geoană, este un om de stânga, din Grupul de la Cluj, este pesedist, este social-democrat. Cred că din acest motiv, PSD rămâne în acest guvern în continuare”.

Lista noului Guvern:

Dacian Cioloş – premier

Vasile Dâncu – vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (foto)

Costin Borc – vicepremier, ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului

Lazăr Comănescu – ministrul pentru Afaceri Externe

Mihnea Motoc – ministrul Apărărării Naţionale

Petre Tudor – ministrul de Interne

Anca Dragu Paliu – ministrul de Finanţe

Marian Costescu – ministrul Transporturilor

Achim Irimescu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Victor Grigorescu – ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri

Adrian Curaj – ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice

Vlad Alexandrescu – ministrul Culturii

Aura Răducu – ministrul Fondurilor Europene

Raluca Prună – ministrul Justiţiei (inițial fusese nominalizată Cristina Guseth, însă propunerea a fost retrasă)

Cristiana Paşca Palmer – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Claudia Moarcăş – ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

Marius Bostan – ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională

Patriciu Achimaş-Cadariu – ministrul Sănătăţii (inițial fusese nominalizat Andrei Baciu, însă propunerea a fost retrasă)

Elisabeta Lipă – ministrul Tineretului şi Sportului

Victoria Alexandru – ministrul delegat pentru Consultări Publice şi Dialog Social

Dan Stoenescu – ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de pretutindeni

Ciprian Bucur – ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul

Ioan Dragoş Tudorache – şeful Cancelariei primului ministru

Cine este Vasile Dâncu

A fost membru al PSD timp de aproape zece ani, până în 2008, iar în Guvernul lui Adrian Năstase a deţinut portofoliului Informaţiilor Publice.

Vasile Dâncu a fost membru al PSD, senator şi europarlamentar, şi a mai deţinut o funcţie în Guvernul României în perioada 2001 – 2003, când a fost titularul portofoliului Informaţiilor Publice în mandatul de prim-ministru al lui Adrian Năstase.

Născut în Runcu Salvei, Vasile Dâncu va împlini 54 de ani în 25 noiembrie. A absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca şi este doctor în sociologie. A predat şi încă predă la mai multe universităţi din Cluj-Napoca şi Bucureşti, este şi membru al unor asociaţii sociologice internaţionale, dar şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.

Vasile Dâncu a înfiinţat, în 1994, Metro Media Transilvania, un institut de sondare al opiniei publice, iar în 2009 Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pe care îl conduce şi acum în calitate de preşedinte şi care face sondaje pe diverse teme. De asemenea, IRES a realizat şi exit-poll-uri la ieşirea de la urne în cadrul unor alegeri care au avut loc în România şi Republica Moldova.

Dâncu a activat şi activează şi în plan media, el fiind, între 2011 – 2013, preşedintele grupului media regional care grupa televiziunile Transilvania L!VE şi Look TV, iar în prezent conduce, ca director, săptămânalul regional „Transilvania reporter” şi revista ”Sinteza”.

Vasile Dâncu, deşi este propus acum ca membru într-un cabinet de tehnocraţi, are în spate o bogată carieră politică.

Membru PSD din 1999 şi al aşa-numitului ”Grup de la Cluj”, condus de Ioan Rus, Dâncu a deţinut în perioada 2001 – 2003 funcţia de ministru al Informaţiilor Publice în Guvernul Adrian Năstase, după care, timp de un an, pe cea de şef al Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale. Ulterior, în perioada 2004 – 2008, a fost senator PSD de Cluj, după care a fost observator în Parlemantul European, din partea Grupului Socialist, iar în 2007 a fost membru al PE. Pe linie de partid, a fost o perioadă lider al PSD Cluj, dar şi vicepreşedinte PSD la nivel naţional, pe domeniul Analiză politică şi comunicare.

În anul 2008, a demisionat din toate funcţiile deţinute în PSD, alături de Ioan Rus, după care, doi ani mai târziu, a demisionat şi din partid, ocupându-se de activităţile profesionale.

În luna octombrie, prezent la Cluj-Napoca la Conferinţa Judeţeană a PSD Cluj, preşedintele partidului, Liviu Dragnea, a făcut un apel public către Vasile Dâncu să se alăture, din nou, PSD, susţinând că social-democraţia are nevoie de el. La invitaţia lui Dragnea, Vasile Dâncu a răspuns evaziv, lăsând să se înţeleagă că va avea loc doar o colaborare pe anumite proiecte.

Pe lângă activitatea de sociolog şi politician, Dâncu este cunoscut şi ca scriitor, fiind premiat mai mulţi ani la rând pentru cărţile sale în cadrul Târgului Gaudeamus care are loc la Cluj-Napoca.

 

3 comentarii

  • Vice- premierul V. DANCU vrea modernizarea Administratiei si o conlucrare fireasca si de interes cu SOCIETATEA CIVILA. Nu este cazul la Bistrita pt. ca aici soc. civila si primaria isi da la FICATI ca la un meci de BOX. Mai mult ,dupa ce a fost depus un proiect cu peste 4000 semnaturi ONG BISTRITA CIVICA a avut parte de dispret total din partea masinii de vot al primarului, care au facut in asa fel sa treaca cu modificari dupa placul lor, pt. a nu se lasa vezi DOAMNE invinsi de civismul bistritenilor. Pana acolo merg politrucii din CL, cand este vorba de o interventie venita din afara sistemului, ei fac pe dracu-n patru de a o deturna. S-a demonstrat clar ca un CL cu apartenenta politica nu vrea si nu poate sa se reformeze. In acest caz ar fi bine sa apara liste cu oameni de valoare ai Bistritei, oameni apolitici, care au suflet pt. acest oras si nu obligatii la partid. Aici sa apara ONG-istii si cei mai valorosi bistriteni alesi de cartierele orasului, care sa stie exact care sunt prioritatile zonelor in care locuiesc. Dezbaterile publice pt. stabilirea BUGETULUI orasului, sunt o perdea de fum in fata cetatenilor si de fapt el este MANARIT si votat POLITIC, in functie de interesul partidelor. Cand cetatenii vor intelege ca trebuie sa se implice efectiv si candidand pt. CL si CJ numai atunci vom avea parte cu totii de o imbunatatire radicala a vietii. Atata timp cat din BUGET se infrupta baietii destepti si apropiatii de casa ai administratiei ultra politizate, cand toate lucrarile sunt atribuite pe spranceana sa nu asteptam nimic novator.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS